Rijst recepten

Rijst recepten

Bekijk hier alle lekkere recepten met rijst op een rij + handige tips. Van rijstgerechten met kip tot vegetarische rijstschotels. En van Griekse rijst tot Aziatische gerechten met rijst. Maar ook als onderdeel van een recept zoals bij paella, nasi, chili con carne of risotto. Ook vind je informatie zoals hoe lang kook je rijst, welke soorten rijst zijn er en hoeveel rijst gebruik je per persoon?

Populair

Rijstsalade

Lekkere koude rijstsalade met abrikozen en een romige dressing, heerlijk op een zomerse dag of bij de BBQ

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Romige rijstschotel met kip

Een ovenschotel met rijst in een romige saus met een vleugje mosterd, gevuld met kip, champignons, paprika's en nog meer lekkers met bovenop een krokant gegratineerd laagje.

Hoofdgerecht

35 min + 20 min oventijd

4 pers.

Nasi goreng

Lekker en makkelijk vegetarisch recept voor nasi goreng met gebakken groente en rijst geserveerd met een gebakken eitje. Inclusief stap voor stap video!

Hoofdgerecht

40 min

4 pers.

Nieuw

Bruine bonen met rijst

Recept voor zelfgemaakte bruine bonenschotel met rijst. Met tomaat, paprika en verse peterselie. Een gezond hoofdgerecht gemaakt met lekker veel verse groenten en kruiden.

Hoofdgerecht

5 min + 10 min

2 pers.

Aubergine curry

Probeer deze heerlijke aubergine curry, die Eric en ik een dikke 9 geven! Hij is namelijk zó lekker. Je roostert eerst de aubergines even en vervolgens stoof je ze met een lekker kruidenmengsel, tomatenblokjes en kokosmelk. Lekker met rijst en naanbrood.

Hoofdgerecht

30 min + 20 min oventijd

3 pers.

Rode curry met kip

In een half uurtje maak jij deze heerlijke rode curry met kip. Met kokosmelk, een lekkere mix van groenten en een handje cashewnoten zet jij een smaakvolle maaltijd op tafel. Perfect voor een doordeweekse avond.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Risotto met zalm

Maak zelf dit smaakvolle recept van risotto met zalm. Een Italiaans hoofdgerecht van romige risotto met erwtjes en een vleugje citroen, geserveerd met wat rucola en een heerlijk gebakken stuk zalm.

Hoofdgerecht

45 min

4 pers.

Kip met mango

Deze kip met mango zorgt voor wat exotische smaken op tafel. De mango, peultjes en kip worden gemengd met een heerlijke saus van sojasaus, tomatenpuree en ahornsiroop. Serveer met rijst en enjoy!

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Gebakken rijst (fried rice)

Duik in de Aziatische keuken met deze snelle en lekkere gebakken rijst. Laat je verrassen door de smaakvolle eenvoud van rijst met knapperige groenten en een vleugje pit van de sambal.

Bijgerecht

20 min

2 pers.

Uitgelicht recept

Kip tandoori recept

Hoofdgerecht

40 min

4 pers.

Makkelijk basisrecept voor zelfgemaakte Indiase kip tandoori in een romige en kruidige saus zonder pakjes of zakjes

Bekijk recept

Rijst met kip

Poke bowl met krokante kip

Heb je weinig tijd om te koken maar wil je toch iets gezonds op tafel zetten? Maak dan deze makkelijke en voedzame poke bowl met krokante (vega) kip. In een handomdraai een heerlijke poke bowl op tafel.

Hoofdgerecht

20 min

2 pers.

Kip teriyaki

Geniet van de heerlijke smaak van kip teriyaki: malse stukjes kip (of vega) in een zoete en hartige teriyakisaus, geserveerd met gestoomde broccoli en rijst. Top het af met knapperige sesamzaadjes en verse bosuien voor een leuke touch. Een snel en smaakvol gerecht.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Kip madras

Maak zelf deze verse kip madras zonder pakjes en zakjes. Een romig en kruidig mengsel van stukjes kip, paprika en appel geserveerd met rijst en boontjes.

Hoofdgerecht

25 min

4 pers.

Vegetarische rijst recepten

Chinese kool wok met kerrie

Deze Chinese kool roerbak is het perfecte recept voor een snelle doordeweekse avondmaaltijd. Heerlijk met gebakken tempé en een portie rijst.

Hoofdgerecht

15 min bereidingstijd + 15 min kooktijd

4 pers.

