Jus maken (zonder vlees)

Een heerlijke vegetarische en zelfs vegan jus met een volle smaak van sjalotjes, sojasaus en tijm. Lekker bij aardappels, (vega)bal of stamppot. 

Ingrediënten

Let op: Het formaat of aantal van bepaalde ingrediënten en/of benodigdheden zoals ovenschalen kunnen bij het wijzigen van aantallen niet altijd worden meeveranderd. Dit geldt ook voor hoeveelheden die worden genoemd in de bereiding. Houdt hiermee rekening bij het bereiden.

Recept voor: personen

Bereiding

Hak het sjalotje heel fijn en fruit aan in een pannetje met een klein beetje margarine.

Verhit de andere 20 gram margarine in een steelpannetje.

Doe de bloem erbij en roer tot roux. Roux is de het dikkere substantie die je krijgt als je gesmolten boter/margarine met bloem mengt. Het is de basis om vloeistof te binden. Na het mengen laat je de roux kort al roerend even bakken zodat de bloemige smaak eruit gaat.

Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij en roer met een garde tot deze is opgenomen.

Breng de saus op smaak met de tijm en paprikapoeder en voeg de sojasaus toe. Wil je hem nog iets donkerder? Voeg dan nog wat extra sojasaus toe.

Roer als laatste het gebakken sjalotje erdoor.

Tip: wil je de vegetarische jus iets dikker? Laat hem dan iets langer inkoken. Juist iets vloeibaarder? Voeg dan een beetje water toe.

Voor een vegan jus check je of de bouillon en de margarine vegan/plantaardig is.

Je kunt de jus ook in porties bewaren in de vriezer voor maximaal 3 maanden. Zo hoef je het maar een keer in de zoveel tijd te maken.

20 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!