Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Wintergroenten: de rode biet

Ik ben dol op rode bieten, vroeger al. Toen at ik ze uit een potje maar tegenwoordig kies ik er steeds vaker voor om ze vers klaar te maken. Ik weet dat deze groente niet bij iedereen zo populair is.Bieten hebben namelijk de eigenschap dat ze naar aarde smaken. Maar als ze op de juiste manier worden klaar gemaakt bijvoorbeeld in combinatie met kruiden en andere ingrediënten valt dit reuze mee. Lekkere combi’s zijn bijvoorbeeld rode bieten met geitenkaas, met tijm of met haring.
 

Bieten bereiden

De rode biet is het hele jaar verkrijgbaar, er is namelijk een zomer en een winter biet. De zomerbieten zijn kleiner en worden vaak met de loof verkocht (deze is tevens ook eetbaar). De winterbiet is wat groter en moet ook langer gekookt worden. Let dus goed op welk soort biet je koopt want zomerbieten hoeven maar 20 min gekookt te worden en winter bieten ongeveer 1,5 uur. Afgelopen zomer heb ik ook nog bieten gepoft op de barbecue, je zou dit ook eventueel in de oven kunnen doen.

 
bietensap

rode bieten blog2

Gezonde keuze

Bieten zijn erg gezond, ze bevatten veel vitamines en voedingstoffen. En daarnaast bevatten ze ook veel ijzer, foliumzuur en anti oxidanten die belangrijk zijn voor een goede bloeddruk en voor hart en vaten. Sommige mensen noemen deze groenten dan ook een superfood.

 

Wist je dat?

– Er ook gele bieten, langwerpige bieten en wit met rode bieten (Chioggia-bietjes) bestaan.

– Je ook zelf rode bieten sap kunt maken
– De rode kleur van de biet ook wordt gebruikt in andere voedingsmiddelen als natuurlijke kleurstof
– Rode bietensap populair is bij sporters omdat het de prestaties zou verbeteren.
 

Mijn 5 favoriete recepten met rode biet zijn:

rode_bieten_carpaccio
 
rode_bieten_stampot
 
brood met rode bieten
 
quinoa_met_rode_biet
 
rode_bieten_carpaccio
 
 

 

Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)
Yohanna - Reageren 20-01-2014 om 14:34 uur

Leuk die recepten

Salades

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Een salade is snel, makkelijk, fris en gezond. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht bij een stukje vlees of vis.

Griekse panzanella salade
Mihoensalade met tofu
Kip ketjap salade
Thaise quinoa salade
Perzik salade met krokante geitenkaas
Print met
×