Ga naar de inhoud
Foodvragen, tips & tricks #1

Foodvragen, tips & tricks #1

Tijd voor iets nieuws op de site! Een gloednieuwe rubriek waar ik op zoek ga naar antwoorden op vragen over koken, bakken en ingrediënten.

6 augustus 2016

Sandra

Regelmatig krijg ik via mijn blog, mail of FB vragen van bezoekers en probeer deze (soms met enige vertraging) zo goed mogelijk te beantwoorden. Vaak zitten er hele interessante onderwerpen en vragen tussen waar ik zelf soms het antwoord ook niet op weet. En dan vind ik het leuk om uit te zoeken hoe dat nou zit. En ik weet zeker dat er meer mensen zijn die op zoek zijn naar deze antwoorden.

De afgelopen jaren heb ik ook super veel geleerd, vooral in de praktijk. Toen ik ca. 5 jaar geleden begon met LeukeRecepten wist ik echt niet hoe je risotto maakte of überhaupt wat een avocado was. Daarom leek het me leuk om mijn tips en tricks en jullie vragen te combineren in deze nieuwe rubriek. Ik moet nog even kijken hoe vaak ik deze blog met foodvragen ga publiceren, maar mijn plan is minimaal 1 x per maand. En als jullie het ook een super leuk idee vinden dan hoor ik het graag, dan kan ik het misschien vaker gaan doen. Want ik heb nog genoeg vragen en tips in mijn notieblok staan 🙂

En mochten jullie ook een vraag hebben, laat hem hieronder achter en misschien behandel ik hem de volgende keer wel. Ik probeer alles zo goed mogelijk uit eigen ervaring vertellen en andere bronnen te weten te komen, maar mocht ik er naast zitten dan hoor ik dat ook graag.

Hier komen de eerste 8 foodvragen:

Welke rijst moet ik voor paella gebruiken?
Er bestaat speciale paellarijst, bijvoorbeeld van Lassie of Antonio Sotos. Deze zijn over het algemeen goed te verkrijgen bij de grotere supermarkten zoals de Jumbo of AH. Kun je deze niet vinden, dan kun je ook risottorijst nemen. Deze is ook rond en absorbeert vocht goed. Gebruik geen gewone (snelkook, pandan, basmati etc) rijst, deze neemt de smaken en het vocht namelijk niet goed op, of je moet hier bewust voor kiezen. Bekijk hier mijn recept voor Paella.

Wat is het verschil tussen een blauw bes en bosbes?
Bijna alle bessen die je in de winkel kunt kopen zijn blauwe bessen. Bosbessen zijn daarentegen een stuk lastiger verkrijgbaar en zijn er ook in verschillende kleuren zoals rood en blauw. Dus je hebt ook de blauwe bosbes (om het nog verwarrender te maken). Verder zijn bosbessen meestal iets kleiner van formaat en paars van binnen. Bosbessen worden vaak gebruikt om jam van te maken en blauwe bessen zijn lekker door de yoghurt.

Hoe weet ik of de BBQ heet genoeg is?
Om te weten hoe warm je barbecue is kun je dit checken met je hand: kun je je hand er maximaal 3 seconde boven houden dan is hij heel heet, 8 seconde dan is hij medium en meer dan 10 seconde dan is hij nog bijna koud. Briketten en houtskool zijn op de juiste temperatuur als ze helemaal grijs zijn en een soort van aslaag er om heen hebben. Als de vlammen bijna allemaal verdwenen zijn kan het vlees er op.

Wat is het verschil tussen een cantaloupe en galia meloen?
Het grootste verschil is dat een cantaloupe meloen oranje vruchtvlees heeft, een galia groenig. Een galia meloen is aan de buitenzijde vaak wat gelig van kleur en heeft een soort net-achtige structuur. De buitenzijde van de cantaloupe meloen is vaak groenig. Beide meloenen zijn zoet van smaak en heerlijk om zo te eten uit de hand, in een salade en te combineren met hartige smaken. Vaak is het een persoonlijke voorkeur welke het lekkerste is. Combineer de meloen ook eens in een salade of eet hem als soepje.

Hoe groeit knoflook?
Knoflook is familie van de ui en groeit onder de grond, net als een bloembol. Boven de grond ontstaan er een soort bosui achtige stengels. Als de bollen goed zijn worden ze uit de grond gehaald en gedroogd en daarna de stengels en de wortels verwijderd. Je houd dan witte of paarsachtige knoflook bollen over.

Wat is burrata?
Dit kwam ik laatst tegen in een restaurant en wist eerlijk gezegd niet wat het was, toch maar besteld en zonder enige spijt. Burrata lijkt op mozzarella maar is veel romiger en zachter. Het is een verse kaas die ook hetzelfde als mozzarella wordt gemaakt maar op het einde aan de binnenzijde wordt voorzien van room. Je kunt de burrata op dezelfde manier gebruiken als mozzarella, maar houd er wel rekening mee dat je er geen mooie plakjes van kunt snijden.

Waarom scheurt filodeeg zo snel en hoe kan ik dat voorkomen?
Filodeeg is een heel dun deeg dat heel kwetsbaar is. De reden dat filodeeg scheurt is omdat het uitdroogt. Daarom een paar tips: laat het deeg afgedekt ontdooien (in de verpakking of onder een iets vochtige theedoek). Ook als je bezig bent met een vel laat je de andere vellen afgedekt onder de theedoek. Smeer het deeg z.s.m. in met gesmolten boter en gebruik meerdere vellen op elkaar voor een stevig resultaat. Ook als het al gescheurd is kun je de stukken op elkaar plakken met wat boter. Bekijk hier mijn filmpje voor het maken van gevulde filodeeg driehoekjes.

Hoe weet je of een avocado rijp is?
Eerst stond ik altijd alle avocado’s te voelen in de winkel, maar sinds deze truc hoeft dat niet meer. Aan de bovenzijde van de avocado zit een pitje als je deze er af haalt en de binnenkant van de holte is licht groenig van kleur dan is hij goed. Is het donker en bruin van kleur dan is hij overrijp en is waarschijnlijk het vruchtvlees ook bruin. En is de avocado nog niet rijp dan is hij keihard en kun je hem laten rijpen op de fruitschaal, dit gaat namelijk sneller in combinatie met ander fruit zoals bijvoorbeeld bananen of appels.