3 x vegan high tea recepten + tips en inspiratie

Een high tea organiseren is altijd een goed idee. Lekker op zondagmiddag met verse thee en lekkere hartige en zoete hapjes. En hoe leuk (en verantwoord) is het om een vegan high tea te maken. In deze blog lekkere inspiratie, tips en recepten. 

Je hoeft natuurlijk niet per se een complete plantaardige high tea te maken maar in deze blog wil ik toch laten zien dat je heel makkelijk zonder gekke ingrediënten een recept plantaardig kunt maken. Ook handig als één van je mede high teaers vegan is. Zo maakte ik vegan scones en gebruikte ik in plaats van boter en melk een plantaardige variant. Ging ik aan de slag met mini quiches zonder ei en wraprolletjes besmeerd met margarine i.p.v. roomkaas of boter. En ik weet zeker dat je niet veel verschil zult merken en proeven. 

De scones vond ik nog de grootste uitdaging omdat boter wel een essentieel element hierin in. Gelukkig had ik een goede vervanger gevonden, namelijk Becel vloeibaar, deze is net als de smeerbare variant 100% plantaardig. Tip: met de vloeibare variant in fles kun je ook hele lekkere cakes of ander gebak maken. De scones waren echt heel lekker en goed gerezen. En hoe lekker is het om deze daarna te besmeren met een laagje jam. Ik kwam er laatst achter dat jam namelijk ook vegan is, superfijn. Want door dierlijke producten door plantaardige producten te vervangen, belast je het milieu minder, onder andere als het gaat om broeikasuitstoot en watergebruik

Naast deze 3 lekkere vegan high tea recepten kun je nog meer lekkere snacks en hapjes serveren voor een vegan high tea. Zoals:

Vegan mini quiche

LUNCH - 6 STUKS – 30 MINUTEN + 30 MIN OVENTIJD

Ingrediënten:
1 rol vers bladerdeeg (tante Fanny en AH zijn i.i.g. vegan)
1 theelepel knoflookpoeder
400 gr tofu
2 eetlepels gehakte peterselie
1 theelepel mosterd
3 eetlepels sojaroom
2 eetlepels citroensap
Snufje zout
9 cherrytomaten
2 eetlepels pijnboompitten
Becel vloeibaar om in te vetten
 
Benodigdheden:
Keukenmachine
6 mini taartvormpjes 10-12 cm

Bereiding:
Verwarm de oven op 210 graden. Laat de tofu goed uitlekken en snijd in grove blokjes. Voeg vervolgens de tofu in de keukenmachine en voeg hierbij een theelepel mosterd, de sojaroom en het citroensap. Voeg ook een beetje zout en de gehakte peterselie toe.

Halveer de tomaatjes en rooster de pijnboompitjes. Vet de taartvormpjes in met Becel (lees ook dit artikel met tips over bakvormen invetten), snijd het bladerdeeg in 6 gelijke stukken en bekleed met elk stuk een vormpje. Verdeel het tofu mengsel nu over alle vormpjes. Voeg drie halve cherrytomaatjes toe per mini quiche en verdeel de pijnboompitjes over de quiches. Bak de quiches gaar in ongeveer 30 minuten. Garneer met wat extra peterselie. 

Vegan scones met blauwe bessen

ONTBIJT - 6 STUKS – 20 MINUTEN + 15 MIN OVENTIJD

Ingrediënten:
200 gr (volkoren)bloem
1 zakje bakpoeder à 16 gr
Snufje zout
1 zakje vanillesuiker
50 gr Becel vloeibaar
100 ml amandelmelk
Handje blauwe bessen
1 theelepel citroenrasp
1 eetlepel suiker
2 eetlepels poedersuiker

Bereiding:
Verwarm de oven op 200 graden. Zeef de bloem, bakpoeder, vanillesuiker en zout in een kom. Voeg de Becel vloeibaar, citroenrasp en de amandelmelk toe. Roer door elkaar en kneed vervolgens met je handen tot een deeg. Voeg de blauwe bessen toe en verdeel door het deeg. Maak een bal een druk deze plat op een bakplaat met bakpapier tot ongeveer 3 cm hoogte.

Besmeer met een dun laagje Becel vloeibaar en bestrooi met de eetlepel suiker. Snijd de platte bal in 6 gelijke stukken en leg ze los van elkaar. Bak de scones ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven tot ze iets beginnen te kleuren en gaar zijn. Meng de poedersuiker met een paar druppels water en druppel over de vegan scones. Serveer ze bijvoorbeeld met wat jam, wat smeerbare margarine of kokosyoghurt.

Vegan wraprolletjes met geroosterde paprika 

HAPJE - 16 STUKS - 25 MIN + 30 MIN OPSTIJVEN 

Ingrediënten:
2 wraps
Becel Original smeerbaar
2 kleine handjes rucola
½ avocado
1 geroosterde paprika
2 eetlepels pijnboompitten
Chilivlokken
Citroensap

Benodigdheden:
Prikkers

Bereiding:
Snijd de avocado in dunne plakjes en sprenkel er een beetje citroensap over, zodat de avocado mooi groen blijft. Snijd de geroosterde paprika in kleine blokjes. Neem een wrap en besmeer deze met Becel smeerbaar. Verdeel hier een beetje chilivlokken overheen. Verdeel nu ook de helft van de stukjes avocado en geroosterde paprika overheen. Strooi wat pijnboompitjes eroverheen en vervolgens een klein handje rucola.

Smeer een beetje extra Becel aan de bovenste rand van de wrap en begin vanuit onderen de wrap van je af te rollen. Het extra randje Becel zorgt ervoor dat de wrap goed dicht blijft. Verpak de wrap in aluminiumfolie en herhaal deze stappen met de andere wrap. Leg beide wraps voor 30 minuten in de koelkast en snijd vervolgens plakjes van de wrap. Prik de rolletjes op een prikker en serveer de wrap rolletjes op een bordje of plankje.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Denise 19 juni 2020 om 22:05

In de Vegan mini quiche, wanneer moet de knoflookpoeder erbij??

NIETUW 8 april 2020 om 11:56

TOP