Ga naar de inhoud
Winter recepten

Winter recepten

Heerlijke verwarmende gerechten voor in de winter zoals ovenschotels, stamppotten en stoofschotels. Denk aan klassieke boerenkoolstamppot of erwtensoep met worst. Of ga eens voor een stamppot met een Indische twist of een vegetarische variant.

Uitgelicht recept

Erwtensoep

Makkelijk basisrecept voor Hollandse erwtensoep (ofwel snert) met rookworst, prei en schouderkarbonade, klaar in ca. 1,5 uur.

1 U 30 M

Glutenvrij recept
Bekijk recept

Wat is typisch winter groente en fruit?

Het is vaak goedkoper, maar ook lekkerder, om groente en fruit uit het seizoen te eten. In de winter zijn dit bijvoorbeeld:


– Boerenkool

– Zuurkool

– Spruitjes

– Appels

– Peren


Kijk in de Wintergroenten- en fruitkalender om de complete lijst te zien met typische groente en fruit voor in de winter. Hier vind je ook 10 lekkere recepten waarin deze groente- en fruitsoorten volop verwerkt zijn.


Wat zijn typisch winterse ingrediënten?

Typische winterse gerechten en ingrediënten die we in Nederland eten zijn:


– Stamppot zoals boerenkool, andijvie of zuurkool

– Hutspot

– Erwtensoep of andere stevige soep

– Hachee en andere stoofpotjes

– Hete bliksem

– Zoete baksels met koek- en speculaaskruiden

– Stoofpeertjes

– Warme chocolademelk


Heb je in de winter meer eten nodig?

Als het koud is gebruikt je lichaam meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. We hebben daardoor de neiging om in de winter meer te eten, omdat er dan meer warmte vrijkomt. Dit is echter vaak meer dan nodig is voor ons energieverbruik. Het gevolg daarvan is dat veel mensen daardoor aankomen.


Daarbij komt dat in de wintermaanden de winkels vaak vol liggen met allerlei ongezonde lekkernijen, waardoor we van Sinterklaas (of zelfs maanden eerder) tot oud & nieuw meer calorieën binnenkrijgen dan anders. Probeer dit te beperken tot de decembermaand en vergeet niet genoeg te drinken. Dit is in de winter net zo belangrijk als in de zomer.