Ga naar de inhoud
Aardappel recepten

Aardappel recepten

De lekkerste aardappel recepten op een rijtje! Aardappelen kun je koken, bakken, roosteren, poffen of pureren. Er zijn daarom heel veel lekkere recepten met aardappel te maken. Van een stamppot tot aardappelsalade en van ovenschotel tot aardappelsoep! Je vindt ze hier allemaal.

Uitgelicht recept

Geroosterde aardappels uit de oven

Deze krokante en kruidige aardappelen uit de oven zijn perfect als bijgerecht bij de maaltijd

15 M + 35 M oventijd

Vegan recept Vegetarisch recept Lactose arm recept
Bekijk recept

Is aardappel gezond?

Aardappels passen in een gezond, gevarieerd eetpatroon. Er zitten meer vitamines en mineralen zoals kalium en vitamine C in en minder kilocalorieën dan in pasta en rijst. Ook zitten er minder koolhydraten in en bevatten aardappels meer voedingsvezels. Vergeet daarom niet om af en toe aardappelen te eten.


Het hangt er natuurlijk wel vanaf op welke wijze je de aardappelen bereidt. Je kunt aardappelen beter koken in plaats van frituren of bakken. Dit komt door de vetten die je gebruikt bij frituren en bakken. Voeg bij het koken dan geen zout aan het water toe.


Hoeveel gram aardappel per persoon?

Per persoon reken je zo’n 280 tot 350 gram aardappelen bij het avondeten. Dit zijn ongeveer 4 tot 5 middelgrote aardappelen per persoon. Dit is de richtlijn van het voedingscentrum en geldt voor volwassen personen.


Hoe lang moet je aardappels koken?

Doe je de aardappelen in zijn geheel in het water (zonder ze door te snijden)? Dan moeten de aardappelen 18 tot 20 minuutjes koken. Als je de aardappelen in kleinere stukken snijdt, duurt ongeveer 10 tot 15 minuten tot de aardappelen gaar zijn. Extra kruimige aardappelen hoeven maar 10 minuten te koken. Deze zijn erg geschikt voor aardappelpuree, soep of stamppot.


Om te testen of je aardappelen goed gekookt zijn, kun je er een vork inprikken. Glijdt de aardappel er weer vanaf? Dan zijn je aardappelen klaar. Voel je weerstand, kook de aardappelen dan nog een minuutje langer en prik weer.

Kruimige aardappelen hoef je maar in een laagje water te zetten, vastkokende aardappelen hebben iets meer water nodig. Die mogen gerust net onder water staan.


Is aardappel groente?

Nee, officieel worden aardappelen niet als groente gezien. Ze worden ingedeeld in dezelfde categorie als brood en granen. In aardappelen zitten diverse vitamines en mineralen die je in pasta en rijst niet terugvindt. Daarom worden aardappelen in andere landen soms wel gezien als groente.