Rode poon met limoen risotto
Verras je gasten met deze frisse risotto met rode poon en doperwten puree besprenkeld met salieboter
Ingrediënten risotto:
300 gram risotto
1 sjalot
2 tenen knoflook
olijfolie om in te bakken
100 ml witte wijn
700 ml groentebouillon
2 limoenen (sap + rasp)
peper en zout
evt. scheutje room
300 gram risotto
1 sjalot
2 tenen knoflook
olijfolie om in te bakken
100 ml witte wijn
700 ml groentebouillon
2 limoenen (sap + rasp)
peper en zout
evt. scheutje room
Ingrediënten rode poon:
12 rode ponen (3 kleine filets per persoon)
roomboter om in te bakken
2 salieblaadjes
sap van ½ citroen
peper en zout
12 rode ponen (3 kleine filets per persoon)
roomboter om in te bakken
2 salieblaadjes
sap van ½ citroen
peper en zout
Ingrediënten doperwten crème:
200 gram doperwten (vers of diepvries)
snuf zout
100 ml room
200 gram doperwten (vers of diepvries)
snuf zout
100 ml room
100 ml groentebouillon
Bereiding
Snijd de sjalot en knoflook fijn. Breng in een aparte pan de bouillon aan de kook, handigste is om ook direct een beetje extra te koken voor de doperwten crème. Verhit olijfolie in een pan en bak de knoflook en ui een minuut op middelhoog vuur. Voeg de risotto toe en bak deze ongeveer 3 minuten tot deze glazig is geworden. Blus af met witte wijn en voeg beetje voor beetje de bouillon toe. Zet het vuur lager en blijf af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. Te vaak roeren zal ervoor zorgen dat de rijstkorrel breekt, gevolg hiervan zal een plakkerige risotto zijn. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de rijstkorrel al het vocht heeft opgenomen. Rasp de limoen en voeg het sap en de rasp toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een scheutje room toe om de risotto smeuïg te maken indien gewenst.




Breng water met een snufje zout aan de kook. Kook de erwtjes gaar en giet af. Pureer de erwten met de staafmixer of blender. Voeg groentebouillon en room toe tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout. Voor een extra gladde crème kun je deze door een fijne zeef wrijven.




Bereiding rode poon
De rode poon kun je laten schoon maken door je visboer, ook kun je ervoor kiezen dit zelf thuis te doen. Je kunt de vis in zijn geheel gebruiken of fileren. Houdt er wel rekening mee dat een rode poon veel graten bevat, deze kun je er met een vispincet makkelijk zelf uit halen. Verhit roomboter in een pan op middelhoog vuur, want je filet zal gaan opkrullen als het vuur te hoog staat. Leg de filets met de huidzijde naar beneden in de pan en bak deze 2 minuten aan beide kanten. Bestrooi de filets met peper en zout en haal ze uit de pan. Voeg de salieblaadjes toe aan de boter, verwijder de blaadjes na 2 minuten en voeg het sap van een halve citroen toe.
Schep de risotto in het midden van een bord, leg de rode poon filets erop, besprenkel de filets met de salieboter en trek met een lepel een streep met de doperwten crème. Lekker met kleine trostomaatjes en een glas droge witte wijn.