Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Info en tips

Koken met verschillende soorten zuivel

  • 13-04-2018
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Wat is het verschil tussen kookroom en slagroom? Waarom is crème fraiche anders dan zure room? Wanneer gebruik je kokosmelk? Op al deze vragen krijg je in deze blog een antwoord. Soms vind ik het zelf ook moeilijk hoor, want welke zuivelsoort gebruik je nu in welk recept? Welke zuivelsoorten zijn geschikt in koude gerechten? En welke in warme gerechten? Het is stiekem best moeilijk om dit uit elkaar te houden en hier komen dan ook veel vragen over binnen. Het was dus tijd om op onderzoek uit te gaan en een beetje duidelijkheid te krijgen. Melk Er zijn natuurlijk verschillende soorten melk: volle, halfvolle en magere melk. Dit heeft alles met het vetpercentage te maken. Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet. Slagroom Dit heeft minimaal een vet percentage van 35%, waardoor de room goed op te kloppen is. Deze roomsoort wordt vaak gebruikt met een beetje suiker zodat er opgeklopte, zoete slagroom ontstaan voor in zoete gerechten. Maar kan ook prima in hartige gerechten zoals soepen en quichevullingen gebruikt worden. Kookroom Dit is room met een lager vetpercentage als slagroom, waardoor het niet goed op te kloppen is. Hierdoor is het geschikt in gerechten om een saus - of soep lekker romig te maken. Let wel op, hoe lager het vetpercentage in de room, hoe sneller deze gaat schiften. Schiften is het scheiden van het vet en dit ziet er niet zo lekker uit. Wanneer je de room op een lage temperatuur verhit, zal je hier niet zo snel last van hebben. Kookroom heeft meestal een vetpercentage tot 20%. Daarnaast is aan kookroom vaak ook zetmeel toegevoegd om het schiften te voorkomen. Kokosmelk Deze melk, die vrij romig is, wordt gemaakt van vers kokosrasp. Dit wordt gemengd met water en zo ontstaat er een melkachtige substantie. Kokosmelk in onwijs romig en heeft gerechten een exotische smaak. Deze melk wordt veel gebruikt in curry’s en is tevens vegan. Crème fraiche In Nederland hebben we een vrij dikke crème fraiche met een vet percentage van 35% - 45%. Over het algemeen geldt de regel; hoe meer vetpercentage, hoe lekkerder en romiger. Crème fraiche is ideaal voor in  warme gerechten omdat de kans op schiften zeer klein is. Wist je ook dat crème fraiche typisch Frans is? Zure room Deze roomsoort wordt dus in koude gerechten gebruikt. Vanwege het lagere vetpercentage van ongeveer 10% gaat deze namelijk sneller schiften wanneer het verwarmd wordt. Dit is dus de reden dat zure room in koude gerechten gebruikt wordt. Daarnaast is de smaak ook een tikkeltje... zuurder! Dit komt door de melkzuur bacteriën in de room die licht beginnen te fermenteren. Mascarpone Dit is een beetje de vreemde vogel in dit rijtje. Mascarpone valt namelijk onder de kaassoorten. Het is een hele zachte roomkaas. Toch staat deze in dit rijtje, want het is niet altijd duidelijk waar mascarpone voor gebruikt wordt. Meestal is dit in zoete recepten. Denk eens aan tiramisu of een heerlijke trifle. Toch is deze roomkaas ook goed in hartige gerechten te gebruiken, bijvoorbeeld als basis voor een romige pastasaus. Zowel warm als koud te gebruiken dus. Het vet percentage is meestal tussen de 20% en 30%, dus verwarmen is het beste op laag vuur. Hopelijk geeft deze blog een beetje meer inzicht in hoe je welke soorten zuivel tijdens het koken in kunt zetten. Deze blog is gemaakt door Jaimy

Paas pavlova met Hero Abrikozenjam + baktips

  • 23-03-2018
  • 1 reactie
  • Sandra

In deze blog deel ik een heerlijk zoet recept voor op de paastafel, namelijk een pavlova met fruit en room. Zien ze er niet heel erg feestelijk uit? En daarnaast deel ik nog een aantal handige tips om de perfecte pavlova te maken.

Kleurrijke kip tandoori bowl + Insiders actie!

  • 02-03-2018
  • 2 reacties
  • Sandra

Bowls zijn helemaal hip! Je hebt ze in allerlei soorten, maten en smaken. Zo kun je de dag bijvoorbeeld beginnen met een smoothiebowl en lunchen met een noedelbowl. En in deze blog deel ik het recept van één van mijn favoriete bowls, namelijk met kip tandoori!

