Gerecht
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Gemak
Dieet

Info en tips

5 vragen over super snel ontbijten + winactie
  • 01-12-2014
  • reacties
  • Sandra

Ontbijten is niet altijd even makkelijk. Want hoe zet je in een paar minuten een lekker ontbijt op tafel? En wat eet je dan zoal? Hieronder geef ik jullie een kijkje in mijn ochtendritueel en geef ik tips en antwoord op vragen over super snelle ontbijtjes.

Cadeau tip: giftboxen van Iittala
  • 19-11-2014
  • reacties
  • Sandra

De feestdagen komen steeds dichterbij en wellicht ben je in gedachten al je verlanglijstje aan het samenstellen. Of ben je al stiekem aan het rondkijken wat je je partner, familielid of vriend cadeau wil geven. Om jullie hierbij een handje te helpen heb ik nu een leuke tip: de giftboxen van Iittala !  

Wokken op professioneel niveau
  • 02-11-2014
  • reacties
  • Sandra

Bijna iedereen heeft wel een wokpan in zijn of haar keukenkastje staan, want wokken is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is niet zo gek want deze Oosterse kookkunst is makkelijk, snel en gezond (mits je de juiste ingrediënten gebruikt). Zelf gebruik ik de wok ook heel vaak, meestal om te wokken.  

Gezond de herfst (en de rest van het jaar) door
  • 22-10-2014
  • reacties
  • Sandra

Nu het buiten kouder wordt en de herfst voor de deur staat steekt de verkoudheid weer de kop op. Vaak begint het met keelpijn en al snel volgen hoofdpijn, koorts en hoesten. Dit kun je bijna niet voorkomen maar er zijn wel tips die je helpen sneller beter te worden:

Hoe maak je de lekkerste cappuccino? Tips + recept
  • 17-09-2014
  • reacties
  • Sandra

Ik kan heel erg genieten van een goede kop cappuccino, vooral op het terras of in een restaurant. Maar ook in het weekend houd ik er van om wakker te worden met een lekkere kop zelfgemaakte cappuccino. Een verse kop cappuccino bereiden is niet moeilijk, hieronder laat ik je in 5 stappen zien hoe ik hem het liefst maak.

Wat weet jij over het Vinkje?
  • 08-09-2014
  • reacties
  • Sandra

Op Facebook had ik laatst een oproep geplaatst met de vraag of mensen het Vinkje van Stichting Ik Kies Bewust kennen en hoe ze erover denken. De antwoorden waren vrij kritisch, het Vinkje zou weinig waarde hebben en misleidend zijn. Om eerlijk te zijn wist ik er zelf niet al te veel vanaf en was ik nieuwsgierig of deze conclusies van mijn volgers terecht waren... of niet. Tijd om dat uit te zoeken!

Alles wat je moet weten over het bereiden van mosselen
  • 20-08-2014
  • reacties
  • Sandra

Het heeft even geduurd voordat ik mosselen ging waarderen. Ik snapte niet zo goed waarom mensen helemaal lyrisch konden worden van een pan met mosselen. Maar ik heb gemerkt dat, naast de kwaliteit van de mossel, de bereiding ook heel belangrijk is.

De beste barbecue tips van Eric
  • 30-07-2014
  • reacties
  • Sandra

Eigenlijk kook ik bijna altijd, maar als het mooi weer is en de bbq gaat aan dan neemt Eric het roer over. Ik mag dan niet eens in de buurt van de barbecue komen, laat staan het vlees draaien.

10 tips voor de perfecte quiche
  • 20-07-2014
  • reacties
  • Sandra

Ik krijg regelmatig vragen over quiche recepten, met name over de bodem. Het is vaak lastig om deze krokant te krijgen want door de vulling word deze snel nat en zompig. Hieronder vind je 10 handige tips voor een krokante bodem en smaakvolle vulling, kortom de perfecte quiche.  

7 vragen over duurzame vis + recept
  • 22-06-2014
  • reacties
  • Sandra

Ik wil graag de aandacht vragen voor duurzame vis, met name uit Alaska. Alaska is namelijk al meer dan 50 jaar wereldleider in de duurzame visserij. Maar hoe weet je wanneer vis duurzaam gevangen is en waar moet je op letten bij het kopen van vis? 

7 ideeen met restjes
  • 01-05-2014
  • reacties
  • Sandra

Meestal houd ik 1 x per week een restjesdag. Dan haal ik wat restjes uit de koelkast en dan ga ik bedenken wat ik daar mee kan maken want het is natuurlijk jammer om dingen weg te gooien. Dit is ook meteen een creatieve manier om nieuwe combinaties en recepten te bedenken.

