Ga naar de inhoud
Kip kerrie: romig en vers gemaakt

Kip kerrie: romig en vers gemaakt

Dit kip kerrie recept is echt favoriet bij ons aan tafel: romige stukjes kip in een geurige kerriesaus met sperziebonen en rijst, zonder pakjes of zakjes. Ideaal voor drukke avonden en vaak de volgende dag nog lekkerder. De combinatie van zoete ananas, boontjes en kruidige specerijen geeft je kip kerrie net dat beetje extra. En de crème fraiche maakt het lekker romig.

30 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Glutenvrij recept

Ingrediënten: Kip kerrie

Voor personen

  • 150 gr rijst
  • 200 gr kip
  • 200 gr ananas
  • 200 gr sperziebonen
  • 1 ui
  • 0.5 blokje kippenbouillon
  • 125 ml crème fraîche
  • snufje komijn
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel limoensap
  • verse peterselie
  • optioneel: maïzena
  • Optioneel: Snufje chili

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding: Kip kerrie

  1. Kook de rijst gaar volgens de verpakking. Snipper de ui en snijd de kip in blokjes. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui aan. Voeg de kip toe en bak rondom goudbruin. Voeg het kerriepoeder en de komijn toe, mocht je een beetje pit er in willen ook een snufje chili.


  2. Voeg 100 ml water toe en het halve blokje kippenbouillon en laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. Kook ondertussen de sperziebonen gaar in ca. 14 minuten. Roer de creme fraiche door het kipmengsel en laat iets verder indikken. Je kunt ook een beetje maizena gebruiken om dit te versnellen.


  3. Giet de sperziebonen af en schep door het romige kipmengsel. Voeg als laatste ook de ananas in blokjes toe. Proef of de kip kerrie nog wat peper en zout nodig heeft. Druppel als laatste wat limoensap over het mengsel. Serveer de kip kerrie met de rijst en garneer met wat peterselie.


  4. Tip: maak ook eens koolhydraatarme kip kerrie met bloemkoolrijst.


    Lees hier meer over rijst koken en handige tips.


Tips

Waarmee kun je kip vervangen?

Kip kun je vervangen door kalkoen of stukjes mager varkensvlees voor vergelijkbare smaak en structuur. Vegetarische opties zijn tofu, tempeh of vegetarische kipstukjes vanwege hun neutrale smaak en stevige textuur. Ook champignons werken goed als plantaardige vervangers met een lekkere bite.

Wat is het verschil met Surinaamse kip kerrie?

Gewone kip kerrie gebruikt mild kerriepoeder, room of kokosmelk en vaak kipfilet voor een zachte, romige smaak. Surinaamse kip kerrie maakt gebruik van Hindoestaans‑Surinaamse masala-kruidenmix, vaak kipdijfilet en extra pit via madame jeanette of adjuma peper. De saus bevat soms aardappelen, eitjes of kousenband en wordt vaak geserveerd op een roti of Surinaams broodje

Kan ik kip kerrie ook zonder ananas maken?

Zeker, vervang ananas door extra groenten zoals paprika of doperwtjes. Dan blijft je kip kerrie heerlijk romig en boordevol smaak.