Ga naar de inhoud
15 x recepten uit de voorraadkast + tips

15 x recepten uit de voorraadkast + tips

Wat kun je allemaal maken met houdbare ingrediënten uit de voorraadkast? Ik zet 15 lekkere ideetjes op een rij inclusief een ingrediëntenlijst en nog meer lekkere tips en ideeën!

15 februari 2024

Sandra Waterschoot

Deze blog stond al heel lang op mijn lijst om een keer te maken. Soms kan het wel eens voorkomen dat je zo dusdanig druk bent dat je eigenlijk helemaal geen tijd hebt om naar de winkel te gaan of om te wachten totdat de boodschappen bezorgd worden op een onhandig tijdstip. Dat is vaak het moment dat je toch eens gaat kijken wat je allemaal nog in de voorraadkast hebt staan. Vaak vergeten we wat we allemaal in onze voorraadkast stoppen, wat het sowieso een goed idee maakt om met regelmaat eens en blik te werpen in je voorraadkast om te zien wat je ermee kan doen. Zo voorkom je ook dat je iets weg moet gooien omdat het al ver over de houdbaarheidsdatum is. In deze blog geef ik lekkere en handige tips en recepten om je op weg te helpen.

Je kunt in de recepten ook de eventuele verse ingrediënten die gebruikt zijn vervangen door houdbare. Bijvoorbeeld cherrytomaatjes door gedroogde tomaten of appel door gedroogde appel en verse kruiden zoals basilicum en peterselie door gedroogde kruiden.

Koken uit de voorraadkast

Behalve de 15 recepten hieronder in de lijst kun je ook andere hele simpele recepten maken met ingrediënten uit de voorraadkast zoals:

  • Pasteitjes met ragout uit blik
  • Pannenkoeken met een mix waar je alleen water of melk aan toe moet voegen
  • Een pakje of beker noedelsoep aangevuld met groenten
  • Zak groenteschotel van HAK met pasta of rijst
  • Soep met afbakbroodjes
  • Pizzadeeg (zelfgemaakt of kant en klaar) met saus en topping

Diepvries

Uiteraard kun je ook veel groenten en fruit in de diepvries bewaren en gebruiken zoals blokjes pompoen, spinazie en sperziebonen maar ook doosjes fruit zoals bosvruchten, mango en aardbeien. En vlees en vis zoals vissticks, (vega)burgers en garnalen. Nog wat frietjes of aardappelkroketjes er bij en je hebt zo een hele maaltijd. Ook met bladerdeeg kun je een quiche maken of een plaattaart. In deze blog lees je wat je allemaal kan invriezen en hoe lang.

Houdbare ingrediëntenlijst

Groenten & fruit

Rode kool uit pot
Rode bieten uit pot
Maïs uit blik
Worteltjes en erwtjes uit pot
Kikkererwten
Bonen
Tomatenblokjes en saus
Zuurkool uit zak of pot
Uien
Appelmoes
Kersen
Perzik
Ananas

Vlees, vis en vega

Vis uit blik
(Vega) knakworstjes
(Vega) rookworst
Chorizo
Smac
Ragout uit blik

Overige

Bloem
Suiker
Houdbare melk
Olijfolie
Sojasaus en andere sauzen
Gedroogde kruiden

Koolhydraten

Pasta
Noedels
Rijst 
Couscous
Bulger 
Aardappels (mits koel en donker bewaard)
Zakjes aardappelpuree 
Quinoa

15 x recepten uit de voorraadkast

#1 Vissticks van de bakplaat met groenten

Een super makkelijk traybake recept met vissticks, verschillende groenten en aardappels dat je snel in de oven schuift.

#2 Romige tagliatelle met kruidige kip

Snelle tagliatelle met maar 5 ingrediënten. Romig, heerlijk gekruid en met kip en roerbakgroenten. Gemakkelijk een lekker gerecht op tafel.

#3 Pompoencurry met linzen

Gezonde curry met pompoen en linzen die makkelijk te maken is en tevens helemaal vegan is!

#4 Vegan rendang

Kruidig Indonesische stoofgerecht gemaakt met jackfruit langzaam gestoofd in kokosmelk

#5 Rode bietenrisotto

Makkelijk recept voor deze heerlijke kleurrijke vegetarische risotto met rode bieten, geitenkaas en walnoten

#6 Pita met pompoen en falafel

Deze vegetarisch gevulde pitabroodjes zijn heerlijk als snelle maaltijd of lunch

#7 Bonenstoof met chorizo

Deze voedzame stoofschotel heeft een lekkere licht pittige Spaanse smaak door de chorizo en combineert perfect bij de witte bonen en kidneybonen.

#8 Couscous met perzik

Lekker salade als lunch of bij de BBQ van couscous met munt, perzik en komkommer. Lekker zomers en fris en zoet van smaak.

#9 Shakshuka: heerlijk eenpansgerecht

Met dit klassieke shakshuka recept maak je eenvoudig zelf een heerlijk eenpansgerecht met tomatensaus, puntpaprika en licht gestolde eieren. In het Midden-Oosten wordt shakshuka vaak gegeten als ontbijt, maar het is ook erg lekker als lunch of avondeten. Ook erg lekker om brood in te dippen!

#10 Zuurkool stamppot

Dit makkelijke basisrecept voor winterse zuurkoolstamppot met appel geserveerd met rookworst is in een half uur klaar

#11 Romige spinazie wraps

Krokant gegratineerde wraps met een romige vulling van spinazie, kip en tomaatjes. Een super snelle en makkelijke maaltijd waar iedereen van smult en weer eens iets anders is dan een standaard mexicaanse vulling.

#12 Bladerdeegbroodjes met zuurkool

Knakworstjes en zuurkool zijn een heerlijke combinatie, zeker verpakt in deze knapperige bladerdeegbroodjes afgemaakt met kaas

#13 Harira soep

Deze Marokkaanse soep is gevuld met linzen en kikkererwten en op smaak gemaakt harissa

#14 Nasi

Deze eenvoudige Indonesische nasi bestaat uit gebakken rijst met hamreepjes op smaak gebracht met knoflook en ketjap

#15 Pasta carbonara: romige klassieker

Met dit pasta carbonara recept maak je eenvoudig een authentieke Italiaanse klassieker. In maar een paar stappen zet je een heerlijk romige spaghetti carbonara op tafel met spekjes, eieren en Parmezaanse kaas. De combinatie van deze ingrediënten zorgen voor een lekker romige saus, net zoals de Italianen het doen.