Plenty Easypull keukentip
  • 12-04-2014
  • reacties
  • Sandra

Ik werk niet in een restaurant en ben geen chef-kok, maar ik wil wel dat de gerechten die ik maak mooi gepresenteerd worden. Zeker als ik visite over de vloer krijg. Want waarom zou je alleen aandacht besteden aan het koken en niet aan de presentatie van een gerecht. Het oog wil immers ook wat.

Wintergroenten: de rode biet
  • 08-01-2014
  • reacties
  • Sandra

Ik ben dol op rode bieten, vroeger al. Toen at ik ze uit een potje maar tegenwoordig kies ik er steeds vaker voor om ze vers klaar te maken. Ik weet dat deze groente niet bij iedereen zo populair is.Bieten hebben namelijk de eigenschap dat ze naar aarde smaken.

Introductie workshop stoomoven
  • 05-12-2013
  • reacties
  • Sandra

Toen we een nieuwe keuken uitzochten had ik natuurlijk een aantal wensen. Een ruime oven, grote kookplaat en een breed aanrechtblad. Alleen was ik aan het twijfelen over de  magnetron, deze gebruik ik namelijk zelden.

Herfstfruit: de vijg
  • 06-10-2013
  • reacties
  • Sandra

De vijg is een lekkere zoete vrucht die vooral aan het einde van de zomer en in de herfst verkrijgbaar is. Vijgen worden rijp geplukt en zijn daarna nog maar een paar dagen houdbaar. Daarom zie je verse vijgen ook niet vaak bij de fruitafdeling in de supermarkt liggen.

Zomerfruit: de aardbei
  • 08-07-2013
  • reacties
  • Sandra

Aardbeien worden ook wel zomerkoninkjes genoemd omdat ze vooral geoogst worden in de zomer en door hun groene kroontje. Tegenwoordig zijn aardbeien het hele jaar door verkrijgbaar maar ze zijn het lekkerst in de maanden mei, juni, juli en augustus. Dan worden ze namelijk in Nederland op het land of in de kas geteeld. De maanden daarbuiten worden ze geïmporteerd uit het buitenland.

Ben jij een flexitarier?
  • 25-05-2013
  • reacties
  • Sandra

Een paar dagen geleden zag ik een advertentie in de krant over een gratis e-kookboek voor en door flexitariers. Nou had ik de laatste tijd al een paar keer van deze term gehoord maar ik heb even de officiële betekenis opgezocht; flexitarisme is een dieet waarbij men één of meer dagen in de week geen vlees eet. Daarbij richt je je voor een groot deel op plantaardig voedsel en ben je bewust bezig met je gezondheid en met het milieu.

Do’s and don’ts in de keuken
  • 30-04-2013
  • reacties
  • Sandra

Ondanks dat ik veel tijd in de keuken door breng gaat er regelmatig iets mis. Maar je leert het meest van je eigen fouten. Een aantal van mijn blunders, ervaringen en tips op een rijtje:

I love pasta
  • 01-04-2013
  • reacties
  • Sandra

  Pasta staat bijna bij iedereen ministens 1 keer per week op tafel. Bij mij meestal wel 2 keer want ik ben gek op pasta recepten. Het is lekker, snel en makkelijk te combineren. Met gehakt, zalm, courgette, tomaat en ga zo maar door. De Italiaanse keuken is dan ook erg populair en het aantal Italiaanse restaurants in Nederland groeit nog steeds. Maar wist je dat het pas ongeveer 50 jaar geleden is dat de pasta hier op tafel staat.

Welke wijn bij welk gerecht?
  • 18-03-2013
  • reacties
  • Sandra

 Een veel gestelde vraag is welke wijn bij welk gerecht? Rode wijn bij vlees en witte bij vis dat is de basisregels maar zo simpel is het niet. Het gaat om de chemie van smaken in de mond, sommige combinaties vullen elkaar aan terwijl andere botsen. En de ene smaak moet de ander niet overheersen. Vis of vlees met een sterke smaak of een gerecht met sterke kruiden (aziatisch) vraagt om een sterke volle wijn. Terwijl een licht gerecht beter bij een lichte wijn past. Maar kies altijd een wijn naar eigen smaak en die van de gasten. Smaak is en blijft een persoonlijke keuze. Toch een paar (niet heilige) basisregels op een rij.

×