7 tips om gezond(er) te eten
9 januari 2015
Sandra
1. Kies voor volkoren producten
Door volkoren producten te gebruiken krijg je meer vezels binnen die zorgen voor een goede spijsvertering en hebben een gunstig effect op het gewicht. In zilvervlies rijst zit bijvoorbeeld 3,5 gr vezels per kopje terwijl er in witte rijst maar 0,6 gram zit.
Vervang bijvoorbeeld:
Witte rijst door: zilvervliesrijst of meergranenrijst (let op de samenstelling)
Wit brood door: volkoren brood
Witte pasta door: volkoren pasta
Cornflakes door: havermout
2. Drink thee, vooral witte, zwarte en groene thee
Ben je gewend altijd suiker in je thee (of koffie) te doen, probeer daar toch mee te stoppen. Bouw het langzaam af zodat je kan wennen aan de smaakverandering. Thee bevat amper tot geen calorieën en voorziet je lichaam op een gezonde manier van vocht. Een van de reden waarom thee gezond is zijn de antioxidanten die in de thee zitten, deze beschermen je lichaam. In groene, zwarte en witte thee zitten de meeste antioxidanten dus kies bij voorkeur een van deze soorten thee.
3. Kies de juiste vetten
Je lichaam heeft vetten nodig, maar het is belangrijk dat je de juiste vetten kiest. Verzadigde vetten zorgen voor een verhoogde cholesterol waarde en een groter risico op hart- en vaatziekten. Avocado, zalm, eieren en kokos zijn een goed voorbeeld van vette producten met veel gezonde onverzadigde vetten. Check daarom op de verpakking welk soort vet er (grotendeels) in zit, een handige tip:
Verzadigde vetten = V van verkeerd
Onverzadigde vetten = O van oké
4. Eet voldoende fruit
Dat fruit gezond is hoef ik je niet te vertellen, maar het voldoende eten van fruit is vaak lastig. Ik heb er zelf ook moeite mee. Probeer daarom eens een van deze tips:
- maak een smoothie van verschillende soorten fruit (en groenten). Zo krijg je in 1x je dosis fruit binnen.
- Snijd een appel in partjes en bestrooi met een beetje kaneel, zo heb je een lekkere snack voor op de bank
- Voeg ’s morgens stukjes fruit toe aan je kom zuivel en ontbijtgranen
- Neem stukjes fruit mee in de vorm van een salade. Zo hoef je op je op je werk of in de trein geen fruit te gaan schillen of snijden.
5. Kies noten i.p.v. chips
Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. ’s Avonds op de bank heb ik snel de neiging om te gaan snacken. Maar i.p.v. chips kun je beter een handje (ongezouten) noten nemen. Let op, noten bevatten ook veel vetten en calorieën maar over het algemeen vooral onverzadigde vetten. Als je echt wil afvallen dan zou ik niet aanraden om veel noten te eten maar af en toe een klein handje. Noten zijn bovendien goed voor de stofwisseling en zorgen voor een verzadigd gevoel.
6. Neem de juiste kaas
Of kaas gezond is of niet daar zijn de meningen over verdeeld. Kaas bevat calcium en eiwitten maar ook vrij veel calorieën en vetten. Een plak kaas op je brood of cracker bevat al snel 80 calorieën. Let bij het kopen van kaas op het getal op de verpakking, bijvoorbeeld 20+ of 40+, dit geeft het vetgehalte aan. Hoe lager het getal hoe minder vet er in zit. Bekijk hier de kaassoorten op een lijst.
7. Ga voor magere vlees soorten
Vlees bevat veel eiwitten en vitamine B maar kan ook veel verzadigde vetten bevatten. Kies je stukje vlees daarom bewust uit. Let ook op het zoutgehalte, kant en klare producten zoals hamburgers bevatten vaak veel zout. Probeer ook eens een dagje in de week zonder vlees, dit is makkelijker dan je denkt. Neem eens een kijkje tussen mijn vegetarische recepten.
Vlees met relatief weinig calorieën zijn:
– kip (vooral de gerookte variant)
– tartaar
– rosbief
– biefstuk
– Fricandeau
– Sukadelap en riblappen
Ik heb dit artikel met eigen inzicht en met informatie van www.salusi.nl, sochicken.nl en het voedingscentrum samengesteld. De tips zijn bedoeld om gezonder te eten en nietspecifiek gericht om af te vallen.
Vind je dit leuk?
2 stemmen