Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Basisrecept pizzadeeg

Met dit simpele basisrecept maak je snel en makkelijk je eigen pizzadeeg. Want eerlijk gezegd is dat een stuk lekkerder dan een kant en klare bodem.

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en terwijl het deeg 45 min staat te rijzen kun je alvast aan de slag met de topping. Heb je nog inspiratie nodig, dan vind je op mijn site genoeg lekkere ideetjes zoals mini pizza met carpaccio, Pizza met shoarma of pizza met champignons.

Tips voor het maken van pizzadeeg:

  • Maak een grote hoeveelheid pizzadeeg en verdeel dit in porties voor 1 bodem. Doe de deegballen in een goed afgesloten zak of bak en bewaar deze in de vriezer. Als je weer pizza wil maken laat je het deeg ongeveer 2 uur op kamertemperatuur ontdooien.
  • De oven moet goed heet zijn, bak de pizza bij voorkeur op een temperatuur van 240 graden. Zo wordt de bodem lekker krokant
  • Er zijn speciale pizza bakplaten verkrijgbaar met gaatjes in de bodem waardoor je bodem ook van onderen krokant gebakken wordt. Deze vind je bijvoorbeeld hier.

Basisrecept pizzadeeg - 2 bodems

Ingrediënten:
150 ml lauw water
½ zakje instant gist (3,5 gr)
½ theel suiker
250 gr bloem
½ theel zout
2 a 3 eetlepels olijfolie
 
Bereiding:
Roer de gist en de suiker door 50 ml van het lauwe water. Roer de bloem en het zout door elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gist mengsel er in en roer door de bloem. Giet daarna de rest van het water en de olijfolie er bij. Kneed het deeg goed met je handen door elkaar tot het niet meer plakt en elastisch begint te worden. Maak een bal van het deeg en doe deze terug in de kom en dek af met een iets vochtige schone theedoek en laat 45 min rijzen op een warme plek in het huis.

Verwarm de oven op 240 graden. Als het deeg gerezen is neem je de bal uit de kom en verdeel je deze in 2 gelijke ballen. Bebloem een werkoppervlak en rol een deegbal uit tot ongeveer 4 mm dikte en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de bovenzijde van de pizza met een dun laagje olijfolie. Laat de rand vrij en duw deze een beetje omhoog zodat de saus en topping er niet af kan lopen. Bak de pizza ongeveer 10 tot 15 minuten knapperig in de oven.

Reacties

Laat je reactie achter

A
Anet 3 november 2015 om 14:52

Het deeg wat je in de vriezer wil doen, voor of na het rijzen invriezen

J
Jeffrey 5 december 2015 om 08:06

Perfect basisrecept. Sinds ik dit gebruik heb ik geen pizza meer laten bezorgen of uit de diepvries gehaald.... heerlijk.

n
nico 15 januari 2017 om 21:03

mijn recept 500 gr meel 1 koffielepel zout 1.5 koffielepel suiker 300 cc hand warm water 4 eetlepels slaolie en 7 gr droge gist en naar behoefte pizzakruiden droog 1) 500 gr meel in een kom 2) roer het zout door het meel 3) maak een kuil in het meel voeg suiker , gist ,water en olie toe 4) meng het met een eetlepel even door en voeg de pizza kruiden toe men het even door 5) doe het mengsel op een schone ondergrond en kneed het ongeveer 10 min 6) maak er 2 of 4 gelijkmatige bollen van doe deze in een met bloem bestrooide kom(men) laat ongeveer 45 /60 min reizen afgedekt maak van de bollen de pizza zo groot als je zelf wil ik maak er zelf mini pizza van eerst instrijken met beetje olie en dan tomatensaus en bak ze ongeveer 7 min uit de diepvries bevroren zelf beleggen even goed opwarmen klaar zeker voor de kinderen

n
nico 16 januari 2017 om 00:06

hallo Anet . beter de helft maken of lees hier mijn recept . meer maken maar dan de pizza's enkel inpakken en de diepvries in doen altijd een verse pizza . succes

P
Pik 26 december 2017 om 14:00

Fokking lekkere pizza

L
Lidi 1 juni 2018 om 10:09

Kun je de suiker weglaten?

S
Sandra 1 juni 2018 om 15:49

Hoi Lidi, ja hoor dat kan. ik doe het er altijd in omdat ik het idee heb dat het deeg dan beter rijst (suikers versterkt het gisten). Maar het kan ook prima zonder hoor.

L
Lisa 12 juli 2018 om 17:41

Voor de 2e keer aan het maken nu. Bedankt voor het recept! Precies genoeg voor mn kleine oven om plaatpizza te maken jummiiee.. nog 4 minuten en dan vallen we weer aan

D
Debbie 29 december 2018 om 14:42

Vraagje als je een voorraad voor de vriezer wilt maken qua deeg wanneer is dan het moment om ze in te vriezen in het proces? Mvg Debbie

jk
jan aaldrik koster 3 maart 2019 om 09:22

hoeveel verse gist heb je nodig

De nieuwste BBQ recepten

Maak met deze recepten een feest van je barbecue! Bereid heerlijke gemarineerde spiesen met vlees, vis, garnalen of groente geserveerd met een lekkere salade en gepofte aardappelen. Met de juiste voorbereiding organiseer je in een mum van tijd een heerlijke barbecue met alles er op en er aan. En vergeet niet om af te sluiten met een lekker fris en fruitig dessert.

×