Rijst recepten

Bekijk hier alle lekkere recepten met rijst op een rij + handige informatie. Van rijstgerechten met kip tot vegetarische rijstschotels. En van Griekse rijst tot Aziatische gerechten met rijst. Maar ook als onderdeel van een recept zoals bij paella, nasi of risotto. Ook vind je informatie zoals hoe lang kook je rijst, welke soorten rijst zijn er en hoeveel rijst gebruik je per persoon?

meer info

Nieuw

Oosterse roerbak met vis

Lekker veel geroerbakte groenten geserveerd met Oosters gemarineerde stukjes vis, lekker met rijst

Hoofdgerecht

40 min

4 pers.

Risotto met garnalen

Heerlijke smeuïge risotto met tomaat en gebakken garnalen met optioneel een lekkere spicy touch

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Vis met sesamkorst

Vis in een krokante korst van sesam met een Oosterse twist, door de korst blijft de vis lekker mals en niet droog

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Sticky bloemkool met rijst

Een heerlijke maaltijd met bloemkool in de hoofdrol. Gebakken in een jasje van licht pittige sesamsaus.

Hoofdgerecht

20 min + 30 min oventijd

2-3 pers.

Poké bowl met watermeloen

Lekker verfrissende vegan bowl met rijst, watermeloen en edamame. Ideaal op een warme zomerse dag!

Hoofdgerecht

30 min

2 bowls

Oosterse snijbonen roerbak

Lekker makkelijk en snel vega(n) wokgerecht van tempeh met snijbonen en paprika in een teriyakisaus.

Hoofdgerecht

25 min

2-3 pers.

Rijst met kip

Soto ajam - Indonesische kippensoep

Makkelijk recept voor Indonesische soto ajam gemaakt met kippenbouten gegaard in bouillon geserveerd met o.a. rijst, mihoen, ei en selderij

Hoofdgerecht

2 uur

4 pers.

Groene curry met peultjes

Makkelijk curry recept met (vega)kip, peultjes en paprika in een licht pittige groene curry saus geserveerd met rijst

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Burrito met kip

Heerlijke Mexicaanse maaltijd van wraps gevuld en opgerold met o.a. kip, rijst, bonen en kaas.

Hoofdgerecht

40 min

4 stuks

Vegetarische rijst recepten

Citroenrisotto

Frisse en romige risotto met venkel en citroen, een geweldig lekkere combinatie!

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Sticky champignons met rijst

Champignons en shiitake paddenstoelen in een heerlijke ‘plakkerige’ Oosterse saus die licht zoet maar ook een pittige twist heeft

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Vegetarische paella

Heerlijke goed gevulde paella met o.a. paprika, wortel en erwtjes in een heerlijke kruidige Spaanse saus

Hoofdgerecht

40 min

4 pers.

Aziatische rijst recepten

Babi pangang

Babi pangang van de afhaal Chinees nu zelf thuis gemaakt van stukjes gebakken vlees in een heerlijke zoetzure saus

Hoofdgerecht

40 min

2 pers.

Sushi taco’s

Heerlijk fusion gerecht van krokante taco's gevuld met o.a. sushirijst, gemarineerde zalm en komkommer, best of both worlds!

Hoofdgerecht

50 min

12 stuks

Makkelijke groentecurry

Milde vegetarische curry met lekker veel groenten zoals broccoli, zoete aardappel en paprika

Hoofdgerecht

40 min

3-4 pers.

Rijstsalades

Rijstsalade

Lekkere koude rijstsalade met abrikozen en een romige dressing, heerlijk op een zomerse dag of bij de BBQ

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Pompoen rijstsalade

Lichte maaltijd of lekkere lunch van rijst met geroosterde pompoen en aubergine

Hoofdgerecht

20 min + 15 oventijd

3 pers.

Sushi salade met zalm

Geen zin om sushi te rollen? Maak deze salade met sushirijst, zalm en nori en je bent zo klaar!

Hoofdgerecht

Rijst met garnalen

Spaanse paella

Stap voor stap heerlijke Spaanse paella maken met kip, chorizo en garnalen, op de BBQ of op je fornuis.

Hoofdgerecht

60 min

4 pers.

Nasi met pittige garnalen

Deze kruidige gebakken rijst smaakt heerlijk met in sambal gebakken garnalen

Hoofdgerecht

30 min + afkoelen

4 pers.

Rijst met Oosterse garnalenspies

Garnalen gemarineerd in een oosterse marinade geserveerd met rijst en roerbakgroenten

Hoofdgerecht

35 min + 60 wachten

2 pers.

Hoe lang kook je rijst?

Rijst kook je normaal gesproken gemiddeld 10 minuten. Dit geld voor algemene witte rijst zoals pandan of basmati rijst. Zilvervliesrijst kook je vaak iets langer, zo’n 15 tot 10 minuten.

Hoe bereid je rijst?

1. Check of de rijst nog gewassen moet worden

2. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg eventueel een snufje zout toe.

3. Voeg de rijst toe en kook ca. 10 minuten zachtjes. Roer 1 of 2 x door.

4. Giet de rijst af en doe terug in de pan. Doe de deksel er op en laat nog 5 minuten droogstomen.

Hoeveel gram rijst per persoon gebruik je?

Gemiddeld neem je 75 gr rijst per persoon.

Welke soorten rijst zijn er?

Pandanrijst: Aziatische rijstsoort die een lichte aroma heeft van pandan. Ideaal bij Indonesische, Thaise en Chinese gerechten

Basmatirijst: Rijst uit India of Pakistan die lekker en aromatisch van smaak is en snel klaar. Lekker bij curry’s of andere Indiase gerechten.

Snelkookrijst: Witte rijst die al een keer voorgekookt is en weer gedroogd en daarom extra snel klaar.

Zilvervliesrijst: Ook wel volkorenrijst genoemd. Hier zit nog het vliesje omheen wat extra vezels en voedingstoffen bevat.

Risottorijst: ronde rijstkorrel die veel vocht op kan nemen. Heeft een gemiddelde kooktijd van ca. 25 minuten.