5 gezonde tips om niet aan te komen tijdens Kerst

Voor veel mensen is Kerst een vreselijk leuk feest. Maar er zijn ook mensen waarbij dit absoluut niet het geval is, ze zien er zelfs (huizenhoog) tegenop.

Een gedeelde angst; bang om te veel te eten en achteraf een flinke stijging op de weegschaal te zien. Om dit jaar met een positief gevoel te eindigen vroeg ik online diëtist Jonathan Klaassen vijf tips te geven.

Tip 1: eet tot je genoeg hebt, eet je maag niet helemaal vol

Eet tot je 80% vol zit, eet je maag niet helemaal vol of verander je definitie van vol. Of simpel gezegd; minder eten. En dat is natuurlijk wel een uitdaging, zeker met Kerst is er vaak veel eten aanwezig. De hamvraag is echter, wil je dit nog wel? Wil je Kerst – net als andere jaren – doorbrengen met veel (ongezond) eten om met buikpijn en schuldgevoel te eindigen? Je kan het deze Kerst ook anders doen; je eet je maag niet helemaal vol, je eet tot je genoeg hebt. Je kiest wat je lekker vindt – sluit geen producten, maaltijden of lekkernijen uit - je eet alleen wat jouw lichaam nodig heeft; je eet tot je 80% vol zit.
 

Tip 2: eet langzaam, eten is geen wedstrijd

Bij de 80% methode is dit een geschikte aanvulling tijdens Kerst; langzamer eten. Ook wel mindful eten genoemd, een methode vanuit de mindfullness. Dat zit namelijk zo: uit onderzoek blijkt dat er enige tijd nodig is – ongeveer twintig minuten – tussen het moment dat je maag gevuld raakt en het moment dat je hersenen de boodschap doorkrijgen dat je vol zit. Eet je langzaam dan geef je daarmee het signaal, ik zit vol, en dat komt goed van pas als je niet wilt aankomen tijdens Kerst. Ook zorgt mindful eten ervoor dat je veel meer geniet van wat je eet en drinkt tijdens Kerst. Een win-win situatie!

Tip 3: kies voor 80% voedzame producten

Hoewel je alles kunt eten – als het maar in balans is – is het wel slim om de basis te laten bestaan uit voedzame producten. Om je hierbij te helpen heb ik deze lijst gemaakt:

- Magere vleessoorten: bieflappen, biefstuk, entrecote, kip, kalkoen, varkensfilet, varkenshaas, runderrollade, rosbief, tartaar, mager rundergehakt of bijvoorbeeld lamsfilet.
- Magere vis: zalm, makreel, baars, tong, oesters, witte vis, tonijn, kabeljauw, koolvis, pangasius, forel of ga voor schaaldieren zoals garnalen of gamba’s.
- Granen en peulvruchten: volkorenpasta (zoals macaroni of spaghetti), zilvervliesrijst, quinoa, volkoren spelt, bulgur, volkoren couscous, volkoren mie, volkoren tortilla, broccoli- of bloemkoolrijst, courgettespaghetti en alle soorten peulvruchten.
- Aardappels: gekookte, gestoomde of gepofte (zoete) aardappelen (puree) of denk aan geroosterde (zoete) aardappelfrietjes.
- Groenten en bijgerechten: geroosterde groenten (groenteschotel) uit de oven, een gezonde salade met magere dressing of denk aan een heldere soep.
- Toetje: fruit, gezonde crumble, gezonde chocolademousse, gezonde(re) brownies of denk aan muffins.

Deze lijst geeft je inzicht in wat voedzame keuzes zijn. Hierbij wil ik nog het volgende kwijt; zeg tegen groente “ja!”, tegen sausjes zeg je “een beetje”, en tegen stokbrood met kruidenboter, extra friet met mayonaise of ijs zeg je “of een beetje” of “ik sla een keer over”. En wat betreft alcohol, zou ik hier toch vooraf echt een keiharde afspraak met jezelf maken. Lap je deze afspraak alsnog aan je laars? Zeg dan de tweede kerstdag even “nee” tegen de alcohol.

Tip 4: de kracht van een wandeling

Een simpele maar laatste effectieve tip; een stevig wandeling maken. Met een wandeling verbruik je natúúrlijk extra calorieën en erg nuttig als je wat meer gaat eten of drinken. Maar niet alleen dat, ook zorgt een wandeling dat je minder drang hebt in eten. Dat zit zo: door te wandelen neem je meer afstand van emoties en gedachten (eetdrang), je leeft namelijk meer in het huidige moment. Ook verlaagt een wandeling gevoelens van neerslachtigheid, angst en stress. En daardoor zit je (logisch) veel beter in je vel, het verbetert jouw humeur waardoor je minder met emotie-eten bezig bent. Kortom, een tip die niet mag ontbreken.

Tip 5: vraag om hulp, zoek een Kerst-buddy

Hoewel deze laatste tip misschien niet voor iedereen haalbaar is - je moet maar net iemand hebben in je omgeving die gezond eten ook belangrijk vindt – deel ik hem toch. Werken in een ‘buddy systeem’ is namelijk heel belangrijk voor steun tijdens het maken van gezonde en bewuste keuzes. Heb je iemand in je familie of vriendengroep die ook niet wil aankomen, bespreek dan met elkaar hoe jullie het kunnen aanpakken. Maak afspraken met elkaar en help elkaar als iemand in de verleiding komt tot overeten. Samen sta je sterk!

Bonustips

- Blijf niet dooreten
- Bestel kleinere porties/gangen
- Maaltijden overslaan is niet slim
- Ga niet met honger naar een diner
- Plan een diner thuis (meer controle)
- Wees matig met alcohol/saus
- Kies voor caloriearme drankjes
- Eet minder vlees en meer groenten

PS
Hoe jij Kerst wilt doorbrengen is helemaal aan jou, als het maar met de juiste intenties gebeurt. Welke keuze je ook maakt, je moet je er achteraf goed bij voelen. Maak je overigens ook niet té druk over Kerst, het is slechts 2 dagen in een heel jaar. “Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst!”

Fijne Kerst.

Wil je nou meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier.
Bekijk hier ook een samengesteld gezond kerstmenu

Jonathan Klaassen

Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

jonathan
Vind je dit leuk?
7 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel