5 praktische tips om milieubewuster te koken en te eten

Eten doen we welke dag. En met deze handige en duurzame tips kun je (soms met een kleine aanpassing) al veel verschil maken voor het milieu door op te letten bij het kopen, bereiden of hergebruiken van voedsel. 

Lekker en gevarieerd eten is bijna vanzelfsprekend geworden, er is immers genoeg voedsel te vinden in de winkel. Om duurzaam om te gaan met voedsel en in de toekomst ook nog te kunnen genieten van lekkere en diverse gerechten heb ik een paar handige tips verzameld in deze blog. Zelf ben ik ook steeds bewuster van de impact van voedsel op het milieu. Ik pas onderstaande tips nog niet 100% toe maar probeer er wel op te letten. En je hoeft ook niet meteen het roer helemaal om te gooien maar met een paar kleine aanpassingen kun je al een grote impact hebben. 

1. Gebruik meer seizoensproducten

Een slimme en misschien voor de hand liggende tip is om meer groenten en fruit uit het seizoen te gebruiken. In de winter komen aardbeien bijvoorbeeld vaak uit warmere landen zoals Egypte, deze aardbeien worden geïmporteerd wat betekend meer Co2 uitstoot. Of ze worden in Nederland geteeld in een verwarmde kas wat veel energie kost. Gebruik in de wintermaanden liever bijvoorbeeld appels, peren of sinaasappels. Ik ontdekte een handige site waar je een fruit of groentesoort een maand kunt invullen waarna je te zien krijgt met een letter (A tot E) of dit milieubewust is of niet en waarom. Ik maakte laatst ook een eigen seizoenskalender voor de zomer met 10 bijpassende recepten.

Tip: Het is sowieso goed om lokale producten te kopen. Dit betekent niet alleen minder vervoer en CO2 uitstoot maar is vaak ook economisch beter. En wil je het helemaal goed doen, houd het dan helemaal dichtbij huis en verbouw je eigen groenten in een moestuin.

2. Eet vaker plantaardig

Door vaker voor een plantaardig alternatief voor vlees of zuivel te kiezen help je het milieu een handje. Hierdoor beperk je de CO2 uitstoot en waterverbruik en verbeter je het dierenwelzijn. Ik zeg niet dat je meteen helemaal vegan moet worden, dat ben ik ook niet. Maar ik heb wel een aantal handige tips waardoor je makkelijker voor plantaardig kiest, vaak zonder dat je het door hebt.

  • Vervang boter door plantaardige margarine. De margarine van Becel vind ik een heel lekker en goed alternatief voor op je brood. Om te bakken gebruik ik de vloeibare variant van Becel Original. Deze producten zijn gemaakt met een mix van zonnebloem-, lijnzaad-, en koolzaadolie en bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn tevens vrij van kunstmatige toevoegingen. En voor een variant die vrij is van palmolie ga je voor Becel Pure.
  • Kies vaker voor een vleesvervanger (let op dat deze ook geen zuivel bevat). Tegenwoordig zijn de alternatieven voor vlees bijna niet te onderscheiden van echt vlees en bovendien lekker van smaak. Of ga voor eiwitrijke vervangers zoals linzen, kikkererwten, quinoa of noten.
  • Maak een weekplanning voor het eten en houd vaste dag(en) aan om vegan of vegetarisch te eten. Zo komt er regelmaat in en wordt het makkelijker om dit aan te houden. Check ook mijn vegan weekmenu.

3. Ga voedselverspilling tegen

Het is altijd zonde om lekker eten weg te gooien. Eten weggooien betekent meer produceren en meer afval. Een aantal tips om dit tegen te gaan is door bijvoorbeeld:

  • Restjes van maaltijden in te vriezen, en op drukke dagen tover je bovendien makkelijk iets uit de vriezer op tafel. Ideaal hiervoor zijn soepen, pasta’s en stoofschotels maar ook bananenbrood en muffins.
  • De T.H.T datum te checken. Houdbaarheidsdata op verpakkingen geven vaak een indicatie aan. Na een T.H.T (tenminste houdbaar tot) datum gaat de kwaliteit van een product achteruit, maar het is vaak wel nog veilig te eten. Let op: dit geldt meestal niet voor producten uit de koeling zoals vlees of zuivel.
  • Hoeveelheden af te wegen. Vaak kook je uit de losse hand en gaat er bijvoorbeeld iets te veel pasta of couscous de pan in. Als je ingrediënten afweegt ben je veel bewuster wat je eet en hoef je waarschijnlijk ook veel minder weg te gooien.
  • Gebruik restjes de volgende dag in je soep, op je pizza of maak er een quiche mee. In deze blog vind je 7 lekkere ideeën met restjes.
  • Maak een boodschappenlijstje zodat je niet overbodig veel producten koopt.

