Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

7 manieren om zoete aardappel te bereiden

Ik ben echt gek op zoete aardappel! De smaak is heel lekker en je kunt er heel veel verschillende recepten mee maken. In deze blog 7 manieren om de zoete aardappel te bereiden en wat variatietips.

Zoet aardappel (ook wel bataat genoemd) staat bekend als gezond, en dat is hij ook. Hij is heel voedzaam en bevat veel vitamines en vezels. Hij bevat net als de gewone aardappel ook flink wat koolhydraten, dit zijn wel langzame en complexe koolhydraten waardoor deze minder snel door het bloed worden opgenomen en de bloedsuikerspiegel redelijk stabiel blijft en je langer een vol gevoel hebt. Zoete aardappels behoort in tegenstelling tot de gewone aardappel tot de groenten.

Je hebt witte en oranje zoete aardappels, maar wat is het verschil en hoe zie je dit aan de buitenkant? Je ziet dit vaak al aan de kleur van de schil. Witte zoete aardappels hebben een iets paarse schil en de oranje variant een bruin oranje schil. Het maakt niet zo heel veel uit welke je gebruikt, de bereiding is hetzelfde. Oranje zoete aardappels bevatten wel iets meer bèta-caroteen en de witte variant zou wat smaak betreft iets zoeter zijn.

Zoete aardappel is makkelijk te combineren met andere ingrediënten smaakt lekker met bijvoorbeeld vlees, vis, broccoli, spekjes, feta, parmezaanse kaas, salade, yoghurt of paprika. Zoete aardappels heeft dus een licht zoete smaak en combineert daarom juist lekker met een iets zoute of zurige smaak als tegenhanger. Maar de zoete aardappels is een allemansvriend en er kan daarom maar weinig fout mee gaan. Kijk hier tussen al mijn zoete aardappel recepten.

Hoe bereid je zoete aardappel?

1. Hoe pof je zoete aardappel in de oven of magnetron? Zoete aardappels zijn ook ideaal om te poffen. Je kunt ze daarna vullen met een lekkere Italiaanse, Griekse of Mexicaanse vulling. Hoe pof je zoete aardappel? Verwarm de oven op 200 graden. Was de zoete aardappels en besmeer de zoete aardappels (in schil) met een beetje olie en bestrooi met een snuf peper en zout. Wikkel de zoete aardappels in aluminiumfolie, je kunt ze ook zonder folie op de bakplaat leggen maar dan kan er eventueel wat vocht uitlopen. Leg ze ca. 45 min in de oven. Pof ze gaar, check vervolgens met een prikker of ze goed zacht zijn van binnen.

Weinig tijd? Pof ze dan in de magnetron. Was de zoete aardappels, dep ze droog en leg in een magnetronbestendige schaal (nooit in aluminiumfolie) en pof de zoete aardappels 8 tot 10 minuten. Draai ze halverwege een keer om. Controleer met een prikker of ze gaar zijn. Laat ze nog een paar minuten nagaren in de schaal of wikkel ze nog even in folie. Tip: je kunt de aardappels ook in aluminiumfolie poffen op de BBQ.

2. Hoe rooster je zoete aardappel in de oven? een van mijn favoriete manieren om zoete aardappel te bereiden is in de oven. Je schilt de zoete aardappels, snijd ze in blokjes van een paar cm en mengt ze in een kom met een klein beetje olie, peper, zout en kruiden zoals knoflook, paprikapoeder en/of tijm. Je bakt ze vervolgens 20 a 25 minuten op een beklede bakplaat in een voorverwarmde oven op 200 graden. Tussendoor schep je ze een keer door. Je kunt er op deze manier ook lekkere patatas bravas van zoete aardappel mee maken.

3. Hoe grill of bak je zoete aardappel in de pan? net als gewone aardappels kun je zoete aardappels ook schillen en in een dunne schijfjes snijden en bakken in een koekenpan. Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn ze gaar en lekker krokant. Nog lekkerder is om zoete aardappel te grillen in een grillpan, zorg dat je de schijfjes bestrijkt met een klein beetje olie en dat de grillpan goed warm is. Dan krijg je mooie grillstrepen. En vergeet de zoete aardappel niet te kruiden met eventueel een beetje peper en zout.

4. Hoe kook je zoete aardappel?: een van de meest voor de hand liggende manieren is gewoon door zoete aardappel te koken in een pan met water, net als gewone aardappels. Ook de bereidingswijze is hetzelfde, dus schillen en in gelijke stukken snijden en vervolgens ca. 15 minuten koken. Zoete aardappel is ook perfect om er stamppot mee te maken, wat dacht je van zoete aardappel stamppot met broccoli en kip. Je kunt ook blokjes zoete aardappel mee laten stoven in bijvoorbeeld een curry of soep.

5. Hoe maak je zoete aardappel in een broodrooster of contactgrill: deze manier is niet zo voor de handliggend maar is een ideale manier om makkelijk en snel zoete aardappel crostini’s of sandwiches te maken. Dit is een lekkere en gezonde variatie op brood. Hoe doe je dit? Was de zoete aardappels goed, het is lekker om de schil er nog aan te laten. Snijd ze plakjes van ca. 3 mm dik, zorg dat ze dezelfde dikte hebben en gebruik bij voorkeur een mandoline. Leg ze tussen de contactgrill of doe ze in het broodrooster en grill ze ca. 3 minuten tot ze gaar zijn. Je kunt ze voor in de contactgrill eventueel heel licht insmeren met een beetje olie.

6. Hoe bereid je zoete aardppel in de Airfryer? de Airfryer is een populaire manier om ingrediënten te bereiden, zo ook de zoete aardappel. Je kunt de zoete aardappel schillen en in blokjes snijden of (eventueel met schil) in de vorm van frietjes snijden. Verwarm de Airfryer op 180 graden en meng de blokjes of frietjes van zoete aardappel met een klein beetje olie en bestrooi eventueel met wat kruiden zoals peper, zout, knoflookpoeder en/of paprikapoeder. Meng goed doorelkaar en doe in het mandje van de Airfryer, zorg dat deze niet te vol zit. Bak de zoete aardappel ca. 15 minuten (afhankelijk van de dikte). Hussel het mandje tussendoor een keer goed door elkaar. Houd er wel rekening mee dat de frieten iets minder krokant zijn als die uit de frituur.  

7. Hoe frituur je zoete aardappel? je kunt ook zoete aardappel frietjes frituren in de frituurpan. Snijd de zoete aardappel in de vorm van frietjes (dik of dun). Dep ze goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verwarm de frituur op 170 graden en doe de zoete aardappelfriet langzaam in de olie, niet te veel in één keer. Bak ze in ca. 8 minuten krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zeezout.  

Andere lekker ideetjes zijn zoete aardappel gnocchi, zoete aardappel falafel of lasagne met laagjes zoete aardappel.

Reacties

Laat je reactie achter

XV
Xavier de Vries 25 februari 2019 om 19:23

Ik vind zoete aardappelen zo lekker! Ik eet het bijna elke dag, eerlijk gezegt vind ik ze gefrituurd het lekkerst. maar uit de oven met wat basilicum is ook echt een aanrader! Om de goedkoopste groente te vinden kijk ik vaak op folderbode.nl/deen/, mischien een handige tip voor jullie ;)

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

×