10 x recepten met vijgen

De vijg, die heerlijk zoete vrucht met haar mooie kleuren en verschillende structuren. Dit veelzijdig kunstwerkje is geschikt voor verschillende bereidingen. Wij zetten de lekkerste voor je op een rijtje.

Vijgen, ze zijn er vanaf de nazomer tot halverwege de herfst. Deze heerlijke vruchten worden rijp geplukt en zijn maar heel kort houdbaar. Laat ze dus niet te lang staan, want weggooien is zonde. In Nederland is het ook mogelijk om vijgen te groeien. Heb je plek in je tuin? Plant dan zeker een vijgenboom. De meeste boomrassen zijn winterhard en kun je dus gewoon in de winter in je tuin laten staan.

Gedroogde vijgen

In Turkije worden veel vruchten gedroogd. Ook de vijgen worden op hun verst geplukt en gedroogd. De gedroogde vijgen die aan het begin van de herfst verkocht worden zijn op hun allerlekkerst. Ze zijn dan nog heerlijk zacht. Bewaar ze ook eens een paar uurtjes in rode port en leg ze dan bij een heerlijke borrelplank met kaasjes.

Gezonde keuze

Vijgen zijn een gezonde keuze. Ze bevatten weinig calorieën. De gedroogde variant is nog een tikje zoeter dan de verse maar bevat wel meer calorieën. Door het drogen stijgt het suikergehalte; verse vijgen bevatten 64 kcal/100g en gedroogde 270 kcal/100g. Maar beide bevatten veel vezels, calcium en antioxidanten.

De veelzijdige vijg

Met verse vijgen kun je heerlijke bakrecepten maken. Ook leent de vijg zich perfect om te grillen en te laten combineren met zoute gedroogde hamsoorten zoals parmaham. Of combineer ze met kazen zoals geitenkaas en blauwe kaas. Gerechten met vijgen zijn altijd een succes omdat ze er zo ontzettend mooi uitzien.

10 x recepten met vijgen

#1 Vijgenjam
  • Bijgerecht
  • 20 min
  • 1 potje
  • *

Veel verse vijgen uit de tuin? Maak er vijgenjam van met een vleugje kaneel en gember. Makkelijk te maken en klaar in 20 minuten.

#2 Pizza met vijgen
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 15 min oventijd
  • 2 pizza's
  • *

Zelfgemaakte pizza’s met een heerlijke herfstige topping van vijgen en blauwe kaas

#3 Geitenkaas mousse amuse
  • Voorgerecht
  • 20 min
  • 4 personen
  • *

Maak deze makkelijke en snelle geitenkaasmousse amuse. Een heerlijke combinatie van zachte geitenkaas mousse, vijgen en parmaham.

#4 Gezonde vijgen crumble taart
  • Bakrecept
  • 45 min + 35 min oventijd
  • 6-8 personen
  • *

Krokante crumble van spelt en havermout met een zachte vulling van vijgen en dadels

#5 Vijgen salade met burrata
  • Voorgerecht
  • 15 min
  • 2 personen
  • *

Burrata is een soort zachte bol mozzarella die perfect combineert in deze herfstsalade met vijgen en noten

#6 Hapje met vijg en geitenkaas op een prikker
  • Hapjes en snacks
  • 15 min
  • 8 stuks
  • *

Lekker op de borrelplank of kaasplank: hapjes met verse vijg, parmaham en geitenkaas. Een perfecte combinatie van zoet en hartig.

#7 Taart met vijgen en frambozen
  • Bakrecept
  • 25 min + 1 uur oventijd
  • 8 personen
  • *

Lekkere en makkelijke taart met verse vijgen, frisse frambozen en een vleugje sinaasappel

#8 Bruschetta’s met vijgen
  • Hapjes en snacks
  • 20 min
  • 10 stuks
  • *

Lekkere krokante broodjes met een herfstige topping van geitenkaas, verse vijgen en walnoten

#9 Pasta met verse vijgen
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4 personen
  • *

Lekkere combi van spaghetti met pancetta, walnoten en citroen met gegrilde vijgen en romige ricotta

#10 Vijgen met ricotta en spek
  • Voorgerecht
  • 25 min + 8 min oventijd
  • 8 stuks
  • *

Heerlijke verse vijgen gevuld met ricotta en walnoot en een krokant korstje van spek. Ook lekker als tapasgerecht.

Vind je dit leuk?
20 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel