Aardappel recepten

Aardappel recepten

De lekkerste aardappel recepten op een rijtje! Aardappelen kun je koken, bakken, roosteren, poffen of pureren. Er zijn daarom heel veel lekkere recepten met aardappel te maken. Van een stamppot tot aardappelsalade en van ovenschotel tot aardappelsoep! Je vindt ze hier allemaal.

Populair

Aardappelsalade

Verse zelfgemaakte aardappelsalade met augurkjes en een frisse en romige bieslooksaus. Dit is echt lekker op een zomerse dag of bij de BBQ.

Bijgerecht

30 min

3 pers.

Hasselback aardappelen

Dungesneden krokante aardappeltjes in waaier vorm met kaas en boter uit de oven, leuk om als bijgerecht te serveren tijdens kerst

Bijgerecht

20 min + 50 min oventijd

2 porties

Traditionele aardappelgratin

Het basisrecept voor een perfecte en romige aardappelgratin zonder ei inclusief stap voor stap video

Bijgerecht

30 min + 50 oventijd

4-6 pers.

Nieuw

Bloemkoolstamppot met spekjes

Lekker stamppotje van aardappels en bloemkool met een bite van walnoten en (vega) spekjes. Het kleine vleugje mosterd maakt de stamppot extra lekker.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Hollands pannetje met jachtsaus

Maak zelf dit verse pannetje met aardappel, sperziebonen en kip in een lekkere kruidige zelfgemaakte jachtsaus, zonder pakjes of zakjes dus. Een makkelijke AGV maaltijd voor doordeweeks waar iedereen van mee smult.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Tajine met groenten

De Marokkaanse keuken heeft ontzettend veel bekende gerechten, waaronder de tajine. Deze variant met wortel, kikkererwten en aardappel maak je makkelijk zelf in je eigen keuken en is ook nog helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min kooktijd

5 porties

Ovenschotel met gehakt en aardappel

Probeer deze heerlijke ovenschotel met aardappel, gehakt, prei en champignons. Dit gemakkelijke recept is perfect voor een doordeweekse avondmaaltijd en zit boordevol smaak. De ovenschotel is eenvoudig te bereiden en bevat enkel basisingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Hoofdgerecht

35 min + 30 min oventijd

4 pers.

Broccoli stamppot

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke maaltijd die boordevol smaak zit? Probeer dit recept voor broccoli stamppot eens. Alles wat je nodig hebt is o.a. broccoli, aardappelen en kruiden om de perfecte combinatie van smaken te creëren. Lekker met wat krokante walnoten. 

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Smashed potatoes met knoflook

Dé manier om je aardappelen lekker krokant te maken is door ze eerst te koken en daarna te ‘smashen’. Het is ideaal als bijgerecht en ze zijn het allerlekkerst met knoflook(poeder) en een sausje.

Bijgerecht

15 min kooktijd + 30 min oventijd

4 pers.

Uitgelicht recept

Geroosterde aardappels uit de oven

Bijgerecht

15 min + 35 min oventijd

4-6 pers.

Deze krokante en kruidige aardappelen uit de oven zijn perfect als bijgerecht bij de maaltijd

Bekijk recept

Hoofdgerechten met aardappel

Hollandse traybake met aardappel

In 10 minuten doe je alle voorbereidingen voor deze makkelijke traybake met aardappels, bloemkool en wortel. Lekker met een frisse yoghurtdip met munt.

Hoofdgerecht

10 min + 25 min oventijd

3 pers.

Knolselderijstamppot

Een lekkere knolselderij stamppot met gebakken champignons, stukjes zoete peren en crunchy hazelnoten.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Ovenschotel met kip en broccoli

Ben je op zoek naar een heerlijke ovenschotel die snel en gemakkelijk te maken is? Kijk dan niet verder dan dit recept met sappige kip, broccoliroosjes en smaakvolle kruiden - allemaal samenkomend in een maaltijd die in slechts 30 minuten voorbereiding klaar is.

Hoofdgerecht

30 min + 40 min oventijd

3 pers.

