Zoete aardappel gratin
Prachtig bijgerecht van dunne plakjes zoete aardappel met room, kruiden en kaas uit de oven. Lekker bij vlees, vis of vega.
20 M + 45 M oventijd
Ingrediënten
Voor personen
-
600 gr zoete aardappel
-
snuf tijm
-
1 teen knoflook
-
snuf peper en zout
-
50 gr Parmezaanse kaas
-
200 ml slagroom
-
Boter of olie om in te vetten
-
peterselie om te garneren
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 200° graden.
-
Schil de zoete aardappels en snijd in dunne plakjes van ca. 2 à 3 mm dik. Dit is het handigste met een mandoline maar een kaasschaaf kan ook.
-
Vet een ovenschaal in. Leg de plakjes zoete aardappel mooi in rijen in de schaal. Plat kan ook.
-
Pers de teen knoflook uit en voeg toe aan de slagroom. Klop ook de tijm en peper en zout er door. Rasp de kaas fijn en meng ook door de room. Giet het mengsel over de zoete aardappel.
-
Bak de zoete aardappelgratin eerst 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nogmaals 25 minuten zonder folie. Check voor het serveren of hij goed gaar is. Garneer met wat verse peterselie.
-
Parmezaanse kaas bevat dierlijk stremsel waardoor dit recept niet 100% vegetarisch is. Vervang de kaas voor een oude of gerijpte kaas met vegetarisch stremsel of probeer eens een veganistische kaas.
Heeft het gesmaakt?
157 stemmen
Ook lekker