Jus maken (zonder vlees)
Een heerlijke vegetarische en zelfs vegan jus met een volle smaak van sjalotjes, sojasaus en tijm. Lekker bij aardappels, (vega)bal of stamppot.
20 M
Ingrediënten
Voor personen
-
25 gr margarine ( vloeibaar )
-
25 gr bloem
-
300 ml groentebouillon
-
Snufje gedroogde tijm
-
Snufje paprikapoeder
-
1 eetlepel sojasaus
-
1 sjalotje
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Bereiding
-
Hak het sjalotje heel fijn en fruit aan in een pannetje met een klein beetje margarine.
-
Verhit de andere 20 gram margarine in een steelpannetje.
-
Doe de bloem erbij en roer tot roux. Roux is de het dikkere substantie die je krijgt als je gesmolten boter/margarine met bloem mengt. Het is de basis om vloeistof te binden. Na het mengen laat je de roux kort al roerend even bakken zodat de bloemige smaak eruit gaat.
-
Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij en roer met een garde tot deze is opgenomen.
-
Breng de saus op smaak met de tijm en paprikapoeder en voeg de sojasaus toe. Wil je hem nog iets donkerder? Voeg dan nog wat extra sojasaus toe.
-
Roer als laatste het gebakken sjalotje erdoor.
-
Tip: wil je de vegetarische jus iets dikker? Laat hem dan iets langer inkoken. Juist iets vloeibaarder? Voeg dan een beetje water toe.
-
Voor een vegan jus check je of de bouillon en de margarine vegan/plantaardig is.
-
Je kunt de jus ook in porties bewaren in de vriezer voor maximaal 3 maanden. Zo hoef je het maar een keer in de zoveel tijd te maken.
Heeft het gesmaakt?
73 stemmen
Ook lekker
3x lekkere Sauzen