4. Gebruik minder of geen gas

Steeds meer mensen koken op inductie. Dit is een duurzamer en zuiniger alternatief op gas, zeker als je voor groene stroom kiest of zonnepanelen hebt. En daarnaast is het ook nog makkelijk schoonmaken! Ik kook ook al jaren op inductie en als je eenmaal over bent wil je niet meer terug naar gas. Overstappen op inductie is niet een stap die je in een dag maakt, maar ga je verbouwen of neem je een nieuwe keuken dan zou ik dit zeker aanraden. En tot die tijd kan het ook veel schelen om een deksel op de pan te doen tijdens het koken. Hierdoor blijft de warmte veel beter bewaard en wordt er minder energie verspild. En je water kookt ook nog eens een stuk sneller :) Lees hier nog meer tips om je huis duurzamer te maken.

5. Let op de verpakking van producten 

Verpakkingen zijn nuttig en vaak noodzakelijk. Zo blijft een product langer houdbaar en de kwaliteit langer gewaarborgd waardoor we minder snel iets hoeven weg te gooien. Van de totale milieu-impact van voedsel is de verpakking voor 10% verantwoordelijk (15% zit in voedselverlies en de overige 75% zit in het produceren van voedsel). Je zou denken dat 1 grote verpakking beter is dan 3 kleine maar als je de inhoud van die grote verpakking vervolgens voor een groot deel moet weggooien dan kun je toch beter voor de 3 kleine gaan. Gelukkig komen er steeds meer milieuvriendelijkere verpakkingen op de markt, zo worden er al bananen verpakt in bananenbladeren i.p.v. plastic en streeft Becel naar 100% duurzame verpakkingen . Nog een aantal tips om op te letten:

  • Zorg dat je verpakking op de juiste manier recycled. Papier bij oud papier en plastic bij plastic afval bijvoorbeeld. 
  • Neem je eigen boodschappentas mee met boodschappen doen.
  • Koop een hervulbare drinkfles die je meeneemt i.p.v. steeds losse plastic flesjes te kopen onderweg.
  • Kies voor glazen of plastic flessen mét statiegeld, deze kunnen worden hergebruikt. 

Bronnen: www.milieucentraal.nl en voedingscentrum.nl  

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Erstine 13 augustus 2019 om 15:08

Kook je aardappels in de magnetron, in 8 min. gaar

Masja 9 augustus 2019 om 17:54

Nog een tip: pasta kun je ook gaar krijgen met minder gas. Breng daarvoor wel eerst het water aan de kook. Voeg de pasta toe, breng weer aan de kook en zet dan het gas uit, deksel op de pan houden en dan +- 10 minuutjes (afhankelijk van wat er op de verpakking staat) wachten. Gaar is je pasta! :)

Marie 9 augustus 2019 om 13:41

Nog een tip: Gebruik een stoommandje bij het koken van aardappels en groenten. Dit is los te koop en past in bijna elke pan. Je hebt veel minder water nodig.

Recept blogger 7 augustus 2019 om 09:30

Ziet er gezond uit en lekker.

Sandra 7 augustus 2019 om 09:12

Mooie tips, behalve in tip 2 zitten een aantal foute aannames. Groenten verbruiken ook veel water. Vleesvervangers zijn altijd bewerkte producten wat veel water en energie kost en uitstoot veroorzaakt wat niet weer rechtstreeks in de kringloop komt zoals dat bij (biologische) veehouderij gaat. Ook hiervoor geldt, lokaal is duurzamer. Nederlandse koeien eten voornamelijk gras wat hier groeit, het water wordt gerecycled, en het vlees kan ook gebruikt worden. Neem dus gewoon wat vaker gehakt of vleeapakket bij plaatselijke boer. Gezond, duurzaam en veel lekkerder. Minder vlees en daardoor meer variatie is altijd goed 👍