10 x recepten met rode biet

Ik ben dol op rode bieten, vroeger al. Toen at ik ze uit een potje maar tegenwoordig kies ik er steeds vaker voor om ze vers klaar te maken. In deze blog 5 lekkere recepten met bieten.

Ik weet dat deze groente niet bij iedereen zo populair is. Bieten hebben namelijk de eigenschap dat ze naar aarde smaken. Maar als ze op de juiste manier worden klaar gemaakt bijvoorbeeld in combinatie met kruiden en andere ingrediënten valt dit reuze mee. Lekkere combi’s zijn bijvoorbeeld rode bieten met geitenkaas, met tijm of met haring.

Bieten bereiden

De rode biet is het hele jaar verkrijgbaar, er is namelijk een zomer en een winter biet. De zomerbieten zijn kleiner en worden vaak met de loof verkocht (deze is tevens ook eetbaar). De winterbiet is wat groter en moet ook langer gekookt worden. Let dus goed op welk soort biet je koopt want zomerbieten hoeven maar 20 min gekookt te worden en winter bieten ongeveer 1,5 uur. Afgelopen zomer heb ik ook nog bieten gepoft op de barbecue, je zou dit ook eventueel in de oven kunnen doen.

bietensap
rode bieten blog2

Gezonde keuze

Bieten zijn erg gezond, ze bevatten veel vitamines en voedingstoffen. En daarnaast bevatten ze ook veel ijzer, foliumzuur en anti oxidanten die belangrijk zijn voor een goede bloeddruk en voor hart en vaten. Sommige mensen noemen deze groenten dan ook een superfood.

Wist je dat?

– Er ook gele bieten, langwerpige bieten en wit met rode bieten (Chioggia-bietjes) bestaan.
– Je ook zelf rode bieten sap kunt maken
– De rode kleur van de biet ook wordt gebruikt in andere voedingsmiddelen als natuurlijke kleurstof
– Rode bietensap populair is bij sporters omdat het de prestaties zou verbeteren.

 

#1 Rode bieten spread
  • Hapjes en snacks
  • 10 min
  • 1 kommetje
  • *

De rode bieten spread met geitenkaas is een heerlijke spread voor op bruschetta, de boterham of voor op de borrelplank.

#2 Rode bietenrisotto
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4 personen
  • **

Makkelijk recept voor deze heerlijke kleurrijke vegetarische risotto met rode bieten, geitenkaas en walnoten

#3 Rode bietensoep
  • Voorgerecht
  • 35 min
  • 4 personen
  • *

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

#4 Rode bietenstamppot met appel
  • Hoofdgerecht
  • 35 min
  • 2 personen
  • **

Heerlijke smeuïge stamppot met rode bieten en geitenkaas geserveerd met gebakken plakken appel met kaneel en walnoten

#5 Bruschetta rode biet en geitenkaas
  • Hapjes en snacks
  • 15 min
  • 6 stuks
  • *

Een lekker hapje van brood belegd met zachte geitenkaas, rode biet en knapperige stukjes walnoot

#6 Couscous salade met rode biet
  • Lunch
  • 20 MINUTEN
  • 2 PERSONEN
  • *

Kleurrijke salade met plakjes biet, couscous, sinaasappel en een Marokkaans tintje

#7 Plaattaart met rode biet
  • Hoofdgerecht
  • 20 min + 25 min oventijd
  • 2-3 personen
  • **

Heerlijke vegetarische plaattaart van bladerdeeg met plakjes rode biet, walnoten en mozzarella. Een lekkere en makkelijke maaltijd!

#8 Bietenlasagne met walnoten
  • Hoofdgerecht
  • 40 min + 40 min oventijd
  • 4 personen
  • **

Een heerlijke vegetarische ovenschotel met rode biet, een romige ricottasaus en crunchy walnoten

#9 Vegetarische bietentartaar
  • Voorgerecht
  • 40 min + 1 uur oventijd
  • 4 stuks
  • **

Een vegetarische tartaar van rode biet, met balsamico, een crème van geitenkaas en pistachenoten. Perfecte start van je (vegetarische) diner voor de feestdagen.

#10 Carpaccio van rode biet
  • Voorgerecht
  • 30 MIN + 25 KOKEN
  • 4 PERSONEN
  • **

Heerlijke vegetarische carpaccio van rode biet met rucola, perzik en geitenkaas

Bewaar
Print
Deel

3 x stoofschotels

Vegetarische stoofschotel
Hachee basisrecept
Coq au vin

Reacties

Laat je reactie achter

Yohanna 20 januari 2014 om 14:34

Leuk die recepten

Beantwoorden

Heerlijke soepen

Een soep maken is erg makkelijk. Een soepje is lekker als voorgerecht om het diner mee te beginnen maar ook lekker als opknapper tijdens de lunch. Op onze site vind je de lekkerste recepten voor bijvoorbeeld tomatensoep, courgettesoep en spinaziesoep.

Mihoensoep met omeletrolletjes

Een lekkere Oosterse mihoensoep gevuld met paddenstoelen, taugé en omeletrolletjes, lekker vega en vullend!

Voorgerecht

30 min

4 pers.

Rode bietensoep

Deze rode bietensoep heeft niet alleen een mooie kleur, maar is ook nog eens heel lekker.

Voorgerecht

35 min

4 pers.

Tomaten-crèmesoep

Maak zonder pakjes en zakjes deze romige tomaten-crèmesoep met verse tomaten een zachte smaak van room

Voorgerecht

20 min

4 pers.