15 x recepten met restjes

Eten weggooien is zonde, maar wat doe je met de restjes in je koelkast of fruitschaal? In deze blog vind je 15 lekkere ideetjes en tips om restjes om te toveren tot iets lekkers!

Zelf houd ik vaak 1 x per week een restjesdag, dan kijk ik in mijn koelkast, diepvries en fruitschaal wat ik nog allemaal heb en leg dit op het aanrecht. Dan bedenk ik een gerecht erbij, vaak een soep, frittata of een pasta. Of ik gebruik restjes in een lunchgerecht zoals een salade of tosti. Zo gooi ik niet snel iets weg.

Ook waar je boodschappen doet kan groot verschil maken, bij PLUS supermarkt staat bewust eten, veel lokale producten en het tegen gaan van voedselverspilling voorop. PLUS steunt bijvoorbeeld Stichting Thuisgekookt waarbij buurtgenoten graag iets extra’s koken en dit delen met mensen die een warme maaltijd en/of social contact goed kunnen gebruiken. Producten die bij PLUS de volgende dag niet meer verkocht kunnen worden krijgen een nieuwe bestemming door ze aan te bieden via de Too good to go app, voedselbank of andere lokale initiatieven. Is voedsel niet meer vers genoeg om te verkopen en niet meer geschikt voor consumptie dan gaat het bijvoorbeeld naar lokale kinderboerderijen waar de dieren er blij mee zijn. Zo wordt er (bijna) niets weggegooid! Ook zijn ze bij PLUS bewust bezig met de herkomst van hun producten en komt de meeste groente en fruit uit Nederland.

Nog meer praktische tips tegen voedselverspilling lees je ook mijn blog: 7 tips om minder voedsel te verspillen. Hieronder vind je heel veel inspiratie en recepten om restjes mee op te maken:

Wat kun je allemaal met restjes?

Restje rijst

  • Nasi
  • In de soep
  • Pokébowl

Restjes (zoete)aardappels

  • Krokant opbakken
  • Gnocchi
  • Aardappeltortilla van maken

Oud brood

  • Wentelteefjes of broodpudding
  • Croutons
  • Bruschetta’s

Rijp fruit

  • Smoothie
  • Crumble met fruit
  • bananenbrood

Restje groenten

  • Op een pizza
  • In een quiche
  • Frittata

 Restje vlees of vis

  • Ragout van maken
  • Quesadilla of tosti
  • In de soep of stoofschotel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS Supermarkt.

15 x recepten met restjes

#1 Frittata basisrecept
  • Hoofdgerecht
  • 15 min + 25 min oventijd
  • 4 personen
  • *

Dit makkelijke frittata basisrecept is vegetarisch, koolhydraatarm en je kunt hem in de oven of op het fornuis maken. Een eenvoudig gerecht dat je in een kwartiertje al in de oven hebt staan.

#2 Groene smoothie met spinazie en banaan
  • Drankjes
  • 5 min
  • 2 personen
  • *

Een heerlijke gezonde groene smoothie met o.a. spinazie, banaan, peer en kokos. Lekker als ontbijt of als gezond tussendoortje.

#3 Plaatpizza met groenten
  • Hoofdgerecht
  • 10 min + 25 min oventijd
  • 3 personen
  • *

Vegetarische plaatpizza met veel lekkere groenten: gele paprika, courgette en champignons.

#4 Quesadillas met gehakt
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 2 stuks
  • *

Heerlijke licht krokante wraps met een vulling van kruidig gehakt, kaas en maïs. Lekker als lunch of makkelijke en snelle avondmaaltijd.

#5 Nasi goreng
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4 personen
  • *

Lekker en makkelijk vegetarisch recept voor nasi goreng met gebakken groente en rijst geserveerd met een gebakken eitje. Inclusief stap voor stap video!

#6 Bruschetta met gegrilde groenten
  • Hapjes en snacks
  • 30 min
  • 10 stuks
  • *

Een heerlijk bruschetta recept met gegrilde groenten zoals courgette, paprika en aubergine en ricotta met citroen.

#7 Quiche met paprika en champignons
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 35 min oventijd
  • 3 personen
  • *

Dit hartige taartje van bladerdeeg gevuld met champignons, spekjes en paprika is lekker als lunch of avondmaal

#8 Gezonde appel crumble
  • Ontbijt recept
  • 20 min + 20 min oventijd
  • 2-3 personen
  • *

Deze gezonde versie op de appel kruimel is gemaakt met o.a. noten en havermout en is ook met wat yoghurt heerlijk als een ontbijtje

#9 Minestronesoep
  • Hoofdgerecht
  • 30 min
  • 4 personen
  • *

Deze lekkere Italiaanse maaltijdsoep is gevuld met veel verschillende groenten, pasta en bonen

#10 Kipragout
  • Voorgerecht
  • 25 min
  • 4 stuks
  • *

Heerlijke snelle romige kipragout, die tevens ook heel makkelijk vegetarisch te maken is, in pasteibakjes

#11 Bananenbrood gezond recept
  • Tussendoortjes
  • 10 min + 50 min oventijd
  • 1 cake
  • *

Maak zelf een gezond en lekker bananenbrood met dit makkelijk basisrecept met maar 7 ingrediënten! Natuurlijk gezoet door banaan en een snufje kaneel.

#12 Romige maaltijdsoep met rijst
  • Hoofdgerecht
  • 35 min
  • 4 personen
  • *

Goed gevulde en stevige maaltijdsoep met kip en rijst. Perfect voor op een stormachtige herfstdag of koude winterdag.

#13 Pasta pesto salade met kip
  • Hoofdgerecht
  • 15 min
  • 2 personen
  • *

Deze frisse salade met pesto en gerookte kip is lekker als lunch of lichte maaltijd

#14 Wentelteefjes
  • Ontbijt recept
  • 20 min
  • 4 stuks
  • *

Hoe maak je de lekkerste wentelteefjes met brood, eieren, suiker en kaneel? Met dit recept lukt het zeker!

#15 Spaanse tortilla
  • Bijgerecht
  • 45 min
  • 4-6 personen
  • *

Deze lekkere aardappeltortilla maak je met maar 3 basis ingrediënten en is onmisbaar bij de tapas. Inclusief stap voor stap video

Vind je dit leuk?
7 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel