10 x vegan bakrecepten + tips voor vegan bakken

Heerlijke plantaardige taart, muffins, koekjes en cake op een rijtje inclusief handige tips om zelf vegan te gaan bakken zonder eieren, melk of boter.

Veel baksels worden gemaakt op basis van eieren, boter, melk en/of room. Dit zijn producten die niet gebruikt worden in een vegan recept. Echter betekent dit niet dat je niet lekker vegan kunt bakken. Er zijn gelukkig voldoende opties om deze producten te vervangen en genoeg lekkere manieren om lekker vegan te bakken. Het lijkt misschien ingewikkeld en moeilijk, maar met deze tips wordt het een stuk makkelijker voor je gemaakt. Ook heb ik hieronder een aantal lekkere recepten als inspiratie.

Wanneer je producten zoals eieren, boter en melk vervangt zul je wel een andere smaak krijgen. De smaak zal dus niet precies hetzelfde zijn als wanneer je de dierlijke producten gebruikt. Ondanks dat de smaak misschien anders is, is het er niet minder lekker om. Sommige producten zijn makkelijker 1 op 1 te vervangen (zoals melk en boter) dan anderen (zoals eieren).

Zo maak je een bakrecept makkelijk vegan

  • Vervang melk door een plantaardige variant zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk;
  • Vervang (room)boter door een plantaardige margarine. Ook kun je hier gebruik maken van appelmoes of geprakte banaan;
  • Vervang gelatine door agar agar, dit is een plantaardig geleermiddel. De hoeveelheid en de manier van gebruiken is wel wat anders. Lees dus even goed op de verpakking hoe je deze moet gebruiken;
  • Gebruik in plaats van eieren een ‘flax egg’. Dit is een ‘ei’ gemaakt van lijnzaad. Hiervoor meng je een eetlepel lijnzaad met een eetlepel water en laat dit even staan zodat het een soort gelei wordt. Dit zorgt vooral voor de binding wat het ei normaal geeft. Ook hiervoor kan appelmoes of geprakte banaan gebruikt worden. Deze geven net zo goed een binding als een ‘flax egg’;
  • Voor de luchtigheid die eieren normaal in een baksel geven kun je gebruik maken van bakpoeder, baksoda en/of een mengsel van plantaardige melk met appel cider azijn. Dit zorgt ervoor dat je baksel gaat rijzen en luchtig wordt. Je kunt dit tip in combinatie met de flax egg toepassen;
  • Aquafaba, ook wel het vocht van kikkererwten, wordt gebruikt als vervanger van eiwit. Je kunt hiermee bijvoorbeeld meringues maken.
  • Room kun je vervangen door een kokosroom of cashewroom. Deze kun je beide zelf makkelijk maken. Ook is er in de winkel vegan room te koop die je kunt gebruiken. Daarnaast kun je vegan yoghurt, zoals sojayoghurt of kokosyoghurt, gebruiken om je baksel romig te maken;

10 x vegan bakrecepten

#1 Vegan cake met bessen
  • Tussendoortjes
  • 15 min + 45 min
  • 10 personen
  • *

Een heerlijke gezonde vegan cake met blauwe bessen stukjes walnoot, in een uurtje klaar!

#2 Pindakaas granola repen
  • Tussendoortjes
  • 40 min
  • 5 stuks
  • *

Deze zelfgemaakte repen met granola, havermout en pindakaas zijn perfect als gezonder tussendoortje

#3 Vegan Oreo cheesecake
  • Bakrecept
  • 45 min + 4 uur opstijven + 12 uur weken
  • 4 personen
  • *

Er is niets zo lekker als een Oreo cheesecake! Bak nu ook deze vegan variant, lekker romig met een krokante bodem en topping van Oreo

#4 Vegan brownies
  • Bakrecept
  • 15 min + 30 min oventijd
  • 12 stuks
  • *

Een smeuïge en gezonde vegan brownie met knapperige walnoten en stukjes chocola, 100% plantaardig en lekker!

#5 Gezonde koekjes met havermout
  • Bakrecept
  • 10 min + 20 min oventijd
  • 16 stuks
  • *

Deze lekkere chocoladekoekjes van havermout en banaan zijn gezonde koekjes en bevatten maar 3 ingrediënten èn zijn snel klaar; wat wil je nog meer?

#6 Vegan pavlova
  • Nagerecht
  • 40 min + 1 uur 30 min oventijd + 10 min afkoelen
  • 4 stuks
  • *

Een heerlijk en feestelijk recept voor deze vegan pavlova met chocolade swirl, kokosroom en vers fruit.

#7 Gezonde appel crumble
  • Ontbijt recept
  • 20 min + 20 min oventijd
  • 2-3 personen
  • *

Deze gezonde versie op de appel kruimel is gemaakt met o.a. noten en havermout en is ook met wat yoghurt heerlijk als een ontbijtje

#8 Vegan cheesecake met mango
  • Nagerecht
  • 45 min + 4 uur opstijven
  • 10 personen
  • *

Een heerlijk recept voor een vegan kwarktaart met mango zonder gelatine met een vleugje kokos en limoen

#9 Vegan koekjes met chocolade
  • Bakrecept
  • 25 min + 15 min oventijd
  • 12 stuks
  • *

Heerlijke chocolate chips koekjes, precies zoals ze horen te zijn, maar dan geheel plantaardig gemaakt met makkelijke basisingredienten

#10 Vegan muffins met blauwe bessen
  • Bakrecept
  • 20 min oventijd + 30 min
  • 12 stuks
  • *

Deze muffins zijn helemaal vegan, lekker met blauwe bessen en een vleugje citroen

Vind je dit leuk?
8 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel