Koken voor een grote groep + 10 recepten

Ik krijg regelmatig vragen over koken voor veel personen zoals bij een housewarming of verjaardagsfeestje. Wat voor recepten kun je makkelijk maken en hoe pak je dat slim aan? In deze blog praktische tips en ideeën voor gerechten voor grote groepen. 

Als je gaat koken voor een grote groep mensen van meer dan 10 personen zijn een aantal dingen belangrijk en kun je nadenken over de volgende dingen. Of je nu een grote pan pasta of soep maakt of een quiche in stukken snijd of een eenpansgerecht maakt.

1. Welk recept valt bij (bijna) iedereen in de smaak?

Iets maken dat iedereen lekker vind is lastig, iedereen heeft namelijk een andere smaak, daarom is het handig om voor een redelijk algemeen gerecht te gaan wat bij veel mensen in de smaak valt. Dus geen hele pittige of aparte gerechten of ingrediënten, of je gasten moeten juist houden van experimenteren :)

2. Kan ik het gerecht bereiden in een grote pan of in de oven?

Het makkelijkste is om een compleet gerecht te maken in 1 pan.  Zo hoef je niet vijf verschillende dingen tegelijkertijd op te warmen en te serveren. Controleer van te voren of dit gerecht daadwerkelijk in 1 pan of ovenschaal past. Of maak bijvoorbeeld hapjes in de oven die je makkelijk kunt opwarmen zoals saucijzenbroodjes.

3. Eten er kinderen mee, en maak je daar iets aparts voor?

Als er kinderen mee eten is het handig om voor een recept te kiezen dat ook bij hun in de smaak valt of iets aparts te maken zoals een simpele pasta, pannenkoeken of een wraptaart. Ook kun je een simpele versie maken van het gerecht voor de volwassenen waarbij je sommige ingrediënten zoals gamba’s weglaat, lekker makkelijk!

4. Zijn er vegetariërs bij of mensen met een allergie?

Ken je het gezelschap goed dan kun je hiermee rekening houden, en anders is het handig om dit te polsen of in de uitnodiging te vragen. Je kunt bijvoorbeeld een vegetarisch gerecht maken voor de hele groep of een vegetarische variant met een vleesvervanger. Check bij allergieën zoals voor gluten of lactose goed de etiketten en ingrediënten van verpakkingen.

5. Hoeveel gangen maak je? 

Ga je alleen voor een hoofdgerecht of voeg je er ook nog een voorgerecht of toetje aan toe? Als voorgerecht (en toetje) kun je makkelijk voor iets kouds kiezen wat je alleen maar uit de koelkast hoeft te toveren. Een voorgerechtje dat je serveert in een glaasje is extra makkelijk omdat deze weinig plek in beslag nemen in de koelkast en meteen kan serveren zoals deze zalm in een glaasje of Italiaans voorgerecht in een glaasje. Of maak bruschetta’s die je voor het serveren alleen even hoeft te beleggen. Ook toetjes in een glaasje zijn makkelijk en lekker.

6. Kan ik het recept makkelijk voorbereiden en opwarmen? 

Sommige ingrediënten worden er niet lekkerder op als ze je ze een dag of paar uur van te voren maakt zoals sla die snel verlept, risotto die klef wordt, brood dat taai wordt of vlees of vis dat uitdroogt tijdens het opwarmen. Maar sommige gerechten zijn juist de volgende nog lekkerder zoals een soep of stoofschotel waar de smaken goed in zijn getrokken.

Tips koken voor grote groepen:

• Zelf vind ik het altijd leuk om een bepaald thema te werken, zoals een Spaans thema met olijven en brood met aioli gevolgd door een paella. Of een Indiaas thema met komkommersalade gevolgd met een curry.

• Is het lekker weer buiten? Maak dan een hamburgerbuffet, in deze blog vertel ik er alles over en geef ik heel veel handige tips.

• Wil je snel en makkelijk een toetje serveren dan kun je voor een doos met ijsjes gaan of zelf iets maken zoals een tiramisu (ook leuk in een glaasje) of een chocolade mousse.

10 recepten voor een grote groep:

#1 Nasi goreng
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4 personen
  • *

Lekker en makkelijk vegetarisch recept voor nasi goreng met gebakken groente en rijst geserveerd met een gebakken eitje. Inclusief stap voor stap video!

#2 Albondigas - Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
  • Bijgerecht
  • 45 min
  • 4 - 6 personen
  • *

Kruidige gehaktballetjes in een licht pittige Spaanse tomatensaus, een heerlijk hapje dat niet mag ontbreken bij de tapas!

#3 Chili con carne
  • Hoofdgerecht
  • 35 min
  • 4 personen
  • *

Dit recept voor chili con carne met gehakt, bonen en rijst maak je zonder pakjes en zakjes en is super simpel om zelf te maken

#4 Couscous salade met feta
  • Bijgerecht
  • 30 min
  • 6 personen
  • *

Deze vegetarische salade met couscous, walnoten en geroosterde paprika combineert perfect met de feta en walnoten.

#5 Pasta all'arrabbiata
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 2 personen
  • *

Heerlijke spaghetti in een heerlijke licht pittige zelfgemaakte tomatensaus van roma tomaatjes en chili, lekker met Parmezaanse kaas

#6 Courgette quiche met geitenkaas
  • Lunch recept
  • 35 min + 60 min oventijd
  • 4 personen
  • *

Een lekkere vegetarische hartige taart met zachte geitenkaas, deze quiche is lekker als lunch en ideaal om mee te nemen naar een picknick

#7 Italiaanse groentesoep
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4-6 porties
  • *

Deze Italiaanse tomatensoep bevat veel groenten en gehaktballetjes met pesto

#8 Jambalaya met kip
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 4 personen
  • *

Deze Amerikaanse variant van paella met rijst, kip en bleekselderij is heerlijk op smaak gebracht met chorizo en cajun.

#9 Boeuf bourguignon
  • Hoofdgerecht
  • 40 min + 3 uur stoven
  • 4 personen
  • *

Heerlijk recept voor deze klassieke Franse stoofschotel met rundvlees, champignons en aardappels gestoofd in o.a. rode wijn.

#10 Groentestrudel met spinazie
  • Voorgerecht
  • 30 min + 35 min oventijd
  • 1 strudel
  • *

Knapperig bladerdeeg met een heerlijke vulling van o.a. spinazie, ricotta en walnoten. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen of een ander dinertje.

Vind je dit leuk?
36 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Karin 1 september 2020 om 09:03

Ziet er allemaal heel lekker ui

Lorenzo 14 mei 2020 om 15:38

Leuk en lekker 😋