Cheesecake met chocolade en karamel

Cheesecake met chocolade en karamelsaus die niet gebakken hoeft te worden in de oven

Ingrediënten
200 gr witte basterdsuiker
500 gr verse roomkaas
1 vanillestokje
75 ml citroensap
200 ml creme fraiche
500 ml slagroom
 
Chocolade swirl:
150 gr melkchocolade
50 ml slagroom
 
Karamelsaus:
40 gr suiker
15 ml water
50 ml slagroom
 
Bodem:
200 gr kaneelkoekjes(nizza)
50 gr boter, gesmolten
 
Materialen
Mixer
Taart/spring vorm van ca 24 cm
 
Bereiding
Maal de koekjes fijn en meng deze goed met de gesmolten boter. Leg eventueel wat bakpapier op de bodem van de taartvorm (is niet noodzakelijk omdat hij niet in de oven gaat maar wel handig met opscheppen). Druk de koekjes goed aan op de bodem en zet de vorm zolang in de koelkast. Halveer het vanillestokje en schraap de vanillezaadjes er uit. Meng deze met de basterdsuiker en mix daarna samen met de roomkaas tot een romige massa. Mix in een andere kom de slagroom, citroensap en crème fraiche stijf. Schep de 2 massa’s luchtig met een spatel door elkaar.
 
Smelt de chocolade samen met 50 ml slagroom au bain marie totdat er een gladde saus is ontstaan. Laat deze niet te warm worden. Voor de karamelsaus; verwarm de suiker samen met het water in een pan op middelgroot vuur, maar roer niet. Er ontstaan allemaal bellen die langzaam lichtbruin verkleuren. Als het de juiste kleur heeft zet je het vuur uit en roer je langzaam de slagroom er door. Zet de saus nog even terug op een klein vuurtje zodat de saus wat kan indikken.
 
cheesecake met chocolade01
cheesecake met chocolade02
cheesecake met chocolade03
cheesecake met chocolade04
 
Verdeel dan 1/3 van het het cheesecakemengsel over de bodem van de vorm en druppel wat chocolade en karamel er over (de sauzen moeten niet te heet zijn). Herhaal dit nog twee keer. Bij de bovenste laag maak je met een mesje of achterkant van een lepeltje groeven in de oppervlakte zodat de chocolade en karamel een beetje in de cheesecake terecht komen. Zet de cheesecake minimaal 5 uur in de koelkast. Bij mij was de taart pas goed stijf nadat hij een nacht in de koelkast had gestaan. Als je de cheesecake wilt serveren kunt je het beste met een mesje even langs de zijkant van de taartvorm gaan zodat hij niet blijft plakken. 
 
Dit recept is gebaseerd op een recept van Gordon Ramsay maar heb mijn eigen twist er aan gegeven door middel van de kaneelkoekjes en karamelsaus en heb de hoeveelheden iets aangepast.
 
233 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Mis geen van mijn recepten met de LeukeRecepten nieuwsbrief!

• Elke 2 weken in je mail

• Met de nieuwste recepten,

  inspiratie en leuke nieuwtjes

• Gratis!