Ga naar de inhoud
Börek met spinazie

Börek met spinazie

Deze Turkse rol van filodeeg gevuld met spinazie en feta is heerlijk als hapje of maaltijd, inclusief video hoe je hem stap voor stap maakt.

45 M + 30 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: moeilijk.
Vegetarisch recept

Ingrediënten

Voor stuk

  • 1 ui
  • 400 gr feta
  • 10 vellen filodeeg
  • 600 gr spinazie
  • 1 ei
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel sesamzaadjes
  • Vloeibare boter
  • handje walnoten

Materialen

  • Bakplaat met bakpapier

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Laat het filodeeg ontdooien in de verpakking. Snipper de ui en knoflook fijn. Fruit deze aan in een grote pan. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe tot deze geslonken is. Laat het mengsel uitlekken in een vergiet en druk het meeste vocht er uit. Doe de gebakken spinazie in een kom en kruimel de feta er bij. Voeg de helft van het losgeklopte eitje toe en de grofgehakte walnoten. Breng op smaak met een klein snufje zout en een flinke snuf peper.


  2. Verwarm de oven op 200 graden. Haal de filodeeg uit de verpakking en leg op een bord of plank onder een iets vochtige theedoek zodat het niet uitdroogt. Strooi eventueel een beetje bloem op het aanrecht of tafel en leg hier een vel filodeeg op en bestrijk met wat boter en herhaal dit en plak hier nog 3 vellen aan vast zodat je een lange strook hebt. Leg hier nog een laag filodeel overheen van 4 plakken zodat je in totaal 8 vellen hebt gebruikt.


  3. Verdeel het spinazie mengsel als een lange strook over de lange zijde van de strook. Rol hem dan voorzichtig op en niet al te strak. Bestrijk de bovenzijde van de rol met een beetje boter. Draai dan de rol op, het kan zijn dat het filodeeg iets gaat scheuren. Repareer deze met de overgebleven stukken filodeeg en plak met wat boter vast. Leg de filodeegrol op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met de rest van het ei en bestrooi eventueel met wat sesamzaadjes. Bak de borek in 30 minuten gaar en goudbruin in de oven.


  4. Tip: bij de Turkse supermarkt verkopen ze vaak vers filodeeg dit is vaak sterker en makkelijker te verwerken dan de variant uit de diepvries.