Ga naar de inhoud
Paddenstoelenstoof

Paddenstoelenstoof

Overheerlijke snelle stoofschotel met verschillende paddenstoelen en herfstige kruiden samen met een romige pastinaakpuree.

30 M

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: makkelijk.
Vegan recept Vegetarisch recept Glutenvrij recept Koolhydraat arm recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • 150 gram oesterzwammen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram Shiitake
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 25 ml whiskey naar keuze ( optioneel )
  • bosje verse peterselie
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder ( pittig )
  • 1 (halve) verse rode peper ( optioneel )
  • 50 gr kappertjes
  • paprika uit pot ( à 295 gr )
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 2 theelepels gedroogde salie
  • 250 ml oatly haver cuisine of slagroom

Pastinaakpuree

  • 400 gr pastinaak
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • Klontje boter

Handig

  • staafmixer of aardappelstamper

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Begin met al het snijwerk en start dan pas met koken.


  2. Halveer de uien en snijd er halve ringen van.


  3. Pers de knoflook uit of snijd fijn.


  4. Pluk de blaadjes van de peterselie en houd apart. Snijd de steeltjes fijn.


  5. Breng een pan met water aan de kook.


  6. Schil de pastinaken en snijd in gelijke stukken.


  7. Kook de pastinaken voor ongeveer 10 minuten of totdat je er met je vork in kunt prikken.


  8. Ga ondertussen verder met de stoof. Neem een grote koekenpan en zet op het vuur.


  9. Bak de uien en paddenstoelen eerst een paar minuten in een droge pan zodat de nootachtige smaken van paddenstoelen vrijkomen.


  10. Voeg na een paar minuten wat olijfolie toe. Bak nog 5 minuten op hoog vuur. Alles begint inmiddels te slinken.


  11. Snijd ondertussen de verse rode peper en de paprika uit pot.


  12. Voeg de knoflook, rode peper, paprika, kappertjes, de whiskey, de helft van de peterselie en alle gedroogde kruiden toe en bak voor ongeveer 10 minuten. Zet het vuur medium hoog en roer er regelmatig doorheen.


  13. Giet ondertussen de pastinaken af.


  14. Pureer de pastinaken met een stamper of met een staafmixer voor een extra smooth effect.


  15. Voeg de gedroogde rozemarijn, salie en een klontje boter toe aan de puree en roer het goed door elkaar. Laat met een deksel op de pan staan totdat de paddenstoelenstoof klaar is.


  16. Ga verder met de paddenstoelenstoof. Voeg de slagroom of haver cuisine toe en roer tot alles goed gemengd is.


  17. Serveer de paddenstoelenstoof met de pastinaakpuree en bestrooi met de rest van de verse peterselie.


  18. Tips: wil je pastinaakpuree nog net ietsje romiger hebben? Voeg er dan een scheutje van haver cuisine of slagroom die je voor de stoof gebruikt aan toe.


  19. Varieer er op los met de paddenstoelen. Des te meer hoe lekkerder.