De smaak van Abruzzo, Italië

Yes we zijn weer in Abruzzo geweest in Italië! Afgelopen jaar deden we er al een foodtour en gingen we langs bij verschillende restaurantjes. Dit jaar bezochten we lokale leveranciers van producten uit deze authentieke Italiaanse regio.

We verbleven weer bij John en Ilona van B&B Casa La Farfalla Bianca. Deze plek is een en al rust en echt een idyllisch plaatje met een zelfaangelegde tuin, kippen, geit, katjes en moestuin. Ook de kamers zien er heel sfeervol uit met authentieke elementen en van toch van alle luxe gemakken voorzien. In het afgelopen jaar hebben John en Ilona Abruzzo nog meer ontdekt en daarbij ook nieuwe plekken, eten en mensen leren kennen.

Zo ook Francesco van Pizzaria FraGranze in Orsogne. Deze rasechte Italiaan denkt en praat alleen maar over eten. Voor zijn restaurant, dat hij 2 jaar gelden opende, heeft hij een hele zoektocht ondergaan naar de beste streekproducten voor zijn gerechten. Van verse ricotta tot olijfolie en meel voor zijn pizza’s. Dus wie kon ons beter door Abruzzo leiden dan Francesco en zijn vrouw Alessia die hem af en toe aanvulde met de Engelse vocabulaire.

Cheese please!
De volgende dag stond er na een heerlijk vers ontbijt een bezoek aan kaasfabriek Caseificio San Giovanni gepland. Deze kaasfabriek lag hoog in de bergen dus na ruim 1 uur rijden en genieten van het uitzicht kwamen we aan. Alle melk die er wordt aangeleverd is van schapen, koeien en geiten die in de bergen grazen dus voor boeren makkelijk bereikbaar. We kregen een mooi blauw mutsje, jas en schoenen aan waardoor ik me een echte smurf voelde haha. Danielle, de derde generatie van dit familiebedrijf, gaf ons een tour. Ze vertelde dat er elke dag nieuwe verse melk geleverd wordt en ze hier in 7 uur mozzarella van maken. Ook maken ze er ricotta, pecorino of oude kazen die in de grotten in de bergen rijpen. En met verse truffel! Uiteraard moest er geproefd worden, hmm! De kaas is heel zacht en romig van smaak.

Worst en salami
In de middag reden we richting de kust naar Pescara waar de lekkerste worstjes en salami worden gemaakt. We liepen een klein winkeltje binnen en kregen uitleg over het familiebedrijf Marzari en hoe de worsten worden gemaakt. Gelukkig geen bloederige taferelen alleen een koelcel vol met verse worstjes. De specialiteit van daar is een soort romige paté, laat dat nou net iets zijn wat ik niet lust. Maar gelukkig vond ik deze Italiaanse variant wel lekker. Verder kregen we nog verse carpaccio, salami en parmaham. Echt top producten! Helaas ging het bezoek aan de boerderij waar de varkens vandaan komen niet door wegens een onverwachte inspectie. Hierdoor waren we wel iets eerder terug en had ik nog tijd om een lekkere pasta te koken voor John en Ilona met verse producten uit hun moestuin. Uiteraard hoort daar een lekker huiswijntje bij gemaakt van druiven van de wijnboer uit hun straat.

Kruiden van de berg
Vrijdag vertrokken we na een kom boerenyoghurt met muesli en fruit en een croissantje naar een mooie plek bij hun in de buurt waar de grootouders van Francesco hebben gewoond. Het is een oude ruïne maar perfect voor een fotoshoot. Vervolgens gaan we naar een fabriek waar de kruidenmixen worden gemaakt die in bijna alle keukens in Abruzzo te vinden zijn, namelijk Fior di Maella. In het Nederlands betekent dit bloem van berg Maella want de fabriek ligt aan de voet van dit gebergte. In de fabriek worden verse producten en kruiden gedroogd die vervolgens in een machine worden gemengd en in potjes worden gedaan. Er zijn 5 verschillende smaken voor o.a. vis, vlees, aardappels en pasta. Ook produceren ze andere producten zoals risotto en polenta met kruiden. Het is ook weer een familiebedrijf dat generatie op generatie wordt overgedragen. Samen met een van deze generaties brengen we ook een bezoekje aan het land naast de fabriek waar o.a. tomaten en pepers worden geteeld. Het grappige is dat deze pepers niet pittig zijn en omhoog groeien. We sluiten het bezoek af met een goed gevulde goodiebag.

