Rijst recepten

Bekijk hier alle lekkere recepten met rijst op een rij + handige informatie. Van rijstgerechten met kip tot vegetarische rijstschotels. En van Griekse rijst tot Aziatische gerechten met rijst. Maar ook als onderdeel van een recept zoals bij paella, nasi of risotto. Ook vind je informatie zoals hoe lang kook je rijst, welke soorten rijst zijn er en hoeveel rijst gebruik je per persoon?

meer info

Populair

Rijstsalade

Lekkere koude rijstsalade met abrikozen en een romige dressing, heerlijk op een zomerse dag of bij de BBQ

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Romige rijstschotel met kip

Een ovenschotel met rijst in een romige saus met een vleugje mosterd, gevuld met kip, champignons, paprika's en nog meer lekkers met bovenop een krokant gegratineerd laagje.

Hoofdgerecht

35 min + 20 min oventijd

4 pers.

Oosterse zalm met kokosrijst

Zalm uit de oven in een marinade van soja en honing geserveerd met kokosrijst en boontjes

Hoofdgerecht

Nieuw

Butter paneer curry

Een eiwitrijke, vegetarische curry vol met groenten zoals broccoli, doperwten en paprika en krokante blokjes gebakken paneer

Hoofdgerecht

40 min

3 pers.

Roerbak met kip, groenten en pindasaus

Makkelijke roerbak met stukjes (vega) kip, paprika en sugersnaps geserveerd met pindasaus en rijst. 

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Risotto uit de oven met cherrytomaatjes

Laat de oven zijn werk doen met deze heerlijke romige risotto met champignons en tomaatjes.

Hoofdgerecht

15 min + 40 min oventijd

4 pers.

Spaanse ovenschotel met garnalen

Op de paella geïnspireerde ovenschotel met rijst, garnalen, gegrilde paprika en olijven. In 20 minuten voorbereid. De oven doet de rest.

Hoofdgerecht

20 min + 50 min oventijd

4 pers.

Rijst met geroosterde pompoen

Een simpele en makkelijke maaltijd voor doordeweeks die niet alleen heel smaakvol is, maar ook enorm kleurrijk en voedzaam. 100% plantaardig én glutenvrij.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 30 min oventijd

4 pers.

Kip met champignon roomsaus

Altijd lekker: gebakken champignons en kip in een romige saus gereserveerd met broccoli en rijst.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Rijst met kip

Spaanse paella

Stap voor stap heerlijke Spaanse paella maken met kip, chorizo en garnalen. Lekker van de BBQ of gewoon op je fornuis.

Hoofdgerecht

1 uur

4 pers.

Risotto met kip

Makkelijk recept voor romige risotto met gerookte kip en courgette inclusief een aantal handige tips voor het maken van risotto, zodat die altijd lukt.

Hoofdgerecht

40 min

3 pers.

Romige rijstschotel met kip

Een ovenschotel met rijst in een romige saus met een vleugje mosterd, gevuld met kip, champignons, paprika's en nog meer lekkers met bovenop een krokant gegratineerd laagje.

Hoofdgerecht

35 min + 20 min oventijd

4 pers.

Vegetarische rijst recepten

Romige vegan curry met zoete aardappel

Een heerlijke romige zoete aardappel curry gemaakt met nog meer kleurrijke groenten en pindasmaak. Serveer het met rijst of naanbrood.

Hoofdgerecht

20 min + 35 min

4 pers.

Indonesische gado gado

Makkelijk recept voor vegetarische gado gado uit de Indonesische keuken met verschillende groenten, gekookt ei, rijst en een heerlijke pindasaus.

Hoofdgerecht

35 min

4 pers.

Chili sin carne

De heerlijke vegetarische variant op de chili con carne. Een lekker Mexicaans gerecht zonder vlees maar met lekker veel groenten in een kruidige saus. Je maakt hem al vanaf €1,70 per persoon.

Hoofdgerecht

30 min

6 pers.

Aziatische rijst recepten

Sushi taco’s

Heerlijk fusion gerecht van krokante taco's gevuld met o.a. sushirijst, gemarineerde zalm en komkommer, best of both worlds!

Hoofdgerecht

50 min

12 stuks

Tonkatsu (Japanse schnitzel)

Makkelijk recept voor krokant gebakken varkensschnitzels met een friszure tonkatsu saus en een heerlijke koolsalade. Een Japanse klassieker.

Hoofdgerecht

45 min

2 pers.

Nasi met pittige garnalen

Kruidige rijst met knapperige taugé en in sambal gebakken garnalen. Lekker met bosuitjes. Klaar in 30 minuten.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Rijstsalades

Rijstsalade

Lekkere koude rijstsalade met abrikozen en een romige dressing, heerlijk op een zomerse dag of bij de BBQ

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Sushi salade met zalm

Geen zin om sushi te rollen? Maak deze salade met sushirijst, zalm en nori en je bent zo klaar!

Hoofdgerecht

Rijst met garnalen

Rijst met Oosterse garnalenspies

Garnalen gemarineerd in een oosterse marinade geserveerd met rijst en roerbakgroenten

Hoofdgerecht

35 min + 60 wachten

2 pers.

Oosterse omelet met garnalen

Leuk en origineel recept om je oosterse roerbak te presenteren, namelijk opgerold in een omelet

Hoofdgerecht

Hoe lang kook je rijst?

Rijst kook je normaal gesproken gemiddeld 10 minuten. Dit geld voor algemene witte rijst zoals pandan of basmati rijst. Zilvervliesrijst kook je vaak iets langer, zo’n 15 tot 10 minuten.

Hoe bereid je rijst?

1. Check of de rijst nog gewassen moet worden

2. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg eventueel een snufje zout toe.

3. Voeg de rijst toe en kook ca. 10 minuten zachtjes. Roer 1 of 2 x door.

4. Giet de rijst af en doe terug in de pan. Doe de deksel er op en laat nog 5 minuten droogstomen.

Hoeveel gram rijst per persoon gebruik je?

Gemiddeld neem je 75 gr rijst per persoon.

Welke soorten rijst zijn er?

Pandanrijst: Aziatische rijstsoort die een lichte aroma heeft van pandan. Ideaal bij Indonesische, Thaise en Chinese gerechten

Basmatirijst: Rijst uit India of Pakistan die lekker en aromatisch van smaak is en snel klaar. Lekker bij curry’s of andere Indiase gerechten.

Snelkookrijst: Witte rijst die al een keer voorgekookt is en weer gedroogd en daarom extra snel klaar.

Zilvervliesrijst: Ook wel volkorenrijst genoemd. Hier zit nog het vliesje omheen wat extra vezels en voedingstoffen bevat.

Risottorijst: ronde rijstkorrel die veel vocht op kan nemen. Heeft een gemiddelde kooktijd van ca. 25 minuten.