Ga naar de inhoud
Rijst recepten

Rijst recepten

Bekijk hier alle lekkere recepten met rijst op een rij + handige informatie. Van rijstgerechten met kip tot vegetarische rijstschotels. En van Griekse rijst tot Aziatische gerechten met rijst. Maar ook als onderdeel van een recept zoals bij paella, nasi of risotto. Ook vind je informatie zoals hoe lang kook je rijst, welke soorten rijst zijn er en hoeveel rijst gebruik je per persoon?

Hoe lang kook je rijst?

Rijst kook je normaal gesproken gemiddeld 10 minuten. Dit geld voor algemene witte rijst zoals pandan of basmati rijst. Zilvervliesrijst kook je vaak iets langer, zo’n 15 tot 10 minuten.


Hoe bereid je rijst?

1. Check of de rijst nog gewassen moet worden


2. Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg eventueel een snufje zout toe.


3. Voeg de rijst toe en kook ca. 10 minuten zachtjes. Roer 1 of 2 x door.


4. Giet de rijst af en doe terug in de pan. Doe de deksel er op en laat nog 5 minuten droogstomen.


Hoeveel gram rijst per persoon gebruik je?

Gemiddeld neem je 75 gr rijst per persoon.


Welke soorten rijst zijn er?

Pandanrijst: Aziatische rijstsoort die een lichte aroma heeft van pandan. Ideaal bij Indonesische, Thaise en Chinese gerechten


Basmatirijst: Rijst uit India of Pakistan die lekker en aromatisch van smaak is en snel klaar. Lekker bij curry’s of andere Indiase gerechten.


Snelkookrijst: Witte rijst die al een keer voorgekookt is en weer gedroogd en daarom extra snel klaar.


Zilvervliesrijst: Ook wel volkorenrijst genoemd. Hier zit nog het vliesje omheen wat extra vezels en voedingstoffen bevat.


Risottorijst: ronde rijstkorrel die veel vocht op kan nemen. Heeft een gemiddelde kooktijd van ca. 25 minuten.