Tagliatelle met varkenshaas + tips

Vlees bakken is voor veel mensen toch best een dingetje. Zeker nu de Kerst voor de deur staat kan dit best wat stress opleveren. In deze blog deel ik een aantal handige tips om varkenshaas perfect te bakken én ik deel uiteraard een lekker recept.

Een aantal jaar geleden vond ik het zelf ook best spannend om bijvoorbeeld een biefstuk of varkenshaas te bakken. Je wil natuurlijk niet dat hij te droog wordt maar hij moet ook weer niet te rood of rauw zijn. Inmiddels heb ik in de praktijk heel wat ervaring opgedaan die ik graag met jullie deel in verschillende blogs zodat jij ook het perfecte stukje vlees bakt.

Niet alleen in de keuken heb ik veel dingen geleerd maar ook online. Zo kun je op www.vlees.nl veel tips, informatie en video’s vinden over het bereiden van vlees. En verder lees je er alles over vlees bewaren, invriezen, marineren, duurzaamheid, recepten en voedingswaarden. Super handig dus!

Varkenshaas
In deze eerste blog ga ik het hebben over varkenshaas en het bereiden hiervan. Varkenshaas is afkomstig uit de rug en staat bekend als het meest malse stukje vlees van het varken. Het loopt schuin af en als je het in plakken snijd dan krijg je varkenshaasmedaillons.

  • Wat is het verschil tussen kophaas en varkenshaas?
    De haas van het varken wordt in 2 delen verdeeld. Het bovenste gedeelte (de kop) wordt kophaas genoemd. Deze is wat minder bekend dan de varkenshaas maar daarom niet minder lekker.

  • Hoe bereid je varkenshaas?
    Omdat varkenshaas schuin toeloopt is de garing verschillend. Vaak wordt varkenshaas in stukjes gesneden voor saté bijvoorbeeld of in medaillons. Mocht je de varkenshaas in één stuk willen bereiden dan kun je eventueel het dunne stuk omhoog klappen over de varkenshaas en vaststeken met een prikker of opbinden.

    Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Verhit een beetje boter of olie in een pan. Zodra deze warm is leg je de varkenshaas in de pan en ga je hem aanbraden. Dit betekent op hoog vuur dichtschroeien zodat alle sappen binnen blijven en vervolgens op laag vuur verder laten garen. Als de varkenshaas een mooi bruin korstje heeft zet je het vuur dus laag. Doe de deksel op de pan zodat het vlees minder snel droog wordt. In totaal is de bereidingstijd van een heel stuk varkenshaas ca. 15 tot 20 minuten. Haal hem vervolgens uit de pan en laat rusten in een stuk aluminiumfolie. Hierdoor wordt hij extra sappig en gaart hij nog iets door.

    Varkenshaas saté heeft een vele kortere bereidingstijd, die bak je in 5 tot 10 minuten gaar (afhankelijk van de dikte). Bekijk hier ook een handige video voor het bereiden van varkenshaas saté.

  • Mag varkenshaas rosé zijn van binnen?
    Varkenshaas mag rosé gegeten worden. Dit betekent dat hij van binnen iets roze van kleur is, dus wel verwarmd maar niet helemaal gaar. De meeste bacteriën zitten namelijk aan de buitenzijde van het vlees en die worden tijdens het bakken gedood. Wel is het belangrijk dat je een vers stuk vlees hebt en bij risicogevallen zoals ouderen of kinderen is het verstandig om het vlees wel goed te doorbakken. Lees hier meer over vlees en hygiëne.
  • Oven of pan?
    Na het aanbraden (dichtschroeien) kun je de varkenshaas verder laten garen in de pan maar ook in de oven. Leg de varkenshaas in een ingevette ovenschaal en bak in ca. 15 tot 20 minuten gaar op 180 graden. Gebruik je een vleesthermometer dan kun je een kerntemperatuur van ca. 65 graden aanhouden. Tip: bekijk hier nog meer kerntemperaturen van vlees.

  • Wat kun je nog meer allemaal met varkenshaas?
    Naast saté is varkenshaas is ook ideaal om te vullen met bijvoorbeeld spinazie en/of geitenkaas. Door hem in spek te wikkelen wordt hij extra mals en krokant. Of serveer hem traditioneel met champignonroomsaus. Bekijk hier nog meer lekkere recepten met varkensvlees.

Recept tagliatelle met varkenshaas
HOOFDGERECHT - 35 MINUTEN – 4 PERSONEN

Ingrediënten
500 gr champignons
2 stukken varkenshaas (ca. 500 gr)
250 gr verse tagliatelle
1 ui
1 teen knoflook
1 courgette
250 ml room
300 ml groentebouillon
40 gr bloem
30 gr boter
Peper en zout
Peterselie

Bereiding
Snipper de ui en knoflook. Fruit deze aan in een pan met een beetje olie of boter. Voeg de champignons in plakjes en de courgette in blokjes toe en bak mee tot ze wat geslonken zijn.

Bak in een aparte pan de varkenshaas rondom aan op hoog vuur in een beetje boter. Zet het vuur lager en bak nog ca. 12. Haal het vlees daarna uit de pan en wikkel in een stuk aluminiumfolie en laat rusten.

Smelt 30 gr boter in een pan en voeg de bloem toe zodat er een roux ontstaat. Bak deze 2 minuutjes. Giet beetje bij beetje de bouillon er bij en roer met een garde glad. Voeg als laatste de room toe. Laat de saus iets indikken. Kook ondertussen ook de pasta gaar. Voeg de pasta en de gebakken groenten bij de saus en schep alles goed door elkaar. Serveer de tagliatelle met roomsaus met de varkenshaas in plakjes gesneden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met vlees.nl.

Vind je dit leuk?
24 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Peje 28 augustus 2020 om 18:11

Ik heb 400gr champignonenmix gebruikt en 300ml water met een groentenboilionblokje het is belangrijk om alles als aparte stappen te doen.. ik heb de pasta apart gehouden en hield wel wat saus over. Het vlees doe ik altijd op mijn manier en daardoor is ie veel sappige dan deze beschrijving. Wel een erg leuk recept om te maken dank je wel.

Chiara 7 augustus 2020 om 19:16

De verhoudingen kloppen voor geen meter.

Peje 28 augustus 2020 om 18:12

Ik weet niet waar je tegen aan liep maar misschien kan ik je helpen.. laat maar weten.