Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

7 x Griekse recepten

Afgelopen week was het Griekse week op LeukeRecepten.nl. Ik had daarvoor al een hele hoop bekende Griekse recepten zoals baklava, bifteki en moussaka online staan. Maar gelukkig bied de Griekse keuken genoeg variatie en bleven er genoeg recepten over om te proberen.

Naast koken heb ik nog een passie; reizen. Afgelopen jaren heb ik met Eric al vrij veel van de wereld gezien en geproefd. Op vakantie ben ik altijd benieuwd wat er allemaal op de menukaart staat en welke ingrediënten er worden gebruikt. Op onze site vind je daarom ook veel wereldgerechten. In 2011 zijn we een weekje in Griekenland geweest. We zijn niet op de populaire eilanden zoals Kos, kreta etc geweest maar juist in het binnenland, in kalambaka. Dit is een prachtige plek die bestaat uit hoge rotspilaren met kloosters bovenop, echt heel bijzonder. Eric kon zich helemaal uitleven met zijn fotocamera.

Vlees v.s. vis

Omdat Kalambaka een stuk van de zee af ligt stond er bijna nergens vis op de menukaart. Bij de meeste restaurantjes konden we kiezen uit verschillende soorten gegrild vlees aan een spies, ook wel souvlaki genoemd. Vaak werd bij hierbij rijst, frites en/of een salade bij geserveerd met komkommer, tomaat en olijven.

De Griekse menukaart

Tijdens onze vakantie heb ik voor de eerste keer moussaka geproefd en ik was er meteen dol op. Dit is een ovenschotel met aardappel en aubergine. Als toetje stond er meestal fruit of een gebakje op het menu. ’s Morgens ontbeten we meestal met een kom dikke Griekse yoghurt met fruit of honing. In Griekenland zijn de Italiaanse en Turkse invloeden merkbaar. Zo wordt er, net als in Turkije, ook veel gebruik gemaakt van filodeeg voor baklava of spanakopita bijvoorbeeld. Ook pasta is niet vreemd in griekenland. Het recept voor pasticcio lijkt op die van de pasta bolognese maar heeft door de verschillende kruiden toch een authentieke smaak. Net als in vele mediterrane landen kun je ook in griekenland kleine hapjes bestellen; mezze. Denk hierbij aan dolmus, aubergine dip, olijven, brood en feta kaas. Aan de Griekse kust en op de eilanden zijn veel seafood restaurants te vinden waar je gegrilde vis en andere zeevruchten kunt eten. Maar om dit zelf te ondervinden moet ik een keer terug.

7 x Griekse recepten

#1 Spanakopita
  • Hoofdgerecht
  • 40 MIN + 35 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Grieks recept van knapperig filodeeg gevuld met feta en spinazie

#2 Souvlaki
  • Hoofdgerecht
  • 20 MINUTEN
  • 4 STUKS
  • **

Souvlaki is een bekend grieks gerecht en bestaat uit een spies met gegrilde vlees

#3 Griekse moussaka
  • Hoofdgerecht
  • 45 min + 45 min
  • 4 personen
  • **

Lekkere Griekse ovenschotel met laagjes gegrilde aubergine, aardappel en een kruidige gehaktsaus onder een laagje romige bechamelsaus

#4 Dakos
  • Voorgerecht
  • 30 MINUTEN
  • 8 STUKS
  • *

Deze Griekse variant van de bruschetta met feta is lekker bij een mezze of als voorgerecht

#5 Sinaasappel tulband cake (yiaourtopita)
  • Bakrecept
  • 20 MIN + 60 OVENTIJD
  • 10 TOT 12 PERSONEN
  • *

Frisse en zachte sinaasappelcake op basis van Griekse yoghurt en zonnebloemolie

#6 Kofta spies met tomatenrijst
  • Hoofdgerecht
  • 60 MINUTEN
  • 4 PERSONEN
  • **

Kofta betekent gehaktbal en wordt in Griekenland vaak gegeten met tomatensaus, met pitabrood of aan een spies

#7 Grieks gevulde aubergine
  • Hoofdgerecht
  • 15 MIN + 40 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Aubergines gevuld met een heerlijke gekruid gehaktmengsel en feta kaas

Reacties

Laat je reactie achter

Herfst recepten

Proef nu de herfst met deze heerlijke herfstrecepten. Maak de recepten nu makkelijk en snel zelf en geniet van een heerlijke kom paddenstoelensoep, jachtschotel, of een quiche met pompoen bijvoorbeeld. Varieer dit seizoen met echte herfst groente en fruit zoals bramen, peer, paddenstoelen, kastanjes, pompoen en rode kool. Bekijk hier alle herfst recepten.

×