Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Wintergroenten: de rode biet

Ik ben dol op rode bieten, vroeger al. Toen at ik ze uit een potje maar tegenwoordig kies ik er steeds vaker voor om ze vers klaar te maken. Ik weet dat deze groente niet bij iedereen zo populair is.Bieten hebben namelijk de eigenschap dat ze naar aarde smaken. Maar als ze op de juiste manier worden klaar gemaakt bijvoorbeeld in combinatie met kruiden en andere ingrediënten valt dit reuze mee. Lekkere combi’s zijn bijvoorbeeld rode bieten met geitenkaas, met tijm of met haring.
 

Bieten bereiden

De rode biet is het hele jaar verkrijgbaar, er is namelijk een zomer en een winter biet. De zomerbieten zijn kleiner en worden vaak met de loof verkocht (deze is tevens ook eetbaar). De winterbiet is wat groter en moet ook langer gekookt worden. Let dus goed op welk soort biet je koopt want zomerbieten hoeven maar 20 min gekookt te worden en winter bieten ongeveer 1,5 uur. Afgelopen zomer heb ik ook nog bieten gepoft op de barbecue, je zou dit ook eventueel in de oven kunnen doen.

 
bietensap

rode bieten blog2

Gezonde keuze

Bieten zijn erg gezond, ze bevatten veel vitamines en voedingstoffen. En daarnaast bevatten ze ook veel ijzer, foliumzuur en anti oxidanten die belangrijk zijn voor een goede bloeddruk en voor hart en vaten. Sommige mensen noemen deze groenten dan ook een superfood.

 

Wist je dat?

– Er ook gele bieten, langwerpige bieten en wit met rode bieten (Chioggia-bietjes) bestaan.

– Je ook zelf rode bieten sap kunt maken
– De rode kleur van de biet ook wordt gebruikt in andere voedingsmiddelen als natuurlijke kleurstof
– Rode bietensap populair is bij sporters omdat het de prestaties zou verbeteren.
 

Mijn 5 favoriete recepten met rode biet zijn:

rode_bieten_carpaccio
 
rode_bieten_stampot
 
brood met rode bieten
 
quinoa_met_rode_biet
 
rode_bieten_carpaccio
 
 

 

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)
Yohanna - Reageren 20-01-2014 om 14:34 uur

Leuk die recepten

Kerst recepten

Kerst is de tijd van gezelligheid en samen eten. Wij helpen u een handje door de lekkerste kerstrecepten op een rijtje te zetten voor een perfect kerstdiner. Wat dacht u van een heerlijk kerstmenu van aardappel truffelsoep gevolgd door een hertenbiefstuk of een rollade en een heerlijke chocolade dessert om mee af te sluiten.

Eendenborst met cranberry compote
Mini kerstboom pizza’s
Coquilles met zoete aardappelpuree
Feestelijke crème brûlée met besjes
Zalm in filodeeg