Gang
Tijd
Type
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Paas vanilleijs met aardbeien

Super leuk dessert je paasdiner mee af te sluiten: eieren gevuld met zelfgemaakt vanilleijs en aardbeiensaus

Ingrediënten 
1,5 dl melk
5 dl room
190 gram suiker
1 vanillestokje
4 eidooiers
6 grote aardbeien (vers of diepvries)
25 gram suiker
paar druppels citroensap
scheutje likeur (bijvoorbeeld licor 43)
40 gram pure chocolade
eieren (2 p.p.)
 
Materialen
Ijsmachine
 
Voorbereiding
Tik voorzichtig met een klein mesje de bovenkant van een rauw ei eraf.  Het leukste is als de opening niet te groot is, maar zeker niet te klein. Scheid de eieren en gebruik de eidooiers voor het maken van het ijs. Het eiwit kun je voor iets anders gebruiken. Breng een pan met water aan de kook en leg voorzichtig de eierschalen in het water. Kook ze in ongeveer 3 minuten schoon, zo kun je makkelijk het binneste velletje eruit halen. Zet de schone eierschalen op de kop op keukenpapier en laat ze drogen.
 
Paas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeien 

Snijd het vanillestokje door de helft en schraap met een klein mesje het merg eruit. Meng de slagroom, melk en 85 gram suiker in een pannetje en voeg het vanillestokje en het merg toe. Breng aan de kook maar let op dat het niet overkookt. Scheid de eieren en klop de eidooiers samen met 85 gram suiker op hoge snelheid tot het mengsel wit wordt. Verwijder het vanillestokje uit het room mengsel en schenk het mengsel bij de geklopte eidooiers. Blijf ondertussen goed mixen zodat de eidooiers niet zullen gaan garen en er klontjes ontstaan.

Schenk het mengsel terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf voortdurend roeren met een spatel, om aanbranden te voorkomen. Het mengsel is gaar als je op de spatel met je vinger een blijvende streep kunt trekken. Laat het mengsel iets afkoelen, dek het vervolgens af en zet in de koelkast tot het volledig is afgekoeld.
 
Paas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeien_08.jpgPaas-vanille-ijs-met-aardbeien_09.jpg
 
 
Bereiding
Giet het mengsel in de ijsmachine en laat 40 minuten draaien. Je merkt vanzelf of het ijs hard genoeg bevroren is of dat het nog eventjes nodig heeft. Haal het ijs uit de machine en schep in een afgesloten bak en zet in de vriezer.

Terwijl het ijs in de machine zit, kun je de aardbeiensaus maken. Verwijder het kroontje van de aardbeien en snijd in stukken. In een steelpannetje voeg je de suiker en likeur toe, laat dit enkele minuten zacht worden op een laag vuurtje. Pureer de saus met een staafmixer en breng eventueel op smaak met suiker of likeur.
 
Paas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeienPaas-vanille-ijs-met-aardbeienBedek een bord met huishoudfolie, zorg dat dit strak en glad is. Smelt de pure chocolade en smeer met een spatel op de folie in een dunne laag. Zet het bord in de vriezer en na ongeveer een kwartier is de chocolade hard en kun je er voorzichtig stukken afbreken.
 
Maak hoopjes suiker of basterdsuiker op een bord en plaats de eitjes erop, twee per persoon. Vul de eitjes met vanille ijs en een flinke lepel aardbeiensaus en steek er een chocolade stuk in.
 

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Seizoensrecepten met lekkere groenten en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, radijsjes, raapstelen en abrikozen. Probeer bijvoorbeeld de pasta met asperges of ga voor de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

×