Hollandse recepten

Hollandse recepten

De lekkerste recepten van Nederlandse bodem, van stamppot, ovenschotels en heerlijke soepen tot zoete Hollandse bakrecepten zoals boterkoek en tompouce. En vergeet ook pannenkoeken en poffertjes niet!

Populair

Gehaktballen maken

Zelf gehaktballen maken met het lekkerste gehaktballen recept. Lekker gekruid en makkelijk gemaakt! Met een eitje en gebraad in de pan. Inclusief stap voor stap video.

Hoofdgerecht

30 min

5 stuks (groot)

Witlof ovenschotel

Heerlijke witlof ovenschotel. Gemaakt van witlof rolletjes met ham en gegratineerde kaas uit de oven op een laagje romige aardappelpuree met bieslook.

Hoofdgerecht

35 min bereiding + 25 min oventijd

3 pers.

Boerenkool stamppot

Deze klassieke Hollandse stamppot met rookworst mag niet ontbreken tijdens de winter. Lekker met appelmoes of gebakken spekjes.

Hoofdgerecht

30 min

2 pers.

Nieuw

Mini oranje cheesecakes

Deze feestelijke no bake mini cheesecakes hebben een mooie oranje topping en zijn perfect voor speciale gelegenheden of als traktatie tijdens Koningsdag. Ik gebruikte abrikozenjam als smaak- en kleurmaker in dit recept. Die maakt het lekker fruitig en fris.

Tussendoortjes

30 min + 4 uur opstijven

6 stuks

Zeeuwse bolussen

Ontdek hoe je zelf heerlijke Zeeuwse bolussen maakt met dit eenvoudige recept. Met ingrediënten als boter, melk, basterdsuiker en kaneel maak je deze traditionele lekkernij. Perfect voor een gezellige traktatie bij de koffie of thee.

Bakrecept

25 min + 10 min oventijd + 1 uur 30 min rijzen

12 stuks

Appel pannenkoekjes

Probeer ook eens dit eenvoudige recept voor appel pannenkoekjes. Met een aantal basisingrediënten heb je deze leuke pannenkoekjes zo gemaakt. Lekker als ontbijt, lunch of tussendoor.

Ontbijt recept

25 min

14 stuks

Ovenschotel met broccoli

Een smaakvol recept voor ovenschotel met broccoli en aardappelschijfjes. Gemaakt met (vega) gehakt, kookroom en een knapperige laag kaas is dit heerlijk comfort food dat je al in 25 minuutjes in de oven hebt staan.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

3 pers.

Vegetarische hachee

Tijdens de koude winterdagen zijn stoofpotjes, soepen en ovenschotels het allerlekkerst. Een van de bekendste, Hollandse hachee, hebben wij helemaal plantaardig / vegan gemaakt vandaag!

Hoofdgerecht

10 min + 30 min kooktijd

4 porties

Tompouce maken

Zelf tompouce maken? Dat kan! Deze heerlijke gebakjes bestaan uit lagen knapperig bladerdeeg, romige banketbakkersroom en een roze glazuurtopping. Perfect om te delen of gewoon lekker voor jezelf!

Bakrecept

1 uur + 20 min oventijd

8 stuks

Uitgelicht recept

Jachtschotel met stoofvlees

Hoofdgerecht

20 min

6 pers.

Van deze heerlijke traditionele ovenschotel met een laag stoofvlees, aardappelpuree en appel warm je zeker op!

Bekijk recept

Hollandse soepen

Stevige bruine bonensoep

Een stevige soep boordevol groenten en bonen. Deze soep is eenvoudig om te maken, budget friendly en ideaal om voor een groot gezelschap te maken.

Hoofdgerecht

15 min + 20 min kooktijd

4 pers.

Spruitjessoep

Perfect recept voor deze lekkere romige spruitjessoep die extra dik is door het gebruik van aardappel. Serveer er wat zoete stukjes appel in voor een lekkere twist.

Voorgerecht

25 min

4 pers.

Pastinaaksoep

Deze heerlijke winterse pastinaaksoep is lekker romig van smaak. Deze pastinaaksoep is makkelijk om te maken en bijzonder lekker door een geheim ingrediënt...

Voorgerecht

20 min + 10 min koken

6 pers.

Hollandse ovenschotels

Kip cordon bleu met geroosterde groenten

Deze ovenschotel met krokante kip, aardappeltjes en groenten is ideaal als doordeweekse maaltijd

Hoofdgerecht

30 min + 45 min oventijd

4 pers.

Preischotel uit de oven

Lekkere ovenschotel met gehakt en prei onder een laagje aardappelpuree met gegratineerde kaas.

Hoofdgerecht

25 min + 35 min oventijd

2-3 pers.

