Ga naar de inhoud
10 x recepten met vijgen

10 x recepten met vijgen

De vijg, die heerlijk zoete vrucht met haar mooie kleuren en verschillende structuren. Dit veelzijdig kunstwerkje is geschikt voor verschillende bereidingen. Wij zetten de lekkerste voor je op een rijtje.

8 november 2021

Sandra

Vijgen, ze zijn er vanaf de nazomer tot halverwege de herfst. Deze heerlijke vruchten worden rijp geplukt en zijn maar heel kort houdbaar. Laat ze dus niet te lang staan, want weggooien is zonde. In Nederland is het ook mogelijk om vijgen te groeien. Heb je plek in je tuin? Plant dan zeker een vijgenboom. De meeste boomrassen zijn winterhard en kun je dus gewoon in de winter in je tuin laten staan.

Gedroogde vijgen

In Turkije worden veel vruchten gedroogd. Ook de vijgen worden op hun verst geplukt en gedroogd. De gedroogde vijgen die aan het begin van de herfst verkocht worden zijn op hun allerlekkerst. Ze zijn dan nog heerlijk zacht. Bewaar ze ook eens een paar uurtjes in rode port en leg ze dan bij een heerlijke borrelplank met kaasjes.

Gezonde keuze

Vijgen zijn een gezonde keuze. Ze bevatten weinig calorieën. De gedroogde variant is nog een tikje zoeter dan de verse maar bevat wel meer calorieën. Door het drogen stijgt het suikergehalte; verse vijgen bevatten 64 kcal/100g en gedroogde 270 kcal/100g. Maar beide bevatten veel vezels, calcium en antioxidanten.

De veelzijdige vijg

Met verse vijgen kun je heerlijke bakrecepten maken. Ook leent de vijg zich perfect om te grillen en te laten combineren met zoute gedroogde hamsoorten zoals parmaham. Of combineer ze met kazen zoals geitenkaas en blauwe kaas. Gerechten met vijgen zijn altijd een succes omdat ze er zo ontzettend mooi uitzien.

10 x recepten met vijgen