Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Basisrecept pizzadeeg

 Met dit simpele basisrecept maak je snel en makkelijk je eigen pizzadeeg. Want eerlijk gezegd is dat een stuk lekkerder dan een kant en klare bodem. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en terwijl het deeg 45 min staat te rijzen kun je alvast aan de slag met de topping. Heb je nog inspiratie nodig, dan vind je op mijn site genoeg lekkere ideetjes.
 
Tips:
  • Maak een grote hoeveelheid pizzadeeg en verdeel dit in porties voor 1 bodem. Doe de deegballen in een goed afgesloten zak of bak en bewaar deze in de vriezer. Als je weer pizza wil maken laat je het deeg ongeveer 2 uur op kamertemperatuur ontdooien.
  • De oven moet goed heet zijn, bak de pizza bij voorkeur op een temperatuur van 240 graden. Zo wordt de bodem lekker krokant
  • Er zijn speciale pizza bakplaten verkrijgbaar met gaatjes in de bodem waardoor je bodem ook van onderen krokant gebakken wordt. Deze vind je bijvoorbeeld hier.

Basisrecept pizzadeeg - 2 bodems

Ingrediënten:
150 ml lauw water
½ zakje instant gist (3,5 gr)
½ theel suiker
250 gr bloem
½ theel zout
2 a 3 eetlepels olijfolie
 
Bereiding:
Roer de gist en de suiker door 50 ml van het lauwe water. Roer de bloem en het zout door elkaar in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gist mengsel er in en roer door de bloem. Giet daarna de rest van het water en de olijfolie er bij. Kneed het deeg goed met je handen door elkaar tot het niet meer plakt en elastisch begint te worden. Maak een bal van het deeg en doe deze terug in de kom en dek af met een iets vochtige schone theedoek en laat 45 min rijzen op een warme plek in het huis.
 
pizza met champignons en balsamico 01

pizza met champignons en balsamico 01

pizza met champignons en balsamico 01

Verwarm de oven op 240 graden. Als het deeg gerezen is neem je de bal uit de kom en verdeel je deze in 2 gelijke ballen. Bebloem een werkoppervlak en rol een deegbal uit tot ongeveer 4 mm dikte en leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de bovenzijde van de pizza met een dun laagje olijfolie. Laat de rand vrij en duw deze een beetje omhoog zodat de saus en topping er niet af kan lopen. Bak de pizza ongeveer 10 tot 15 minuten knapperig in de oven.

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (8)
Lisa - Reageren 12-07-2018 om 17:41 uur

Voor de 2e keer aan het maken nu. Bedankt voor het recept! Precies genoeg voor mn kleine oven om plaatpizza te maken jummiiee.. nog 4 minuten en dan vallen we weer aan

Lidi - Reageren 01-06-2018 om 10:09 uur

Kun je de suiker weglaten?

Sandra - Reageren 01-06-2018 om 15:49 uur

Hoi Lidi, ja hoor dat kan. ik doe het er altijd in omdat ik het idee heb dat het deeg dan beter rijst (suikers versterkt het gisten). Maar het kan ook prima zonder hoor.

Pik - Reageren 26-12-2017 om 14:00 uur

Fokking lekkere pizza

nico - Reageren 15-01-2017 om 21:03 uur

mijn recept 500 gr meel 1 koffielepel zout 1.5 koffielepel suiker 300 cc hand warm water 4 eetlepels slaolie en 7 gr droge gist en naar behoefte pizzakruiden droog 1) 500 gr meel in een kom 2) roer het zout door het meel 3) maak een kuil in het meel voeg suiker , gist ,water en olie toe 4) meng het met een eetlepel even door en voeg de pizza kruiden toe men het even door 5) doe het mengsel op een schone ondergrond en kneed het ongeveer 10 min 6) maak er 2 of 4 gelijkmatige bollen van doe deze in een met bloem bestrooide kom(men) laat ongeveer 45 /60 min reizen afgedekt maak van de bollen de pizza zo groot als je zelf wil ik maak er zelf mini pizza van eerst instrijken met beetje olie en dan tomatensaus en bak ze ongeveer 7 min uit de diepvries bevroren zelf beleggen even goed opwarmen klaar zeker voor de kinderen

Jeffrey - Reageren 05-12-2015 om 8:06 uur

Perfect basisrecept. Sinds ik dit gebruik heb ik geen pizza meer laten bezorgen of uit de diepvries gehaald.... heerlijk.

Anet - Reageren 03-11-2015 om 14:52 uur

Het deeg wat je in de vriezer wil doen, voor of na het rijzen invriezen

nico - Reageren 16-01-2017 om 0:06 uur

hallo Anet . beter de helft maken of lees hier mijn recept . meer maken maar dan de pizza's enkel inpakken en de diepvries in doen altijd een verse pizza . succes

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus
Ziti al forno met gehaktballetjes
Pasta pesto salade met kip
Kip in Parmaham met courgette