Honing
We reden door naar een andere plek wat in eerste instantie gewoon een woonhuis leek, maar achterom een bedrijfje heeft waar honing wordt verwerkt. Vaak worden in bijvoorbeeld Nederland bijen op dezelfde plek gehouden waar ook de honing wordt geoogst maar in hier in Abruzzo leven de bijen op verschillende plekken in de bergen. Elke dag gaat deze imker van Apicoltura Bianco langs om te kijken hoe het met de populatie gaat. Elke plek heeft ook zijn eigen bloemen en planten dus heb je ook verschillende soorten en smaken honing zoals acacia, sinaasappel, eucalyptus en kastanje. Ook worden er verse aroma’s van bijvoorbeeld citroen, bosvruchten of hazelnoot toegevoegd. Uiteraard kregen we hier ook een proeverij, hmm de honing is echt lekker en bijna fris van smaak.

Olijfolie
Als laatste bezochten we een familiebedrijf met olijfolie: Frantoio Verna. Dit bedrijf bestaat al 150 jaar en de 3 kinderen van de vorige generatie hebben het pas overgenomen. Ze hebben ook net geïnvesteerd in een machine die de olijven tot olijfolie perst. Eerst ging dit nog met 2 stenen die op elkaar draaiden. In september en oktober als de olijven over het algemeen rijp zijn om te oogsten komen de eerste wagens binnen. Omdat elke boer er zeker van wil zijn dat alleen zijn olijven (de allerbeste natuurlijk) gebruikt worden en ze niet gemengd worden met andere olijven blijven ze vaak wachten tot de machine klaar is. Ook de 3 jonge eigenaren hebben hun eigen oogst en maken zelf olijfolie onder hun eigen label. En het leuke is dat ze ook in verschillende smaken verkrijgbaar zijn: met citroen, sinaasappel en munt. Het flesje ziet er ook nog eens super leuk uit, die gaat mee in de koffer naar Nederland :)

Vrijdagavond hebben we nog gezellig met zijn zessen gebarbecued met arrosticini. Dit zijn stokjes met lamsvlees die typisch zijn voor de regio Abruzzo. Als bijgerecht hebben we aardappeltjes gegeten uit de oven met de olijfolie en de kruiden die we die dag hebben gekregen. Het was volop genieten van het eten, de mensen en de ondergaande zon. We komen zeker snel weer terug!
 

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

abruzzo lover 6 september 2019 om 18:13

Ik wil graag die lekkere aardappels maken die je in de Abrruzzo kreeg. Tot mijn verbazing, zie ik veel recepten waar gezegd wordt dat aardappels uit de oven in 35 min gaar zijn. Zo gaar als een eetrijpe avocado bij de jumbo zacht is zeker. Kei en keihard zijn die aardappels na 35 min. Hoe doen ze het nu echt in de abruzzenn? eerst koken? stiekem de magnetron erbij aan? Voor bakken? gewoon 2 uur in de oven? Wat is eht geheim. En waarom is de 35 min voor aardappels uit de oven mythe zo persistent? Mijn moeder klaagde er al over.

Gerrie 15 april 2018 om 12:02

geweldige pagina. net ook in Abruzzo geweest dus alles is herkenbaar.

BBQ Bezorgen 11 augustus 2017 om 12:10

Ik kan de warmte en vriendelijkheid van de Italiaanse voedselliefhebbers gewoon voelen bij het lezen van dit artikel; erg leuk geschreven! Ik blijf me erover verbazen hoe erg voedsel mensen verbindt over de hele wereld, het lijkt net een soort universele taal. Mijn complimenten, en houd de volgende keer een plekje in je koffer vrij waarin ik me kan verstoppen :).