Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Sinterklaas pepernotentaart

Deze luchtige taart met een smeuïge vulling en topping van Speculoos is echt een eyecatcher

Ingrediënten
  • 5 eieren
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr pepernoten
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 80 ml melk
  • 200 gr suiker
  • snufje zout
Topping en vulling:
  • 250 gr boter
  • 90 gr poedersuiker
  • 2 eetlepels speculoospasta
Decoratie:
  • pepernoten (Chocolade)
  • Schuimpjes
  • Chocolade munten
  • Chocolade letter
Materialen
  • Keukenmachine
  • Springvorm van 23 - 24 cm
  • mixer

Bereiding
Verwarm de oven op 160 graden. Maal de 75 gr pepernoten fijn in een keukenmachine. Meng het bakmeel, gemalen pepernoten, speculaaskruiden en zout in een kom. Mix in een andere kom de melk, olie en suiker door elkaar. Klop daarna de eieren een voor een door de natte ingrediënten met een mixer. Spatel het natte mengsel door de droge ingrediënten. Meng totdat er geen klonters meer zijn. Vet de springvorm in met een beetje boter en giet het beslag er in.

pepernotentaart_01.jpg
pepernotentaart_02.jpg
pepernotentaart_03.jpg

Bak de taart in ongeveer 60 min gaar en mooi bruin. Laat hem afkoelen. Mocht hij een erg omhoog zijn gekomen kun je iets van de bovenkant er af snijden om hem wat rechter te maken. Mix de boter romig met de poedersuiker en speculoospasta. Snijd de taart voorzichtig horizontaal doormidden met een groot (brood)mes.

pepernotentaart_04.jpg
pepernotentaart_05.jpg
pepernotentaart_06.jpg

Klap hem open en besmeer de onderste helft met ongeveer ⅓ van de botercrème. Leg de bovenzijde er op en besmeer ook de bovenzijde en zijkanten met de botercrème. Druk 2 rijen pepernoten tegen de zijkanten. Decoreer de bovenkant van de taart met chocolade pepernoten, centen, schuimpjes en stukken chocolade letters of naar keuze.

pepernotentaart_07.jpg
pepernotentaart_08.jpg
pepernotentaart_09.jpg

Bewaar de taart afgedekt op een droge en koele plek maar niet in de koelkast. Maximaal 3 dagen houdbaar.

Beoordeling (51 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Zoete aardappel gnocchi met spinazie
Pasta met truffel roomsaus
Ziti al forno met gehaktballetjes
Pasta pesto salade met kip
Kip in Parmaham met courgette