Wat maak je met restjes van Kerst?

Kook de dag(en) erna de lekkerste gerechten van het eten wat je niet op kon en andere tips om jouw kerstdiner niet te verspillen.

De kerstdagen zitten er (bijna)op. Je hebt flink gezwoegd om al dat lekkere eten op te eten, maar toch heb je ingrediënten of gerechten over. Gooi het niet weg, maar maak er nieuwe gerechten van. We geven je tips om voedselverspilling met Kerst te voorkomen en hoe je je erop kunt voorbereiden, want tja, soms is het toch een beetje onoverkomelijk. Ook delen we inspiratie hoe je na Kerst lekker kunt koken met dat wat je nog over hebt.

Voorkom voedselverspilling met deze tips

  • Naast het kerstdiner wordt er vaak ook nog gesnoept en gesnackt voor het eten en is er vaak een voorgerecht en nagerecht. Houd daarom niet al te grote porties aan voor het hoofdgerecht
  • Ga met een boodschappenlijstje boodschappen doen, zodat je minder in de verleiding komt om allerlei aanbiedingen mee te pakken.
  • Zorg dat je goede bewaarbakjes in huis hebt, zodat je iets wat toch over is goed kunt bewaren. Vraag ook of je gasten een bakje meenemen voor zichzelf.

Meest gekookt tijdens Kerst en wat je ervan kunt maken

Voorgerechten

Met Kerst worden er toch stiekem best nog veel klassiekers gekookt. De garnalencocktail en carpaccio's gaan altijd wel op. Maar de pasteitjes met ragout zijn meestal toch nét iets te veel. De pasteitjes zijn vaak luchtdicht verpakt en kun je goed bewaren. Van de ragout zou je heerlijke gevulde bladerdeegbroodjes kunnen maken met bladerdeeg uit de diepvries. Of vul een overgebleven (afbak)broodje met de ragout en wat lekkere toppings die je ook nog over hebt. Je kunt de ragout ook met rijst en een salade serveren of als ovenschotel met aardappelen en kaas als avondeten.

Hoofd- en bijgerechten

Qua hoofdgerechten kun je het vlees- (rollade, beenham, varkenshaas), vis- of de vegagerechten meer dan prima de dag(en) erna nog eten. Heb je ook nog wat aardappelgerechten zoals aardappelgratin, hasselback of gebakken aardappelen over? Of bijgerechten met groente en/of fruit zoals haricot verts en stoofperen? Kijk of je ze samen kunt voegen tot een ovenschotel, een goed gevulde quiche of een soep.

Met een blik tomaat of kokosmelk tover je je restjes over tot een nieuwe soep of saus. Wat pasta of rijst erbij en je hebt een volwaardige maaltijd. Ook lekker om een wrap te vullen met de restjes die je nog hebt. Stoofperen over? Na 2 uur koken/stoven is 90% van de alcohol eruit. Je kunt ze dus aan je havermoutpap of bij je American pancakes serveren. Begin je de dag liever 100% alcoholvrij, dan is er ook de optie om de stoofperen in de avond in je salade te verwerken.

Nagerechten

Ijs blijft toch wel de echte klassieker om te serveren na het Kerstdiner. Steeds vaker is ijs de aanvulling op gerechten zoals pavlova en chocolademousse. Het kaasplankje zien we ook veel. Heb je zoete desserts over? Maak er de volgende dag een trifle van met eventueel nog wat andere ingrediënten die je in huis hebt zoals speculaas en fruit. De kaasjes die over zijn kun je prima in een ovenschotel of pasta verwerken. Zo krijg je bijvoorbeeld een erg smakelijke pasta due, tre of quattro fromaggio.

Overige ingrediënten die altijd over zijn met Kerst.

Iets wat altijd te veel wordt gekocht tijdens Kerst zijn (stok)brood en feeststol. We hebben het nu voornamelijk over het kerstdiner gehad, maar voor de kerstontbijtjes, brunches en lunches wordt er een hoop brood en feeststol gekocht. Dit gaat vaak niet op, maar je kunt hier nog genoeg lekkere dingen van maken met de andere restjes. Maak bijvoorbeeld een gevuld stokbrood voor bij de soep of verwerk de feeststol tot broodpudding of lekkere wentelteefjes.

Nog meer gerechten die je kunt maken van restjes:

  • Maak een salade van overgebleven groenten. Vul aan met sla, quinoa en lekkere toppings.
  • Pureer groenten tot een soep. Gebruik overgebleven vlees of vis als vulling. Verdun de soep eventueel met een blik tomaten of kokosmelk. Heb je nog wat aardappelen? Maak hier de soep dan romiger mee.
  • Zorg dat je in je vriezer bladerdeeg of filodeegtaart hebt en maak een hartige taart met ingrediënten die je nog hebt.
  • Sauce it up. Met een blik tomaten of kokosmelk kun je het gerecht tot een heerlijke saus maken. Serveer het met pasta of rijst.
  • Gevuld stokboord bij de soep
  • Ovenschotel met aardappel of pasta en de restjes kaas die je nog hebt als topping.
  • Vul wraps met leftovers. Ook handig als je nog dipjes of spreads van de kerstborrel over hebt.
  • Upgrade je havermout of ander ontbijt met fruit wat over is
  • Klop wat eieren en bak in de pan tot een groentenomelet/boerenomelet
  • Pizza night! Maak zelf deeg of gebruik (gezondere) kant-en-klare pizzabodems en beleg met al het lekkers wat je nog hebt. Of maak een plaattaart.

Vul je voorraadkast aan met essentials

Kerst valt dit jaar in het weekend dus grote kans dat jij daarna weer moet werken of andere verplichtingen hebt. Extra fijn om dan van je overgebleven kerstgerechten een nieuwe maaltijd te kunnen maken, zodat je maandag niet meteen weer naar de supermarkt hoeft (zoals de rest van NL). Er zijn een aantal ingrediënten die handig zijn om sowieso in huis te hebben, zodat je in een handomdraai en zonder de deur uit te hoeven lekkere gerechten kunt maken. Ook wel voorraadkast essentials of pantry essentials genoemd. Check deze blog voor ideeën en een voorraadlijst.

Vind je dit leuk?
3 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel