12 x hoofdgerechten Kerst

In deze blog 12 lekkere kerst hoofdgerechten op een rij voor een feestelijk kerstdiner! Van risotto tot gevulde zalm en hele kip uit de oven. Alles om je diner tot een succes te maken!

Het hoofdgerecht van het het kerstdiner is vaak het spektakelstuk wat op tafel komt. Je kunt voor een rollade gaan, een hele kip uit de oven maar probeer ook eens een vega gerecht. In deze lijst vind je 10 lekkere en makkelijke ideetjes voor het kerstdiner.

Vlees, vis of vega kerstmenu?

Met de kerst wordt er vaak vlees gegeten als hoofdgerecht zoals een rollade, biefstukje of varkenshaas. Daarbij kun je bijvoorbeeld haricots verts serveren, of ga voor gegratineerde spruitjes. Als aardappelgerecht zijn de zelfgemaakte aardappelkroketjes een aanrader of ga voor geroosterde aardappeltjes uit de oven. Wil je met Kerst biefstuk serveren dan heb ik nog een paar handige tips om biefstuk te bakken.

Maar je kunt ook voor vis gaan zoals zalm, schol of coquilles. Dit valt vaak wat minder zwaar als vlees en is lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree, pommes duchesse en gegrilde groenten.

Ook vegetarisch is zeker een goede optie voor Kerst, denk aan een vegetarische wellington, gevulde ravioli of pompoenrisotto. Allemaal feestelijk, lekker en makkelijk!

Tip: zoek je nog een voor of nagerecht neem dan een kijkje tussen mijn andere kerstrecepten.

Welke saus bij welk gerecht?

Ik heb nog een paar suggesties welke sauzen lekker zijn bij welke gerechten:
Vis: witte wijnsaus, dillesaus, lichte mosterdsaus
Kip: kerriesaus, champignonsaus
Wild/vlees: rode wijn saus, pepersaus, cranberrysaus
Groenten: kaassaus, roomsaus, peterseliesaus

12  x Kerst hoofdgerechten

#1 Eendenborst met cranberry compote
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 35 min oventijd
  • 4 personen
  • **

Eendenborst combineert heerlijk met de friszoete cranberry compote en geroosterde aardappeltjes uit de oven

#2 Vegetarische wellington
  • Hoofdgerecht
  • 60 min + 35 min oventijd
  • 3-4 personen
  • **

Het perfecte vegetarische kerstrecept! Deze vegetarische wellington bestaat uit verschillende groenten zoals spinazie en pastinaak en is omwikkeld met een krokant laagje bladerdeeg

#3 Zalmrollade met groene asperges
  • Hoofdgerecht
  • 20 min + 45 min oventijd
  • 4 personen
  • ***

Een feestelijk hoofdgerecht voor kerst of tijdens een diner van opgerolde zalm met ricotta, dille en asperges en een crunch van hazelnoot

#4 Coq au vin
  • Hoofdgerecht
  • 25 min + 45 min
  • 4 personen
  • **

Dit is een klassiek Frans recept met kip en groenten in een heerlijke wijnsaus

#5 Vegetarische aubergine schnitzels
  • Hoofdgerecht
  • 45 min
  • 2-3 personen
  • **

Vegetarisch recept voor schnitzels van plakken aubergine in een krokant jasje geserveerd met zoete aardappelpuree en tomaatjes

#6 Risotto met champignons en truffel
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 2 personen
  • **

Heerlijk smeuïge risotto met truffel die erg makkelijk is om te maken en ideaal is voor een gezellig dinertje. Ik gebruikte truffeltapenade, maar je kunt ook nog wat extra verse truffel toevoegen.

#7 Hertenbiefstuk met rode portsaus en stoofperen
  • Hoofdgerecht
  • 35 min
  • 4 personen
  • **

Serveer dit luxe stukje wild met een volle rode portsaus en sjalotten eens met stoofperen en haricots verts voor een heerlijk kerstdiner

#8 Pastarol met spinazie (rotolo)
  • Hoofdgerecht
  • 40 min + 30 min koken
  • 4 personen
  • **

Een zelfgemaakte rollade van pasta gevuld met romige spinazie en pompoen geserveerd met pesto. Een heerlijk vegetarisch (kerst)gerecht!

#9 Zalm met amandelkorst
  • Hoofdgerecht
  • 20 min + 10 min oventijd
  • 2 personen
  • **

Heerlijke zalm met krokante en kruidige korst uit de oven met boontjes en puree, een heerlijk en makkelijke kerstrecept of voor tijdens een diner

#10 Hele kip gevuld met sinaasappel
  • Hoofdgerecht
  •   35 MIN + 75 OVENTIJD
  • 4 PERSONEN
  • **

Met dit feestelijk recept voor een hele kip met sinaasappel en rozemarijn steel je de show tijdens het kerstdiner!

#11 Spaghetti met coquilles
  • Hoofdgerecht
  • 25 min
  • 2 personen
  • **

Pasta in roomsaus met knoflook en erwtjes met gebakken coquilles (sint jakobsschelpen). Een ideaal recept om te serveren tijdens een etentje of met Kerst.

#12 Gevulde varkenshaas op zijn Italiaans
  • Hoofdgerecht
  • 40 min
  • 2-3 personen
  • **

Een perfect pronkstuk voor op tafel: gevulde varkenshaas met o.a. pesto, mozzarella en tomaatjes omwikkeld met licht knapperig gebakken parmaham

Vind je dit leuk?
397 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

veerle 24 december 2021 om 11:08

was super lekker2

Tineke Essink 17 december 2019 om 16:10

Hierbij wil ik me graag inschrijven voor de nieuwsbrief

Iris 20 november 2019 om 21:14

Leuk