10 x Hollandse pot

Heb je gewoon lekker zin in typisch Nederlands eten of wil je weten wat Nederlands eten is? In deze blog zetten we 10 Hollandse recepten bij elkaar die je lekker zelf kunt bereiden.

De Nederlandse keuken is inmiddels sterk beïnvloed door alle ingrediënten die we van over de hele wereld kunnen verkrijgen of inmiddels zelf kunnen verbouwen, maar de recepten bestaan nog steeds. Kijk mee.

Typisch Nederlands eten 

Naar mate de zomer verdwijnt en de temperatuur steeds kouder wordt, komt de zin in Hollandse pot weer terug. Veel Hollandse recepten zijn toch het lekkerst als het weer wat guurder is en de wat zwaardere en vooral warme maaltijden wat beter vallen. Een stamppot met aardappelen en jus of gerechten met romige sauzen zoals champignonsaus of ragout en natuurlijk stoofgerechten zoals hachee die al in de Middeleeuwen werden bereid. Heerlijk en je maakt ze gemakkelijk zelf. Naast Hollands eten zijn er ook typische Hollandse bakrecepten zoals arretjescake en boterkoek. 

10 x Hollandse pot 

#1 Hete bliksem
  • Hoofdgerecht
  • 30 min
  • 2-3 personen
  • *

Het basisrecept voor deze heerlijke winterse hete bliksem stamppot met een frisse en zoete appels

#2 Pannenkoeken recept
  • Hoofdgerecht
  • 10 min + 20 min bakken
  • 8 stuks
  • *

Zelf pannenkoeken bakken? Met maar 4 ingrediënten kun je deze heerlijke pannenkoeken bakken, inclusief handige stap voor stap foto's. Het pannenkoekenbeslag is voor zowel zoete als hartige pannenkoeken.

#3 Kipragout
  • Voorgerecht
  • 25 min
  • 4 stuks
  • *

Heerlijke snelle romige kipragout, die tevens ook heel makkelijk vegetarisch te maken is, in pasteibakjes

#4 Hutspot
  • Hoofdgerecht
  • 35 min
  • 2 personen
  • *

Makkelijk basisrecept om heerlijke smeuïge en smaakvolle hutspot te maken. Deze stamppot is op basis van aardappels, wortel en ui en wordt daarom ook vaak peen en uien genoemd.

#5 Poffertjes
  • Ontbijt recept
  • 1 uur
  • 50 stuks
  • *

Makkelijk basisrecept om zelf lekkere poffertjes te maken in een poffertjespan inclusief handige tips voor beginners.

#6 Mosselen koken op klassieke wijze
  • Hoofdgerecht
  • 20 min
  • 2-3 personen
  • *

Makkelijke basisrecept voor mosselen met groenten gekookt in witte wijn inclusief veel handige tips en stap voor stap foto’s

#7 Erwtensoep
  • Hoofdgerecht
  • 1 uur 30 min
  • 6-8 personen
  • *

Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade, klaar in ca. 1,5 uur.

#8 Boerenkool stamppot
  • Hoofdgerecht
  • 30 min
  • 2 personen
  • *

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

#9 Hachee basisrecept
  • Hoofdgerecht
  • 20 min + 3 uur stoven
  • 4-5 personen
  • *

Hét basisrecept om klassieke hachee te maken, een heerlijk zacht stoofvlees met o.a. uien, laurier en kruidnagels. Lekker met aardappelpuree en rode kool!

#10 Asperges op klassieke wijze met ham en ei
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 2 personen
  • *

Asperges op traditionele wijze met ei, ham, aardappeltjes en botersaus inclusief tips om asperges te koken

Vind je dit leuk?
8 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel