10 tips voor de perfecte quiche
- 10-01-2023
- 21 reacties
- Sandra
Ik krijg regelmatig vragen over het maken van quiche, met name over de bodem en de vulling. Hieronder vind je 10 handige tips voor een krokante quichebodem en smaakvolle vulling, kortom de perfecte quiche!
1. Paneermeel op de bodem
Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met een laagje paneermeel. Het vocht van de vulling trekt hierdoor grotendeels in het paneermeel i.p.v. de bodem.
2. Soort deeg
Gebruik eens deeg voor een hartige taart i.p.v. bladerdeeg, bijvoorbeeld in dit recept voor quiche met asperges of quiche met rode biet. Bladerdeeg is erg vet en heeft de eigenschap om snel nat en zompig te worden. Deeg voor hartige taart is wat meer 'broodachtig'. In de diepvries vind je speciale velletjes deeg voor hartige taart en je kunt ook een kant en klare mix kopen. Het basisrecept voor quichedeeg is ook niet moeilijk maar is iets tijdrovender dan kant en klaar deeg. Gaat je voorkeur toch meer uit naar bladerdeeg probeer dan ook eens croissantdeeg zoals bij deze hartige taart.
3. Blind bakken
Bak de quichebodem eventueel blind voordat je de vulling er in doet, zoals bijvoorbeeld bij deze quiche met spinazie en zalm. Leg een stuk bakpapier met een steunvulling in de quiche en bak de bodem ongeveer 15 min op 200 graden. Bak daarna de bodem 5 min zonder steunvulling en bakpapier. Bestrijk eventueel de bodem, direct na het blind bakken, met een dun laagje eiwit. Dit laagje gaat stollen en sluit de vulling af van de bodem. Vervolgens schep je de vulling en het eimengsel er op en bak je de quiche volgens recept.
4. Ingredienten droog deppen
Maak ingrediënten goed droog voordat je ze in de quiche doet. Groenten die je even voorgebakken hebt in een pan laat je uitlekken in een zeef en dep je daarna eventueel nog droog met wat keukenpapier. Ook groenten of peulvruchten uit pot Ook als je groenten of garnalen uit de diepvries gebruikt dep je deze goed droog als ze ontdooid zijn.
5. Lager in de oven
Zet de quiche wat lager in de oven zodat (als je de boven onderwarmte stand gebruikt) de hitte vooral onder tegen de bodem aan komt. Hierdoor is de kans op een knapperige bodem groter.
6. Voldoende eieren
Zorg voor een stevige basis met genoeg eieren. Eieren zorgen er namelijk voor dat de vulling stolt en stevig wordt. De standaard regel is minimaal 1 ei per 100 ml vocht (melk, kookroom etc.). Ik schep er meestal een beetje geraspte kaas doorheen wat zorgt voor extra stevigheid en een lekkere smaak.
7. Mager vlees
Als je een quiche maakt met gehakt kun je beter (extra) mager gehakt nemen. Dit bevat minder vet en hierdoor is de kans kleiner dat de bodem klef wordt. Goede kwaliteit gehakt bevat meestal ook minder vocht dan die van de supermarkt.
8. Perfecte smaakmakers
Breng de quiche goed op smaak. Dit kan door bijvoorbeeld een beetje mosterd, pesto of wat kruiden zoals tijm, paprikapoeder of peterselie door het eiermengsel te roeren.
9. Kies je quichevorm
Een quichevorm is meestal van aardewerk en geribbeld aan de randen. Maar je kunt ook een siliconen of metalen vorm gebruiken. Voor een hoge quiche gebruik ik altijd een springvorm, na het bakken van de quiche haal ik de rand van de springvorm weg en zet ik de quiche nog een paar min in de oven zodat de randen ook mooi bruin en knapperig worden. Vet de quiche- of springvorm van te voren dun in met boter of olie. Tip: gebruik ook eens een rechthoekige quichevorm zoals voor deze wortelquiche.
10. Type room
Varieer eens met de room/zuivel die je toevoegt aan de eieren. Zo kies je voor ricotta voor een frisse en lichte vulling. Mascarpone geeft juist een zachte romige smaak. Crème fraiche en slagroom bevatten vrij veel vetten en calorieën, hiervoor kun je ook een light variant nemen of een scheutje melk gebruiken.
Als jullie nog aanvullingen of andere tips hebben dan hoor ik het graag. Kijk voor de lekkerste quiches eens in de categorie Quiche recepten.
