Gang
Tijd
Type
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

10 x recepten met vijgen

De vijg is een lekkere zoete vrucht die vooral aan het einde van de zomer en in de herfst verkrijgbaar is. Vijgen worden rijp geplukt en zijn daarna nog maar een paar dagen houdbaar. Daarom zie je verse vijgen ook niet altijd bij de fruitafdeling in de supermarkt liggen.

Ik heb ontdekt dat ze bij de Turkse winkel wel vaak verkrijgbaar zijn. Ook zie je ze vaak op de markt of bij de grotere groentewinkel. Gedroogde vijgen zijn wel bijna altijd en overal verkrijgbaar, deze zijn het lekkerst van oktober t/m januari.

Vijgenboom

Zelf een vijgenboom planten is ook een goede optie om in het bezit te komen van deze lekkere verse vruchten. Mijn schoonouders hebben ook een vijgenboom in de tuin staan en we hebben al een aantal keer heerlijke vijgen geoogst. De meeste boomrassen zijn winterhard en kun je dus gewoon in de winter in je tuin laten staan.

Gezonde keuze

De verse vijg is niet alleen lekker maar ook gezond en bevat weinig calorieën. De gedroogde variant is nog een tikje zoeter dan de verse maar bevat wel meer calorieën. Door het drogen stijgt het suikergehalte; verse vijgen bevatten 64 kcal/100g en gedroogde 270 kcal/100g. Maar beide bevatten veel vezels, calcium en antioxidanten.

Vijgen in gerechten

De vijg is heel veelzijdig, je kunt ze gebruiken in een salade, roosteren met honing in de oven, gebruiken voor zoet gebak of er jam of compote van maken. De gedroogde vijg is ook lekker in stoofschotels of in een rollade. De smaak van verse vijgen is heel goed te combineren met geitenkaas, blauwe kaas of ricotta. Ook past de wat zoute smaak van spek heel erg goed bij de zoete verse vijgen. Zelf heb ik het nog niet geprobeerd maar vijgen gemarineerd in port schijnen ook heel lekker te zijn.

10 x recepten met vijgen

#1 Vijgenjam
  • Bijgerecht
  • 20 min
  • 1 potje
  • **

Veel verse vijgen uit de moestuin? Maak er vijgenjam van met een vleugje kaneel en gember. Makkelijk te maken en klaar in 20 minuten.

#2 Pizza met vijgen
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 15 oventijd
  • 2 pizza's
  • **

Zelfgemaakte pizza’s met een heerlijke herfstige topping van vijgen en blauwe kaas

#3 Gezonde vijgen crumble taart
  • Bakrecept
  • 45 MIN + 35 OVENTIJD
  • 6 TOT 8 PERSONEN
  • **

Krokante crumble van spelt en havermout met een zachte vulling van vijgen en dadels

#4 Vijgen met ricotta en spek
  • Voorgerecht
  • 25 MIN + 8 OVENTIJD
  • 8 STUKS
  • *

Herfstrecept; heerlijke verse vijgen gevuld met ricotta en walnoot en een krokant korstje spek

#5 Geitenkaas mousse amuse
  • Voorgerecht
  • 20 MINUTEN
  • 4 PERSONEN
  • *

Makkelijke en snelle amuse: heerlijke combi van zachte geitenkaas mousse, vijgen en parmaham

#6 Vijgen salade met burrata
  • 15 min
  • 2 personen
  • *

Burrata is een soort zachte bol mozzarella die perfect combineert in deze herfstsalade met vijgen en noten

#7 Pasta met verse vijgen
  • Hoofdgerecht
  • 40 MINUTEN
  • 4 PERSONEN
  • *

Lekkere combi van spaghetti met pancetta, walnoten en citroen met gegrilde vijgen en ricotta

#8 Taart met vijgen en frambozen
  • Bakrecept
  • 25 MINUTEN + 60 OVENTIJD
  • 8 PERSONEN
  • **

Lekkere en makkelijke taart met verse vijgen, frisse frambozen en een vleugje sinaasappel

#9 Hapje met vijg en geitenkaas op een prikker
  • Hapjes en snacks
  • 15 min
  • 8 stuks
  • *

Lekker op de borrelplank of kaasplank: hapjes met verse vijg, parmaham en geitenkaas. Een perfecte combinatie van zoet en hartig.

#10 Vijgentaartje
  • Nagerecht
  • 25 MIN + 20 OVENTIJD
  • 4 STUKS
  • **

Een heerlijke herfst combi; bladerdeegtaartjes met kaneel-mascarpone, verse vijgen en noten. 

Reacties

Laat je reactie achter

Ovenschotels

Deze ovenschotels zijn lekker, handig (zeker voor de volgende dag) en makkelijk om te maken. Of je nu zoekt naar een ovenschotel met pasta, rijst of aardappels, je vind ze hier allemaal. Mijn persoonlijke favoriet is de pastaschotel en gehaktballetjes of eentje met een lekkere gegratineerd laagje aardappelpuree.

×
+
Bewaar deze site als app-icoon op je beginscherm:
klik en kies 'Zet op beginscherm'.