Ga naar de inhoud
7 x tips om gezond en lekker te bbq-en

7 x tips om gezond en lekker te bbq-en

Het barbecueseizoen is in volle gang, maar hoe houd je deze gezelligheid gezond? Met deze 7 tips kun jij gezond(er) genieten van een BBQ.

15 juli 2022

charlottemachelessen

Barbecueën in de zomer is ontzettend gezellig. Echter kunnen alle sausjes, de hoeveelheid vlees en alcohol behoorlijke dikmakers zijn. Maak gezondere, maar zeker lekkere keuzes voor bij de BBQ met behulp van deze blog.

Gezonde BBQ ideeën

Gezonder BBQ-en, het kan echt. Wij zochten voor je uit waar je op kunt letten om gezondere keuzes te maken tijdens deze gezellige zomeravonden inclusief tips voor heerlijke recepten.

1. Gezond BBQ vlees

Bij een BBQ wordt er nog vaak vanuit gegaan dat er veel vlees op gegooid moet worden, maar dat is echt niet nodig om een gezellige en lekkere BBQ te hebben. Ga voor een stukje minder vlees, maar kies bijvoorbeeld een goed stuk vlees dat ook magerder is. Vleessoorten die weinig vet bevatten en lekker zijn van de BBQ zijn varkenshaas, runderbiefstuk en kipfilet. Maak bijvoorbeeld souvlaki van varkenshaas, een biefstukspies met salsa verde of een Mexicaanse kipspies met avocadodip. Onbewerkt vlees is ook gezonder dan bewerkt vlees. Kruid je vlees dus zelf i.p.v. kant en klaar gekruid vlees te kopen bijvoorbeeld met deze BBQ rub. Ook een handige tip: bak je vlees niet te zwart. 

2. Groenten op de BBQ

Een beetje minder vlees op de BBQ kun je heerlijk opvullen met verschillende groenten van de BBQ. Je kunt tal van groentenspiesen maken van de BBQ zoals deze zoete aardappel spies, bloemkool spies of een spies met groenten en halloumi. Inspiratie voor vegetarische barbecuerecepten kun je in deze blog vinden. Naast spiesen kun je ook pakketjes van aluminiumfolie maken en daar wat (verse) kruiden bij doen. Of natuurlijk simpelweg gegrilde groenten van de BBQ. Groenten die hiervoor geschikt zijn, zijn o.a. courgette, (punt)paprika, aubergine, maïskolven, zoete aardappel en grote paddenstoelen.

3. Vis op de BBQ

Voor een gezondere BBQ is vis ook een goede optie. Kies dan een vette vis zoals makreel, haring, sardines of zalm. In deze vissoorten zitten de meeste omega-3 vetzuren. In deze blog hebben we 10 heerlijke visrecepten van de BBQ voor je bij elkaar gezet. Makreel, haring en sardines zijn erg geschikt om in zijn geheel op de BBQ te doen. De zalm kun je op een spies rijgen zoals deze Oosterse zalmspies of maak een goed gevuld zalmpakketje waarbij de smaken heerlijk in elkaar trekken. Vis combineert sowieso goed met citroen, dus zorg dat je die ook in partjes serveert bij de vis van de BBQ.

4. Gezonde salades bij de BBQ

Salades, ze klinken heel gezond, maar ook hier zitten ongezonde varianten tussen. Vermijd zware salades zoals aardappelsalades en huzarensalades. Hoe lekker ze ook zijn. Ga voor salades met veel verse ingrediënten en geroosterde pitjes, noten en/of zaden zoals een quinoa salade met mango of een watermeloen met feta salade. Je zou een deel van de ingrediënten zelfs lekker op de BBQ kunnen grillen voor nog meer barbecue vibes. Een fruitsalade of fruitprikkers (leuk voor de kids!) zijn ook gezonde opties.

Tip: Vermijd het eten van brood terwijl je wacht totdat de gerechten die van de BBQ komen klaar zijn. Eet liever wat extra salade. Zo krijg je meteen wat extra vitamines binnen.

5. Vermijd alcohol en drink suikervrije drankjes 

Alcohol is een echte dikmaker. Probeer het aantal alcoholische drankjes te beperken tot 1 of 2 en ga over op iets verfrissends. Liever geen standaard frisdrankjes zoals cola, maar maak zelfs eens eenvoudig fruitwater, ice tea of limonade van watermeloen. Dat ziet er ook nog eens erg gezellig uit op tafel.

6. Gezonde BBQ sausjes

Bij die gegrilde BBQ-smaak zijn verschillende sausjes lekker. Voordat je het kant-en-klare BBQ sauzenpakket weer in de supermarkt gaat halen, geven we je graag deze tips mee. In veel van de sauzen die je koopt zit veel suiker. Het is beter om ze zelf te maken. Ga voor 2 tot 3 sausjes die bij veel dingen lekker zijn zoals een pesto, knoflooksaus en een citroenmayo. Andere voorbeelden zijn yoghurtsauzen zoals tzatziki, een romige guacamole of een zelfgemaakte salsa verde.

7. Gezond BBQ toetje van fruit

De BBQ is klaar, maar je hebt nog wel een plekje in je toetjesbuik. In plaats van al je goede acties om gezond te BBQ-en overboord te gooien, kun je ook het toetje gezonder maken. Grill bijvoorbeeld ananas of seizoensfruit zoals gegrilde perzikken van de BBQ en serveer met een lepel plantaardige yoghurt en wat geraspte kokos. Of maak een spies van de bbq met fruit.

Extra tip

De allermoeilijkste en de minst leuke tip die we je graag mee willen geven als je gezonder wil BBQ-en: zeg nee. Tijdens een BBQ is dit een behoorlijke uitdaging, want je krijgt verschillende opmerkingen naar je hoofd zoals; “het is nu toch gaar, dus neem maar” of “ah, neem dit laatste stukje nog dan is het op”. Uiteindelijk heb je daar alleen maar jezelf mee en kun je veel beter ‘nee’ zeggen en het eten bewaren voor de dag erna.