Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

12 x variëren met de aardappel

Aardappelen, groenten en vlees, voor veel mensen in Nederland dagelijkse kost. Met de groente kun je veel kanten op, van bloemkool en broccoli tot sperziebonen en rode kool. Maar ook met de aardappel kun je veel variëren, om jullie te inspireren zette ik 12 ideeën om aardappels te bereiden op een rijtje.
 
Weet je niet zo goed welke aardappel je moet gebruiken? Er zijn 2 grote verschillen: vastkokende en kruimige aardappels. Vastkokende zijn steviger en kruimige aardappels vallen juist sneller uit elkaar. Hieronder zie je meteen welke je het beste kunt gebruiken voor welke toepassing, maar dat ook een persoonlijke voorkeur zijn.
 
1. Rosti: deze Zwitserse koeken van geraspte aardappel zijn een lekkere afwisseling. Ook lekker met een uitje en spekjes er door. Ik maakte laatst zoete aardappel rosti, ook een aanrader. (vastkokend)
 
2. Aardappelgratin: schijfjes aardappel met een romige saus uit de oven. Tip: met schijfjes courgette er tussen en heb je meteen de portie groente er bij. (iets kruimig tot vastkokend)
 
3. Hasselback aardappel: aardappels uit de oven met dunne inkepingen. Lekker met knoflook en kaas er tussen. (vastkokend)
 
4. Gepofte aardappel: je hebt niet perse een bbq nodig, in de oven kun je ook prima aardappels poffen. Kook ze van te voren een paar min voor zodat ze sneller klaar zijn. (iets kruimig tot vastkokend)
 
5. Aardappelpuree: met een scheutje melk of bouillon en een klontje boter maak je makkelijk smeuïge puree. De basis voor stamppot of een jachtschotel. (zeer kruimig)
 
6. Frieten: niet de meest gezonde manier om aardappels te eten maar wel lekker af en toe. In de oven bereiden is een wat gezondere variant. (kruimig)
 
7. Roerbakken: tegenwoordig heb je schijfjes, blokjes, krieltjes en wedges en noem maar op. Met wat groente en stukjes worst er door heb je zo een complete maaltijd. (vastkokend)
 
8. Gekookte aardappels: de klassieke manier, het liefst met zelfgemaakte jus, en dan prakken maar. (iets kruimig)
 
9. Aardappelsoep: een van mijn favo soepen. Met de smaak van truffel breng je de soep naar een hoger niveau. (kruimig)
 

10. Aardappeltortilla: aardappel met ui en knoflook met losgeklopte eieren er over. Ook ideaal om restjes aardappel op te maken. (vastkokend)
 
11. Gevulde aardappel: je kookt de aardappel voor, halveert hem en holt hem iets uit. Daarna kun je hem vullen met ingrediënten naar keuze, kaas er over en in de oven maar. (vastkokend)
 
12. Aardappelsalade: vooral veel gegeten in de zomer tijdens een bbq. Lekker met een dressing van bijvoorbeeld bieslook, mayonaise en mosterd. (vastkokend)
 

Reacties

Laat je reactie achter

Ineke 25 november 2014 om 14:26

Ook lekker, aardappel nestjes.
Aardappelen raspen, een lepel van de rasp in hete olie +/- 2 min.

Beantwoorden
Ineke 25 november 2014 om 14:26

Ook lekker, aardappel nestjes.Aardappelen raspen, een lepel van de rasp in hete olie +/- 2 min.

Beantwoorden
Leukerecepten 25 november 2014 om 18:56

Klinkt ook goed Ineke! Bedankt voor de tip.

Beantwoorden

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

×