Zoete aardappel gratin

Prachtig bijgerecht van dunne plakjes zoete aardappel met room, kruiden en kaas uit de oven. Lekker bij vlees, vis of vega.

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200° graden.

Schil de zoete aardappels en snijd in dunne plakjes van ca. 2 à 3 mm dik. Dit is het handigste met een mandoline maar een kaasschaaf kan ook.

Vet een ovenschaal in. Leg de plakjes zoete aardappel mooi in rijen in de schaal. Plat kan ook.

Pers de teen knoflook uit en voeg toe aan de slagroom. Klop ook de tijm en peper en zout er door. Rasp de kaas fijn en meng ook door de room. Giet het mengsel over de zoete aardappel.

Bak de zoete aardappelgratin eerst 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nogmaals 25 minuten zonder folie. Check voor het serveren of hij goed gaar is. Garneer met wat verse peterselie.

Parmezaanse kaas bevat dierlijk stremsel waardoor dit recept niet 100% vegetarisch is. Vervang de kaas voor een oude of gerijpte kaas met vegetarisch stremsel of probeer eens een veganistische kaas.

104 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!