Alles over Thaise curries + rode curry met kipballetjes in 25 minuten

  • 18-02-2018
  • 4 reacties
  • Sandra

Curry is er in veel verschillende soorten en smaken en is voornamelijk afkomstig uit de Aziatische keuken. Zo heb je bijvoorbeeld Tandoori uit de Indiase keuken en Laksa uit Singapore. Maar deze keer ga ik het hebben over de verschillende Thaise curries en laat ik zien hoe je hier heel makkelijk een lekker maaltje mee kan maken, ook in de Hollandse keuken.

3 x recepten voor TUC toppings + Insiders actie

  • 08-02-2018
  • 3 reacties
  • Sandra

Vandaag is Eric jarig! Hoewel hij dit liever niet groots viert wil ik dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ik heb daarom een aantal lekkere verjaardagshapjes bedacht voor een gezellig feestje!

Vlees bakken: tagliatelle met varkenshaas + tips

  • 20-12-2017
  • 0 reacties
  • Sandra

Vlees bakken is voor veel mensen toch best een dingetje. Zeker nu de Kerst voor de deur staat kan dit best wat stress opleveren. In deze blog deel ik een aantal handige tips om varkenshaas perfect te bakken én ik deel uiteraard een lekker recept.

Pasta pesto en zalm met walnotenkorst + 7 tips tegen plakkerige pasta

  • 06-12-2017
  • 5 reacties
  • Sandra

Bij ons staat pasta minimaal 1 x per week op tafel. Pasta is er in veel verschillende vormen en maten. Maar de meest bekende is denk ik toch wel spaghetti. En daar ga ik deze keer een lekker receptje mee maken en ik geef een aantal handige tips!

12 specialiteiten van Madeira

  • 10-11-2017
  • 0 reacties
  • Sandra

Tijdens onze vakantie op Madeira heb ik veel nieuwe dingen geproefd. Ik had niet verwacht dat dit kleine eiland zoveel nieuwe specialiteiten te bieden had want ik ben al redelijk bekend met de Portugese keuken.

Minder suiker: snelle kip goulash + waar zit veel (verborgen) suiker in?

  • 06-11-2017
  • 8 reacties
  • Sandra

Inmiddels heb ik en hopelijk jullie ook al heel veel geleerd over suiker. In mijn vorige 2 blogs over ‘minder suiker’ vertelde ik namelijk over de risico’s hiervan en hoe je suiker kunt vervangen. Maar dan moet je ze wel eerst herkennen, en dat is niet altijd even makkelijk kan ik je vertellen.

Minder suiker: pompoen brownies + hoe vervang ik suikers?

  • 23-10-2017
  • 27 reacties
  • Sandra

In mijn vorige blog over suikers deelde ik een recept voor een heerlijke ontbijttaart en vertelde ik uitgebreid over de risico’s van te veel suiker en de verschillende soorten suiker. Deze keer ga ik verder in op het vervangen van suikers, want hoe doe je dat en op welke manier? En ik deel uiteraard weer een lekker receptje!

Jaimy's 5 favoriete gerechten uit Bali

  • 18-10-2017
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

In deze blog laat ik jullie zien wat mijn favoriete Balinese gerechten zijn. Niet alleen vertel ik waarom dit mijn keuzes zijn, maar ook hoe je deze gerechten thuis kunt maken!

Minder suiker: ontbijttaart + zijn suikers en koolhydraten slecht?

  • 09-10-2017
  • 7 reacties
  • Sandra

Regelmatig krijg ik vragen over suikers, calorieën of diëten. Uiteraard beantwoord ik deze graag maar wel met een goed antwoord. Want als ik google kom ik terecht in een grote berg van informatie en is het vaak verwarrend welke informatie nou klopt en welke niet.

De smaak van Abruzzo, Italië

  • 07-08-2017
  • 2 reacties
  • Sandra

Yes we zijn weer in Abruzzo geweest in Italië! Afgelopen jaar deden we er al een foodtour en gingen we langs bij verschillende restaurantjes. Dit jaar bezochten we lokale leveranciers van producten uit deze authentieke Italiaanse regio.

Party cocktail: watermeloenpunch + cocktail testers gezocht!

  • 26-07-2017
  • 7 reacties
  • Sandra

De zomer is inmiddels in volle gang en ik geniet er met volle teugen van. En niet alleen van de barbecue maar ook van een verfrissende cocktail op zijn tijd.

