Wat kun je wel en niet invriezen + handige tips!
23 januari 2020
Sandra
Vaak wordt er teveel gekookt. Erg zonde natuurlijk om het eten dan weg te gooien. Natuurlijk kunnen de restjes de dag erna gegeten worden, bijvoorbeeld voor de lunch. Toch is het soms ook erg fijn om die restjes van een maaltijd, die overgebleven groenten of dat vlees in te vriezen. Dit zijn de regels!
Kun je fruit invriezen?
Dit kun je goed invriezen! Let er wel op dat het fruit lekker rijp is, want na ontdooiing rijpt het fruit natuurlijk niet meer verder. Verwijder wel de pitten in het fruit. Zacht fruit is wel iets lastiger, omdat dit ook erg zacht uit de vriezer zal komen. Mocht je fruit voor de havermout of in een smoothie gebruiken dan is dit natuurlijk helemaal niet erg. Avocado kun je ook invriezen. En vergeet niet om een banaan te pellen voordat je hem invriest. Je kunt ook fruit koken tot een compote en deze invriezen. Citroenschijfjes zijn ook ideaal om in te vriezen. Extra tip; druiven zijn een echte treat in de zomer als je deze invriest en ook leuk als ijsblokje in je drankje.
Kun je groenten invriezen?
De meeste groenten kunnen ongeveer 1 jaar in de vriezer bewaard worden, indien dit kort geblancheerd wordt voor het invriezen. Dit betekent de groenten kort gekookt worden, ongeveer 2 minuten en vervolgens met koud water afgekoeld. Hierdoor blijft de smaak en structuur behouden. Houd er rekening mee dat de groenten sowieso niet zo knapperig blijven, mede door het blancheren maar zijn wel ideaal voor in een pastagerecht, ovenschotel of in een curry. Voorgesneden groenten kunnen ongeveer 3 maanden in de vriezer. Vries liever geen groenten in die een hoog percentage water bevatten zoals tomaat, komkommer of sla.
Kun je vlees invriezen?
Dit is erg goed om in te vriezen, maar let goed op. Soms wordt er in de supermarkt vlees aangeboden dat al ingevroren is geweest. Op de verpakking moet te vinden zijn of het mogelijk is om het vlees in te vriezen of niet. Houdt een bewaartijd van maximaal 6 maanden aan, bij varkensvlees en gehakt ca 3 maanden en kip 9 maanden. Gebakken en gebraden vlees kun je maximaal 2 maanden invriezen, let wel op dat je deze goed verpakt de smaak en kwaliteit kan namelijk achteruit gaan. Vries geen vlees in dat te lang buiten de koeling gelegen heeft, zoals bij een barbecue.
Kun je vis invriezen?
Wederom geldt hier de regel dat je geen vis in kunt vriezen die al eens ingevroren is. Dus controleer de verpakking of vraag het na. Verse vis kan wel ingevroren worden, ongeveer 3-4 maanden. Heb je verse vis bereid dan kun je deze ook invriezen maar houd er wel rekening mee dat de smaak en kwaliteit minder wordt na het invriezen.
Kun je brood en gebak invriezen?
Gebak kan ongeveer een maand in de vriezer bewaard worden en brood ongeveer 2-3 maanden. Sluit het goed af anders kan brood en gebak namelijk uitdrogen, iets wat de smaak natuurlijk niet ten goede komt. Muffins en cake kun je ook vriezen, zorg dat deze goed luchtdicht worden bewaard zodat ze niet uitdrogen. Ook broodjes kun je invriezen, zowel verse broodjes als afbakbroodjes. Laat brood langzaam op kamertemperatuur ontdooien en gebak eventueel in de koelkast.
Kun je bereide en klant en klare gerechten invriezen?
Deze kan ongeveer 2 tot uiterlijk 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Het is dan wel van belang dat alles goed afgekoeld is voordat het ingevroren wordt. Gerechten die ideaal zijn om in te vriezen zijn soep, stoofschotels, chili con carne, gerechten met rijst, curry of lasagne. Heb je al een kliekje ontdooit? Vries het dan niet nog een keer in. Ook afhaalmaaltijden zijn niet geschikt om in te vriezen, omdat hier toch altijd iets meer bacterievorming mogelijk is. Ook kant en klaar maaltijden uit de supermarkt kun je meestal niet invriezen, check de verpakking.
Dingen die je beter niet kunt invriezen
- Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia’s.
- Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie.
- Melk, room en yoghurt ivm schiften tijdens het opwarmen. Dit kan wel als dit in kleine hoeveelheden is verwerkt in een gerecht zoals soep
- Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede.
- Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
- Rauwe aardappels, deze bevatten te veel vocht. Puree of gebakken aardappeltjes kan dan weer wel.
Tips bij het invriezen
- Dek alles goed af. Gebruik dus bakjes die goed gesloten kunnen worden of ziplock zakjes. Zo kan er geen ijsvorming ontstaan op de gerechten en blijven deze langer goed.
- Indien je zakjes gebruikt, bespaar je ruimte in de vriezer. De zakjes kunnen namelijk gevormd worden en nemen daardoor minder ruimte in.
- Gebruik labels met datums op de bakjes of zakjes zodat je altijd precies wanneer het eten de vriezer ingegaan is.
- Vries per portie in voor bijvoorbeeld 1 of 2 personen. Zo kun je goed proportioneren en verspil je niets!
- Indien je iets gaat opwarmen is het van belang dat je de maaltijd eerst goed laat ontdooien. Het beste is het om dit in de koelkast te doen, bijvoorbeeld een dag van tevoren.
Vind je dit leuk?
12 stemmen