Ga naar de inhoud
Sticky bloemkool met rijst

Sticky bloemkool met rijst

Een heerlijke maaltijd met bloemkool in de hoofdrol. Gebakken in een jasje van licht pittige sesamsaus.

20 M + 30 M oventijd

De moeilijkheidsgraad van dit receptuur is: gemiddeld.
Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept

Ingrediënten

Voor personen

  • Ingrediënten
  • 150 gr rijst
  • 500 gr bloemkool
  • 40 gr bloem
  • 80 ml water
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel maïzena
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • Snuf zout
  • sesamzaad, koriander, bosui en limoen om te garneren

Saus

  • 2 eetlepels honing of agavesiroop
  • 1 theelepel sriracha
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 stukje gember ( 1 cm )
  • 60 ml water
  • 1 eetlepel maïzena
  • Snuf gerookt paprikapoeder

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes. Meng in een kom de bloem, maïzena, knoflookpoeder, zout, water en sesamolie door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en wentel de bloemkoolroosjes door het beslag. Leg deze op de bakplaat. Bak de bloemkool voor circa 25 minuten in de oven. Draai halverwege een keer om.


  2. Maak ondertussen de saus klaar. Snijd hiervoor de knoflook en gember fijn. Verhit de sesamolie in een pan en fruit hierin de knoflook en gember aan. Voeg vervolgens de sojasaus, honing of agaveisroop, limoensap, sriracha en paprikapoeder toe. Laat dit circa 5 minuten zachtjes pruttelen.


  3. Meng in een schaaltje de maïzena met het water en voeg dit vervolgens toe aan de saus. Laat dit nog even verwarmen totdat de saus indikt, zet daarna het vuur uit.


    sticky bloemkool
  4. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking. Wanneer de bloemkool uit de oven komt, doe deze in een kom en voeg hier de saus aan toe. Meng dit totdat de saus goed verdeeld is over de bloemkool. Leg de roosjes weer terug op de bakplaat en zet terug in de oven en bak nog ongeveer 5 minuten. Serveer de bloemkool met de rijst, sesamzaad, verse koriander, bosui en limoen.


  5. Tip: voeg een eiwitbron toe om het een complete maaltijd te maken, zoals een stukje zalm, (vega)kip, tofu of ei. Gebruik boekweitmeel in plaats van bloem om het recept glutenvrij te maken.