Hamburgerbuffet organiseren + 12 tips

  • 16-07-2017
  • 7 reacties
  • Sandra

Eindelijk na een aantal maanden verbouwen, verhuizen en klussen is ons droomhuis klaar. 8 juli vierde we dit samen met vrienden familie tijdens onze housewarming. En daar horen natuurlijk lekkere zelfgemaakte hapjes bij, ik heb natuurlijk een reputatie hoog te houden :)

Doe mee met de kiwi challenge en ontvang mijn goodiebag

  • 28-06-2017
  • 2 reacties
  • Sandra

In het weekend maakt Eric vaak een tosti, een eitje of zijn specialiteit wentelteefjes. En nu kon ik het niet laten om daar een variant op te maken, namelijk tropische kokos wentelteefjes met kiwi. Dit is echt z’n heerlijke combi! Die wil ik elk weekend wel eten (hint voor Eric ;)). En ze zijn nog eens gezond ook! Lees snel verder waarom en hoe je mee kunt doen aan een gave insiders actie van Zespri en mijn goodiebag kunt ontvangen én kans maakt op een reischeque t.w.v. 200 euro!

5 x lunch voor onderweg + tips

  • 26-06-2017
  • 0 reacties
  • Jaimy Van Dijke

Lekker en gezond eten onderweg kan nogal een uitdaging zijn. Zelf eet ik erg vaak onderweg, maar ik wil niet dat dit ten koste gaat van het eten van een lekkere lunch. Ik ging dus op zoek naar recepten die perfect zijn om mee te nemen.

3 x hotspots in Palma de Mallorca

  • 09-06-2017
  • 0 reacties
  • Sandra

Eind mei ging ik samen met Eric en mijn schoonfamilie 10 dagen naar Mallorca. Dit was de eerste keer dat ik op dit Spaanse eiland was. En ondanks dat ik dacht dat ik deze vakantie niet aan het ‘werk’ zou zijn, kon ik het niet laten om toch een aantal leuke hotspots te verzamelen.

3 x handige tips voor een schone keuken

  • 09-03-2017
  • 4 reacties
  • Sandra

De keuken schoonmaken is een van de minder leuke klusjes die bij het koken hoort. Maar wel zo belangrijk, want koken in een vieze en chaotische keuken vind ik niets. Daarom deel ik 3 handige tips voor een stralende en frisse keuken in een mum van tijd.

Hoe vervang je vlees?

  • 27-02-2017
  • 0 reacties
  • Sandra

Steeds meer Nederlanders zijn flexitariër en eten dus minimaal één keer per week geen vlees. Het is van belang dat je op een juiste manier het vlees in een maaltijd vervangt, zodat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Maar hoe doe je dat nu precies?

Heerlijke Thaise noedels met Natuurvlees entrecote + 5 tips

  • 31-01-2017
  • 0 reacties
  • Sandra

Mensen gaan steeds bewuster om met vlees. Niet alleen ik, maar ik merk het ook om me heen. Sommige zeggen dat ze vaker voor een dagje vega gaan en andere kiezen voor een duurzaam stukje vlees.

Tea tasting & tips voor het lekkerste kopje thee

  • 30-11-2016
  • 2 reacties
  • Sandra

Zelf drink ik gemiddeld 3 koppen thee per dag. Vaak eentje ‘s morgens achter de computer om een beetje lekker mee wakker te worden. Het liefst daarom ook een verkwikkende thee.

5 x vegan alternatieven uit de supermarkt

  • 17-10-2016
  • 1 reactie
  • Sandra

Laat ik eerst beginnen met wat is vegan precies? Sommige denken dat dit hetzelfde is als vegetarisch maar dat is het niet. Behalve vlees en vis gebruiken veganisten namelijk geen dierlijke producten zoals zuivel, eieren of kaas. Maar denk ook aan bijvoorbeeld cosmetica en kleding.

Foodvragen, tips & tricks #3

  • 14-10-2016
  • 0 reacties
  • Sandra

Yes, er is weer een nieuwe editie van deze handige rubriek vol met vragen en antwoorden op vragen over koken, bakken en ingrediënten. Dingen die je altijd al wilde weten of waar ik zelf tegenaan liep tijdens het koken.

De beste tips om krieltjes snel perfect gaar en krokant te bakken

  • 10-10-2016
  • 6 reacties
  • Sandra

Herken je dat ook? Dat je krieltjes in de koekenpan doet en deze na 10, of soms 20 minuten nog steeds hard zijn. Of dat ze inmiddels zwart zijn geworden? Nou, je bent echt niet de enige. Maar met deze tips gaat het zeker lukken!

Lente recepten

Proef de lente met deze heerlijke lente recepten. Recepten met lekkere lentegroente en fruit zoals asperges, peultjes, spinazie, rabarber, rode bietjes, abrikozen en mango. Probeer bijvoorbeeld couscous met abrikozen, pasta met asperges of de rabarber crumble. De lente heeft genoeg te bieden. Bekijk hier alle lente recepten.

Risotto met witte asperges en zalm
Asperge salade met geitenkaas
Zomerse noedelsalade met garnalen en mango
Quiche met gerookte zalm en asperges
Asperge salade met Hollandse garnaal