3 x handige tips voor een schone keuken

De keuken schoonmaken is een van de minder leuke klusjes die bij het koken hoort. Maar wel zo belangrijk, want koken in een vieze en chaotische keuken vind ik niets. Daarom deel ik 3 handige tips voor een stralende en frisse keuken in een mum van tijd.

1. Oven & magnetron schoonmaken

Oké, eerlijk gezegd maak ik deze apparaten niet elke week schoon. Maar daar heb ik na een tijdje weer spijt van want dan zijn restjes zo aangekoekt dat ze moeilijk weer schoon te maken zijn. Bij het schoonmaken van de oven wordt vaak ammoniak als oplossing aangegeven. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd omdat het product en de geur mij niet aanstaat. Liever ga ik voor een andere oplossing zoals:

Zeepsponsjes van staalwol werken bij mijn oven super goed. Aangebrande restjes laten makkelijk los, ook van het ovenrooster en de bakplaat. Deze laat ik dan van te voren een half uurtje weken in warm water. Let op: bij sommige ovens of materialen kunnen deze sponsjes krasjes achter laten. Test daarom eerst een klein oppervlak.

Een andere goeie tip is om de oven op 250 graden te verwarmen en een (ovenbestendig) schaaltje met water en een schep soda er 30 min in te zetten. Het vuil wordt dan zacht geweekt en makkelijker te verwijderen. Maak de glazen deuren van de oven schoon met een doekje en glasreiniger.

De magnetron gebruik ik niet dagelijks maar kan zo nu en dan een schoonmaak beurt gebruiken. Zet een bakje met water en wat schijfjes citroen in de magnetron en laat 5 minuten draaien. Daarna haal je makkelijk een vochtig doekje door de magnetron om al het vuil te verwijderen.

2. Prullenbak

Niemand wil vieze luchtjes in de keuken. Daarom doe ik het GFT afval in een klein bakje wat ik aan het einde van de dag in de groene container gooi. Het andere afval doe ik in de prullenbak die in de keuken staat. Sinds kort heb ik de Brabantia newIcon in huis. Deze pedaalemmer heeft een soft-close deksel, is reukdicht en extra hygiënisch door het gebruik van het voetpedaal. Je hoeft de prullenbak dan niet met je handen aan te raken om hem te openen. Hij is niet alleen praktisch maar ook een echte eyecatcher. Hij is er in verschillende maten heel veel kleuren, zoals pastel roze, mat zwart of passion red. Voor elke kamer of interieur wel iets passend. Op de foto zie je mijn pedaalemmer in metalic mint 30 liter.

En koop je een Brabantia newIcon, dan maak je een bewuste en goeie keuze. Want deze pedaalemmer bestaat voor een groot deel uit gerecycled materiaal en je steunt de actie The Ocean Cleanup. Een initiatief om zo veel mogelijk plastic uit de oceanen te vissen.

3. Pannen & fornuis

Aangekoekte pannen laat je weken met wat heet water een schep soda. Hele hardnekkige restjes laat je een nachtje staan. Het water met soda giet je vervolgens weg in de afvoer van de gootsteen, deze wordt hierdoor ook nog eens ontstopt.

Zelf heb ik een inductiekookplaat die makkelijk schoon te maken is. Ik kan het iedereen aanraden. Af en toe gebruik ik een speciale spray voor inductie kookplaten om hem extra te laten shinen.

Het gasfornuis kun je schoonmaken door de doppen van de gasbranders te weken in een laagje cola en daarna af te borstelen met een sponsje. Wil je helemaal geen vlekken of viezigheid op je fornuis? Dek deze dan af met aluminiumfolie, let wel op dat de gaspitten vrij zijn.

Wie heeft er nog meer goeie tips? Deel ze dan hieronder.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Brabantia.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Monica Löhr 21 maart 2017 om 13:31

Goede tips maar hoe maak je een elektrisch fornuis het beste schoon, vooral de kookplaten.

Dinie Brock 19 maart 2017 om 04:39

Doppen van het gasfornuis kun je ook prima weken,en uitkoken in schoonmaakazijn (veel goedkoper dan cola 1,99 5 liter) Worden super schoon.

Diny de Nooijer 13 maart 2017 om 18:15

Lees graag de recepten en handige tips, je hebt er iets aan, top.

Mariëlle 9 maart 2017 om 21:53

Een inductieplaat is inderdaad echt ideaal, ik heb er ook eentje. Scheelt heel wat poetswerk :)