Borrelplank maken

Een borrelplank is de ultieme manier om lekkere hapjes te serveren tijdens een gezellig avondje. Je kunt er allerlei verschillende snacks op kwijt en hierdoor is er voor ieder wat wils. In deze blog helpen we je om een geweldige borrelplank te creëren.

Om een goede borrelplank te maken is het belangrijk om te weten wie er komen, wat voor hapjes je wil serveren en hoeveel hapjes je op de borrelplank wil leggen. En misschien is het wel handig om een deel van tevoren alvast te maken. In deze blog helpen we je met deze vragen en geven we je extra tips om de beste borrelplank te maken.

Voor wie maak je de borrelplank?

Bedenk eerst voor wie je de borrelplank maakt. Is er iemand die geen vlees eet of iemand met een notenallergie? Als er vegetariërs komen, zorg dan dat áls je vlees serveert, je dit in bakjes tussen de rest van het eten zet zodat het de rest niet raakt. Je weet dan ook hoeveel vlees je moet halen.

Hoe maak je een goede borrelplank?

Gebruik een grote (ronde) borrelplank om je hapjes op te serveren. Komen er veel mensen? Dan kun je er beter twee maken, zodat iedereen er makkelijk bij kan.
De sleutel tot een goede borrelplank is variatie. Een goede mix van smaken zorgt voor een gebalanceerde plank waar iedereen wel wat van lust. Denk hierbij aan:

  1. Kazen: een mix van harde en zachte kazen, oude en jonge kazen, kruidige kazen.
  2. Vleeswaren zoals gehaktballetjes, mini spiesjes met kip, ham, cervelaatjes of worst.
  3. Vis zoals kleine gemarineerde garnaaltjes, gerookte zalm, garnalenspiesjes, gefrituurde garnaaltjes of inktvisringen.
  4. Toastjes en brood zoals stokbrood of foccacia, dipstokjes.
  5. Smeersels zoals selleriesalade, kip-kerriesalade, tonijnsalade of (zelfgemaakte) eiersalade.
  6. Noten of borrelnoten en chips.
  7. Fruit zoals druiven, meloen, ananas, gedroogd fruit is ook een leuke afwisseling of dadels (evt. met iets erin of erom zoals spek of roomkaas).
  8. Groenten in sticks gesneden met green goddess dip. Denk aan komkommer, wortel en paprika. Ook kleine augurkjes zijn lekker.
  9. Olijven, gevulde pepertjes, gevulde eieren.
  10. Hummus, tapenade, kruidenkaas, aioli, chilisaus en speciale mosterd. Het is ook lekker om een schaaltje mayonaise met wat kerriepoeder te maken.
  11. Wraprolletjes, kaasstengels en empanada’s.
  12. Frituursnacks zoals bitterballen, mini loempia’s, uienringen of mozzarellasticks.

Daarnaast is het handig om prikkertjes te hebben, leuke verschillende bakjes voor sausjes, smeersels en nootjes en kleine mesjes of vorkjes voor deze smeersels. Ook kun je er een kaasmesje bij leggen als je bijvoorbeeld brie op de borrelplank legt.

borrelplank hapjes blog
borrelplank snacks blog

Hoe lang van tevoren kun je een borrelplank maken?

Het is het beste om je borrelplank ongeveer 1-2 uur voor de gasten arriveren te maken. Kaas smaakt het beste als het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Als je de plank eerder wil voorbereiden, dek deze dan af met folie en bewaar in de koelkast. Voeg crackers, brood en nootjes pas op het laatste moment toe, zodat ze knapperig blijven.

Hoeveel hapjes per persoon op een borrelplank?

Reken voor het eerste uur ongeveer 6 tot 8 hapjes per persoon, afhankelijk van de grootte van de hapjes. Dit kun je daarna langzaam afbouwen, dus in de uren daarna kun je 3 tot 4 hapjes per persoon per uur rekenen. Daar hoort bijvoorbeeld ook een portie chips of kaasjes bij. Als de hapjes klein zijn, kun je natuurlijk meer neerleggen. Maak je een borrelplank als voorgerecht? Reken dan 100-150 gram per persoon.

Het hangt ook af van je gezelschap en het tijdstip. Mannen eten over het algemeen meer dan vrouwen. En als er goed geborreld wordt, wordt er vaak ook meer gegeten. Hebben mensen net gegeten, dan worden er waarschijnlijk minder borrelhapjes gegeten. Maar heb je rond 20:30 uur een borrel, dan worden er weer meer hapjes gegeten.

Je kunt hierbij altijd zorgen voor wat meer borrelnootjes of chips in huis, dit kun je eventueel aanvullen of langer bewaren.

Overige tips:

  1. Leg veel op de plank, dat ziet er leuk uit. Leg het vol en dicht tegen elkaar aan.
  2. Wissel kleuren en texturen af, dit zorgt ervoor dat het er mooi uitziet.
  3. Pas wel op wat je tegen elkaar aan legt. Leg bijvoorbeeld ‘natte’ hapjes niet tegen toastjes aan.
  4. Je kunt dingen voorbereiden en in de koelkast zetten, zoals bakjes met kaas.
  5. Leg nootjes en toastjes pas op het laatst neer om te voorkomen dat het zacht/taai wordt.
  6. Let op dat vette snacks of hapjes met olie vlekken kunnen achterlaten op je borrelplank, vooral als deze van hout is.

Leuke borrelplank ideeën

  1. Italiaanse borrelplank, zoals gevulde champignons bolognese en caprese spiesjes met gehaktballetjes. Kijk ook bij deze blog over hoe je een antipasti schotel maakt.
  2. Gezonde borrelplank
  3. Een vegan borrelplank, bekijk hier hoe je een lekkere vegan borrelplank maakt.
  4. Kerst borrelplank, zoals deze Kerst borrelkrans of deze leuke kerstboom borrelplank. Ook heb ik een recept voor een Kerst butterboard op mijn website staan, een origineel en lekker alternatief.
  5. Spaanse borrelplank waar je allerlei tapas op kunt leggen.

Met deze tips en trucs ben je goed op weg om een borrelplank te maken die niet alleen heerlijk is, maar ook een lust voor het oog. Experimenteer, wees creatief en vooral, geniet van het delen van heerlijke hapjes met vrienden en familie!

Vind je dit leuk?
25 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel