8 x heerlijk kerstmenu
8 december 2024
Sandra Waterschoot
Maak je iets met vlees of vis of krijg je vegetariërs te gast? Of ga je voor een vegan menu? En zijn er kinderen bij of heb je weinig tijd of budget? Voor iedere situatie heb ik een lekker 3 gangen kerstmenu samengesteld. Met een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht en vaak nog wat extra tips in de tekst voor een bijgerecht. Laat je inspireren en geniet van de feestdagen!
Hier vind je nog meer inspiratie voor kerstmenu’s.
1. Snel en makkelijk kerstmenu
Ben je geen held in de keuken of heb je weinig tijd? Geen stress. Met dit makkelijke kerstmenu zet je snel iets lekkers op tafel. Alles kun je goed voorbereiden: de salade is snel in elkaar gezet, de kip kun je al van te voren marineren en de chocolade mousse kun je al een dag van te voren in de koelkast laten opstijven. Tip voor een bijgerecht: bimi pakketjes met paprika
Voorgerecht: Salade stoofpeer
Hoofdgerecht: Kip met cranberry uit de oven
Nagerecht: Makkelijke chocolademousse
2. Klassiek kerstmenu
Er gaat niets boven een echt klassiek kerstmenu. Dan denk ik al snel aan een garnalencocktail of een carpaccio als voorgerecht. Als hoofdgerecht is de hertenbiefstuk een echte klassieker, maar een gevulde kip kan uiteraard ook. Lekker met de pommes duchesse en stoofperen als bijgerecht. Als afsluiter een zelfgemaakte Viennetta ijstaart. Klassieker kan bijna niet toch?
Voorgerecht: Garnalen cocktail
Hoofdgerecht: Biefstuk met rode portsaus
Nagerecht: Vianetta ijscake
3. Vegetarisch kerstmenu
Bij Kerst denk je al snel aan vlees, maar daar komt (gelukkig) steeds meer verandering in. Zelf ben ik een groot liefhebber van vegetarische gerechten en dat hoeft niet minder lekker of chique te zijn. In tegendeel zelfs. Zet groenten in de hoofdrol met dit heerlijke menu van pasteitjes met champignons gevolgd door een gevulde pasta rol en een eton mess als afsluiter. .
Voorgerecht: pasteitjes met champignons
Hoofdgerecht: Rotolo (gevulde pastarol met spinazie)
Nagerecht: Eton mess
4. Budget kerstmenu
Zelf met een klein budget tover je een heerlijk kerstdiner op tafel. Ga bijvoorbeeld voor een lekkere soep vooraf. Hiervoor heb je vaak weinig en betaalbare ingrediënten nodig. Als hoofdgerecht kun je bijvoorbeeld gaan voor de coq au vin. Dit klinkt chique (en dus prijzig), maar het zijn kip drumsticks in een heerlijke saus. Hierbij kun je bijvoorbeeld een aardappelgratin serveren en als afsluiter een simpel, maar oh zo heerlijk, toetje met Bastogne koekjes en kersen. Een top combi.
Voorgerecht: Broccoli spinazie soep
Hoofdgerecht: Coq au vin (kip in rode wijn)
Nagerecht: Bastogne toetje met kersen
5. Luxe kerstmenu
Wil je echt uitpakken met Kerst, dan ga je voor dit luxe menu met ingrediënten die je niet elke dag gebruikt, maar alleen voor speciale momenten. Bij het voorgerecht serveer je carpaccio en eendenborst als hoofdgerecht. Als nagerecht steel je de show met dit dulce de leche grand dessert. Zoek je nog een lekker bijgerecht? Dan is deze luxe aardappelgratin met truffel een aanrader.
Voorgerecht: Carpaccio met Parmezaanse kaas
Hoofdgerecht: Eendenborst met cranberry compote
Nagerecht: Dulce de leche dessert
6. Kindvriendelijk kerstmenu
Eten er kids mee? De ene optie is om ze een apart menu te serveren, maar je kunt ze ook met een paar aanpassingen mee laten eten met het ‘grote mensen’ kerstdiner. Een basic tomatensoep kun je leuk aankleden met zelfgemaakte croutons in stervorm en/of schep er een lepel mascarpone in. Het oog wil ook wat en deze gehaktbroodjes zien er uit als een gebakje. Dat wordt smullen. Of ga voor de kerstboom pizza’s. En wie lust er nu geen lekker stukje appelstrudel als dessert na?
Voorgerecht: tomatensoep
Hoofdgerecht: mini gehaktbroodjes met aardappeltoef
Nagerecht: Hangop met fruit
7. Vegan kerstmenu
Krijg je gasten die vegan (en dus geen dierlijke producten) eten? Dan kan Kerst een uitdaging zijn, maar gelukkig zijn veel gerechten makkelijk plantaardig te maken en zijn er tegenwoordig ook veel vegan recepten te vinden. Ook als je zelf sowieso al vegan eet, zit je met dit menu sowieso goed. We beginnen met lekkere bruschetta’s met tomaat, maar een andere vegan topping zoals paddenstoelen kan natuurlijk ook. Daarna een vegan wellington. Het meeste bladerdeeg is al vegan, dus dat is makkelijk. Als toetje een vegan pavlova zonder ei. Of ga voor de vegan tiramisu. Zoek je nog een bijgerecht? Ga dan voor deze stoofperen. Kijk hier voor nog meer vegan recepten.
Voorgerecht: bruschetta’s met tomaat
Hoofdgerecht: Wellington met groenten
Nagerecht: vegan pavlova met chocolade
8. Vis kerstmenu
Ben je een echte liefhebber van vis? Dan is dit menu perfect! We beginnen met een trio van drie verschillende vissoorten als voorgerecht. Gevolgd door een stukje zalm uit de oven met een krokante amandelkorst en toefjes aardappelpuree en groente boontjes. Als afsluiter past de frisse limoncello mousse er lekker bij.
Voorgerecht: vis trio
Hoofdgerecht: zalm rollade
Nagerecht: limoncello mousse
Vind je dit leuk?
19 stemmen