Bibimbap (Koreaans rijstgerecht)

Bibimbap is een populair Koreaans rijstgerecht met groenten en een gebakken eitje. Deze bibimbap rijst bowl maak je met komkommer, shiitake, wortel en een lekkere zelfgemaakte saus.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Vegan gado gado

Probeer deze heerlijke vegan gado gado met dit eenvoudige recept! Een Indonesische maaltijdsalade met gebakken stukjes tempeh, knapperige groenten, rijst en zelfgemaakte pindasaus. Een smakelijke en veganistische maaltijd waar je van zult genieten!

Hoofdgerecht

35 min

2 pers.

Aziatische rijst recepten

Vegan kip kerrie met rijst en sperziebonen

Zin in een snelle curry? Deze vegan kip kerrie maak je binnen een halfuur, is enorm smaakvol en is makkelijk om in te vriezen. Daarnaast is dit recept ook helemaal plantaardig.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min kooktijd

2 pers.

Nigiri sushi maken

Deze makkelijke vorm van sushi bestaat uit blokjes sushirijst met een topping van plakjes zalm, tonijn of ei. Maak ze nu makkelijk zelf met dit recept!

Hoofdgerecht

15 min + 15 min

4 pers.

Maki sushi recept

Deze traditionele sushi rol maak je makkelijk zelf met een norivel, sushirijst en diverse lekkere vullingen zoals zalm, komkommer en avocado

Hoofdgerecht

25 min + 15 min

4 pers.

Rijstsalades

Sushi salade met zalm

Geen zin om sushi te rollen? Maak deze salade met sushirijst, zalm en nori en je bent zo klaar!

Hoofdgerecht

45 min

2 pers.

Rijstsalade

Lekkere koude rijstsalade met abrikozen en een romige dressing, heerlijk op een zomerse dag of bij de BBQ

Hoofdgerecht

25 min

3 pers.

Rijst met garnalen

Spaanse ovenschotel met garnalen

Op de paella geïnspireerde ovenschotel met rijst, garnalen, gegrilde paprika en olijven. In 20 minuten voorbereid. De oven doet de rest.

Hoofdgerecht

20 min + 50 min oventijd

4 pers.

Spaanse paella

Stap voor stap heerlijke Spaanse paella maken met kip, chorizo en garnalen. Lekker van de BBQ of gewoon op je fornuis.

Hoofdgerecht

1 uur

4 pers.

Nasi met pittige garnalen

Kruidige rijst met knapperige taugé en in sambal gebakken garnalen. Lekker met bosuitjes. Klaar in 30 minuten.

Hoofdgerecht

30 min

4 pers.

Hoe lang kook je rijst?

Rijst kook je normaal gesproken gemiddeld 10 minuten. Dit geld voor algemene witte rijst zoals pandan of basmati rijst. Zilvervliesrijst kook je vaak iets langer, zo’n 15 tot 10 minuten.

Bekijk hier een top 10 met heerlijke rijst recepten.

Hoe bereid je rijst?

1. Check of de rijst nog gewassen moet worden

2. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg eventueel een snufje zout toe.

3. Voeg de rijst toe en kook ca. 10 minuten zachtjes. Roer 1 of 2 x door.

4. Giet de rijst af en doe terug in de pan. Doe de deksel er op en laat nog 5 minuten droogstomen.

Wil je de rijst al het water op laten nemen, neem dan 1 kopje rijst en 2 kopjes water per persoon.

Hoeveel gram rijst per persoon gebruik je?

Gemiddeld neem je 75 gr rijst per persoon. Over het algemeen is dat een kopje rijst per persoon. Wil je de rijst al het water op laten nemen, neem dan 1 kopje rijst en 2 kopjes water per persoon.

Welke soorten rijst zijn er?

Pandanrijst: Aziatische rijstsoort die een lichte aroma heeft van pandan. Ideaal bij Indonesische, Thaise en Chinese gerechten

Basmatirijst: Rijst uit India of Pakistan die lekker en aromatisch van smaak is en snel klaar. Lekker bij curry’s of andere Indiase gerechten.

Snelkookrijst: Witte rijst die al een keer voorgekookt is en weer gedroogd en daarom extra snel klaar.

Zilvervliesrijst: Ook wel volkorenrijst genoemd. Hier zit nog het vliesje omheen wat extra vezels en voedingstoffen bevat.

Risottorijst: ronde rijstkorrel die veel vocht op kan nemen. Heeft een gemiddelde kooktijd van ca. 25 minuten.