Gezonde aardappel recepten

Vegan stoofvlees van jackfruit

Dit verrassende plantaardige stoofpotje gemaakt met jackfruit is hét recept deze herfst en winter. De geur alleen al nodigt uit om het vaker te maken.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 20 min kooktijd

4 pers.

Asperges met zalm en bieslooksaus

Gerookte zalm en asperges zijn een perfecte combinatie. Zeker met deze romige bieslooksaus en gekookte aardappeltjes erbij.

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Rucolasoep

Mooie groene soep gemaakt van rucola, ook ideaal als je nog een restje van deze sla over hebt

Voorgerecht

30 min

2 pers.

Ovenschotels met aardappel

Rode kool ovenschotel

Heerlijke winterse ovenschotel met laagjes gekruid gehakt, rode kool met appel en smeuïge aardappelpuree uit de oven.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

3 pers.

Preischotel uit de oven

Lekkere ovenschotel met gehakt en prei onder een laagje aardappelpuree met gegratineerde kaas.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

2-3 pers.

Pompoen ovenschotel

Heerlijke herfstige ovenschotel van een kruidig gehaktmengsel onder een laagje smeuïge pompoenpuree met knapperige pompoenpitten.

Hoofdgerecht

35 min + 25 min oventijd

4 pers.

Stamppot met aardappel

Spruitjes stamppot

Met dit lekkere recept voor spruitjesstamppot, spek en appel lust iedereen spruitjes.

Hoofdgerecht

30 min

3 pers.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Zuurkool ovenschotel

De traditionele ingrediënten uit een typisch winters Nederlands gerecht, maar dan samen in een ovenschotel met nog wat lekkere ingrediënten zoals kaas en appel erbij. Vanaf €2,19 per persoon maak je dit heerlijke maaltje.

Hoofdgerecht

40 min + 30 min oventijd

4 pers.

Is aardappel gezond?

Aardappels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. Er zitten meer vitamines en mineralen zoals kalium en vitamine C in en minder kilocalorieën dan in pasta en rijst. Ook zitten er minder koolhydraten in en bevatten aardappels meer voedingsvezels. Vergeet daarom niet om af en toe aardappelen te eten.

Het hangt er natuurlijk wel vanaf op welke wijze je de aardappelen bereidt. Je kunt aardappelen beter koken in plaats van frituren of bakken. Dit komt door de vetten die je gebruikt bij frituren en bakken. Voeg bij het koken dan geen zout aan het water toe.

Hoeveel gram aardappel per persoon?

Per persoon reken je zo’n 280 tot 350 gram aardappelen bij het avondeten. Dit zijn ongeveer 4 tot 5 middelgrote aardappelen per persoon. Dit is de richtlijn van het voedingscentrum en geldt voor volwassen personen.

Hoe lang moet je aardappels koken?

Doe je de aardappelen in zijn geheel in het water (zonder ze door te snijden)? Dan moeten de aardappelen 18 tot 20 minuutjes koken. Als je de aardappelen in kleinere stukken snijdt, duurt ongeveer 10 tot 15 minuten tot de aardappelen gaar zijn. Extra kruimige aardappelen hoeven maar 10 minuten te koken. Deze zijn erg geschikt voor aardappelpuree, soep of stamppot.

Om te testen of je aardappelen goed gekookt zijn, kun je er een vork inprikken. Glijdt de aardappel er weer vanaf? Dan zijn je aardappelen klaar. Voel je weerstand, kook de aardappelen dan nog een minuutje langer en prik weer.
Kruimige aardappelen hoef je maar in een laagje water te zetten, vastkokende aardappelen hebben iets meer water nodig. Die mogen gerust net onder water staan.

Is aardappel groente?

Nee, officieel worden aardappelen niet als groente gezien. Ze worden ingedeeld in dezelfde categorie als brood en granen. In aardappelen zitten diverse vitamines en mineralen die je in pasta en rijst niet terugvindt. Daarom worden aardappelen in andere landen soms wel gezien als groente.