Als je gaat blindbakken, moet je dan de 15 min van de originele Baktijden aftrekken ?
Hoe zit het met de Baktijden van het recept quiche, je gaat 15 min blindbakken kan je daarna de tijd dier staat voor het bakken nog aanhouden of moet je daar de 15 min vanaf trekken?
I used some tips today, and the outcome was zo lekker!!! Thanks for the tips!
Wat een leuke en goede tips! Heb deze pagina gelijk opgeslagen in mijn bookmarks!
Enige tips voor een quiche met verse witte asperges? Ik heb deze eerst gekookt, uit laten lekken in een vergiet en in een handdoek. Het vocht blijft er uit komen... Vooraf mijn bodem blind gebakken.
Als je een sous vide hebt, de asperges in een zak koken met steek boter, wat foelie, zout en olijfolie op 88 graden, 55 min garen. De structuur van de asperges blijft dan anders en verliest nauwelijks vocht. Door het koken in water verandert de structuur van de asperges en blijft er vocht uit komen.
Ik heb een poosje geleden in Utrecht in een kookwinkel een bakblik gekocht met een losse bodem. Zowel in die bodem als in de rand van het blik zitten allemaal kleine gaatjes waardoor de taart altijd goed bruin bakt. Ik leg op de bodem van de oven een stukje bakpapier voor eventueel lekken. Ik ben er erg blij mee.
Ow dat lijk me ook super, dan kan de bodem lekker krokant worden.
Hoi! Dankje voor de tips, ze zijn erg handig! Ik heb nog wel een vraagje.. Wat voor maat springvorm kan je het beste gebruiken? Ik heb namelijk geen idee! Ik zou zelf denken 24 cm ofzo..
Hi Naomi, Ja meestal gebruik ik 22 of 24 cm. Je kunt ook een lage quichevorm gebruiken met zn geribbelde rand.
Dankjewel voor het snelle antwoord! Dit wordt mijn eerste quiche, hoop dat hij gaat lukken! Maar met deze fijne tips gaat het in ieder geval een stuk makkelijker!
Hoi. Kan iemand mij vertellen of ik alleen eiwitten kan gebruiken? Dooiers gebruik ik er maar 1 van per week ivm dieet.
Dat heb ik nog niet eerder geprobeerd, ik denk dat ze wel zullen stollen en het zal lukken maar mbt de smaak kan het anders zijn.
kan iemand uitleggen wat dit betekent: Leg een stuk bakpapier met een steunvulling in de quiche en bak de bodem ongeveer 15 min op 200 graden. voor de rest nuttig
Hallo Sander, als je een deeg hebt uitgerold tot over de en dan van de bakvorm dan prik je gaatjes in het deeg. Vervolgens leg je er bakpapier op en daarop gedroogde peulvruchten (bonen). Dit zorgt ervoor dat er een soort van druk of ook wel steun wordt uitgeoefend op het deeg tijdens het afbakken. Hierdoor komt het deeg niet omhoog. Nadat het deeg 8 minuten is afgebakken (bij eigen gemaakt deeg) dan haal je het papier en bonen eruit en laat je het nog ongeveer 3á4 minuten in de oven staan. Wanneer deze bodem dan klaar is kan je deze lekker opvullen. Groeten Gerrit (Chefkok).
Bedankt voor je uitgebreide antwoord Gerrit
Leg op het deeg het bakpapier en daarop de bak bonen (tijdelijke vulling) Om het deeg eerst te bakken. Dan behoud het deeg de juiste vorm om deze na het voorbakken te vullen met de echte vulling en af te bakken.
Beste Sander, Ik weet niet of je er nu nog iets aan hebt.. Maar het betekent dat je eerst een stuk bakpapier op de bodem van je quiche legt. Op dat bakpapier leg je dan een steunvulling, dit is gewoon iets zwaars waardoor je bodem mooi gevormd wordt. Meestal worden hiervoor erwten voor gebruikt. Vervolgens bak je de bodem met steunvulling ongeveer 15 minuten op 200 graden. Hoop dat je er nog iets aan hebt!
Hoi, Als je ricotta toevoegt, is dat dan een vervanging van de vocht die je gebruikt (mbt 1 ei per 100 ml melk)? Of moet je die verhouding aanhouden en ricotta gewoon toevoegen. Groetjes
Ik heb zojuist voor het eerst een bodem blind gebakken maar wat doe ik daarna met de vaktijdschrift van de quiche
Vaktijdschrift moet baktijd zijn