Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Foodblogswap augustus: feta cake

Deze maand mag ik voor de foodblogswap een recept maken van Yellow Lemon Tree. Ik was al vaker op deze site geweest, vooral de mooie en smakelijke foto’s vielen me toen al op. Op deze foodblog deelt Maura haar 3 passie’s: eten, fotograferen en reizen, een perfecte combi toch.
 
De gerechten zien er allemaal lekker uit dus het was moeilijk kiezen. Ik wou graag iets proberen wat ik nog helemaal niet nooit had gemaakt. Ik was aan het twijfelen tussen de polenta muffins en de hartige ‘salty’ cake. Uiteindelijk heeft Eric de doorslag gegeven en voor de hartige cake met feta en olijven gekozen. Ik had wel eens een hartige taart of een quiche gemaakt maar nog nooit een hartige cake. En witte wijn in het beslag? Ik ben erg benieuwd hoe dat smaakt.  
 
Ik heb het originele recept opgevolgd en ben niet afgeweken van Maura’s beschrijving. De cake was precies na 45 min klaar, en hij kwam perfect uit de oven. Hij was niet te droog en niet te klef en de feta gaf een lekkere zout bite. We hebben er nog veel momenten van genoten: ’s avonds op de bank, als lunch op het werk en als voorgerecht. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik had ook nog een restje yoghurtsaus over van dit recept, die smaakt ook heerlijk op een plakje cake.
 

Feta en olijvencake

Ingredienten
225 gr zelfrijzend bakmeel
100 ml olijfolie
100 ml witte wijn
150 gr feta in blokjes
250 gr olijven, zonder pit uitgelekt
3 eieren
100 gr Parmezaanse kaas
Zwarte peper uit de molen
 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alles goed en snel tot een glad beslag. Giet het in een goed ingevette cakevorm van 1 liter inhoud. Bak de cake in 45 minuten gaar.
 
feta olijven cake 1

feta olijven cake 2

feta olijven cake 3

feta olijven cake 4

 

3 x boerenkool
  • Hoofdgerecht
Quesadilla’s met rode biet en boerenkool
  • Hoofdgerecht
Italiaanse boerenkoolstamppot
  • Hoofdgerecht
Boerenkoolquiche
Laat hier je reactie achter
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (14)
sandra - Reageren 03-09-2013 om 13:11 uur

Hoi Joan, toevallig staat er op de site waar ik dit recept vandaan heb gehaald ook nog een andere variant van de cake, namelijk met rucola en pijnboompitten.http://yellowlemontreeblog.blogspot.nl/2013/05/recept-van-de-maand-mei-hartige-cake.htmlVeel succes!

Joan - Reageren 03-09-2013 om 6:27 uur

Oh deze cake lijkt me heerlijk om te maken en te proeven. Ik ga hem zeker een keer maken zoals bovenstaande recept. Ook leuk om een keer voor de wijnsociëteit en/of de cursus te gebruiken op een wijn-spijs avond. Daarnaast zou ik de cake een keer willen maken zonder feta of geitenkaas. Omdat mijn man daar niet zo dol op is. Wat zou ik daarvoor als vervanger kunnen gebruiken?

sandra - Reageren 01-09-2013 om 20:21 uur

Ik heb het zelf niet geprobeerd maar misschien is water met een klein scheutje witte wijnazijn een idee. Veel succes! gr Sandra

paula - Reageren 01-09-2013 om 13:42 uur

dit recept wil ik graag gaan maken maar dan zonder de witte wijn.Wat kan ik als vervanger gebruiken voor de witte wijn?

Maura - YLT - Reageren 30-08-2013 om 5:48 uur

Super leuk dat jullie dit recept hebben gekozen! En mooie foto's ook :)

J. Benoit - Reageren 29-08-2013 om 19:56 uur

P.S. natuurlijk wel de yochurt saus erbij in in bakje/schaaltje om te dippen o.i.d.

J. Benoit - Reageren 29-08-2013 om 19:53 uur

Erg lekker, ik ga het ook proberen als mini muffins voor bij de borrel of bij de high tea e/o buffet.

Ovenschotels

Deze ovenschotels zijn lekker, handig (zeker voor de volgende dag) en makkelijk om te maken. Of je nu zoekt naar een ovenschotel met pasta, rijst of aardappels, je vind ze hier allemaal. Mijn persoonlijke favoriet is de pastaschotel en gehaktballetjes of eentje met een lekkere gegratineerd laagje aardappelpuree.

Burrito’s van kool
Lasagne met courgette
Ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree
Kip Parmezaan
Aubergine ovenschotel met geitenkaas