Vegan kapsalon

Veganize dit fastfood gerecht met vegan shoarma, laagjes ovenfriet en vegan kaas met een snelle zoetzure salade erbij.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Hollandse stamppotten

Pastinaak stamppot met balletjes

Een heerlijk recept voor de herfst: pastinaak stamppot met boerenkool. Met lekker veel groenten en vega gehaktballetjes met jus. Je kunt deze stamppot met vlees, vegetarisch of vegan maken.

Hoofdgerecht

10 min + 15 min

3 pers.

Zomerstamppot met ricotta

Je kunt gerust van stamppot genieten in de zomer met deze lichte en frisse variant met little gem sla, snijbonen en ricotta. Een smeuïge mix van kruimige aardappels, romige ricotta en knapperige groenten. Top het geheel af met hartige spekjes (vega) voor een heerlijke hartige touch. Voedzaam en eenvoudig om te maken.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Bloemkoolstamppot met spekjes

Lekker stamppotje van aardappels en bloemkool met een bite van walnoten en (vega) spekjes. Het kleine vleugje mosterd maakt de stamppot extra lekker.

Hoofdgerecht

25 min

2 pers.

Vegetarisch Hollands eten

Pastinaak friet met knoflookdip

Deze gezellige pastinaakfrietjes staan in een handomdraai op tafel, zijn supergezond en ook nog eens makkelijk om te maken. Perfect voor doordeweeks of in het weekend!

Bijgerecht

10 min + 30 min oventijd

2 porties

Kwarkini’s (kwarkbollen)

Deze kwarkini’s (kwarkbollen) zijn kleine kwark oliebollen die luchtiger en minder vet zijn dan gewone oliebollen. Ook heb je geen wachttijd omdat er geen gist in zit. Win-win vinden wij dus!

Hapjes en snacks

30 min

40 stuks

Speculaas bladerdeeg staf

Deze speculaas bladerdeeg staf maak je met Speculoos en bladerdeeg, twee dingen die ik ontzettend lekker vind! Je hebt deze Speculaas bladerdeeg staven al binnen 15 minuten in de oven staan. Een leuk hapje voor Sinterklaas en ideaal voor een gezellig avondje.

Bakrecept

15 min + 20 min oventijd

8 stuks

Hollandse bakrecepten

Gevulde speculaas

Laat de geur van versgebakken speculaas je huis vullen met dit heerlijke recept voor gevulde speculaas. Met een knapperige korst, smeuïge amandelspijs en lekkere speculaaskruiden is dit een echte traktatie voor tijdens de koudere dagen.

Tussendoortjes

50 min + 30 min oventijd

10 pers.

Vegan appeltaart

Een van de populairste taartrecepten in Nederland is natuurlijk de appeltaart, maar wist je ook dat je deze heel eenvoudig helemaal plantaardig kunt maken? Heerlijk met vegan amandelspijs of een toefje plantaardige slagroom bovenop.

Bakrecept

20 min bereidingstijd + 1 uur oventijd + 30 min rusttijd

1 taart

Gezonde cake met frambozen

Wist je dat je heel goed kunt bakken met peulvruchten? In deze heerlijke en gezonde cake zit een heel blik bonen verstopt, maar je proeft het niet!

Ontbijt recept

10 min bereidingstijd + 55 min oventijd + 10 min rusttijd

1 cake

Wat is typisch Nederlands eten?

In Nederland eten we andere dingen dan in de rest van de wereld. Sommig typisch Nederlands eten vind je niet eens in andere landen. Dit is onder te verdelen in onder andere avondeten, snacks en zoet eten. Als avondeten eten wij in Nederland bijvoorbeeld:

– Gehaktballen
– Ovenschotels (veel met aardappel)
– Stamppot zoals andijviestamppot of met zuurkool of boerenkool
– Hutspot
– Erwtensoep/snert
– Aspergesoep
– Hachee
– Pannenkoeken
– Snacks zoals frikandel, kroket en kaassouflé

Voorbeelden van zoet eten dat wij in Nederland eten zijn:

– Poffertjes
– Stroopwafels
– Soesjes en Bossche bollen
– Tompouce
– Boterkoek
– Speculaas (en pepernoten met Sinterklaas)
– Hagelslag op brood

Ook is het heel Nederlands om elke dag brood te eten bij het ontbijt of de lunch. Je kunt ook zelf een keer brood bakken met dit eenvoudige basisrecept. Je hebt hiervoor maar 3 basisingrediënten nodig!

Wat zijn oud-Hollandse hapjes?

Je kent ze vast wel: de typisch Nederlandse hapjes die tevoorschijn komen bij verjaardagen. Dit zijn bijvoorbeeld:

– Plakjes worst en kaas
– Blokjes kaas met een zilveruitje
– Augurkjes met een plakje ham of boterhamworst er omheen
– Knakworstjes in bladerdeeg
– Gevulde eitjes
– Toastjes met smeersels