Biefstuk met salie roomsaus

Lekker stukje biefstuk met de perfecte salie roomsaus gemaakt van zelfgemaakte bouillon

Ingredienten
Bosje salie
1 grote ui
1 middelgrote winterpeen
100 gram knolselderij
1 eetlepel tomatenpuree
5 eetlepels witte wijn
1 dl room
200 ml runderfond (glazen pot)
blokje runderbouillon
Peper en zout
4 stukken mooie biefstuk
 
Bereiding
Snijd de ui, wortel, knolselderij in grove stukken. Verhit olijfolie in een kookpan en fruit de groenten een paar minuten. Hak de salie grof en voeg toe. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. De reden hiervan is dat tomatenpuree van zichzelf een beetje zuur is, door deze te ‘bakken’ in olijfolie of boter wordt deze minder zuur en wordt je saus of soep lekkerder van smaak.
 
Biefstuk met salie roomsaus 01 saus
Biefstuk met salie roomsaus 01 saus
Biefstuk met salie roomsaus 01 saus
Biefstuk met salie roomsaus 01 saus
Blus af met witte wijn, voeg de runderfond toe en voeg net zoveel water toe dat de groenten net onder staan en breng aan de kook. Wil je de tijd nemen om de smaken te laten intrekken, laat het dan een nachtje in de koelkast staan, dit is echter niet noodzakelijk. Je kunt de saus ook enkel een uurtje laten rusten.
Zeef de saus en gooi de groenten weg . Voeg de room toe en breng nogmaals aan de kook. Breng op smaak met peper, zout en runderbouillon (poeder of blokje). Bindt de saus met maïzena of aardappelzetmeel en roer de saus glad met een garde. Snijd extra salie in niet te grote stukken en voeg deze toe voor de kleur.
 
Biefstuk met salie roomsaus 01 biefstuk
Biefstuk met salie roomsaus 01 biefstuk
Biefstuk met salie roomsaus 01 biefstuk
 

 

 

Haal de biefstukken een kwartier vooraf uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verhit boter in een koekenpan en wacht tot deze niet meer bruist. Leg de biefstukken voorzichtig in de pan en schroei beide kanten dicht, hoe meer sap er in je biefstuk zal blijven, hoe malser deze zal zijn! Over het algemeen worden er altijd tijden gegeven waarop een biefstuk de gewenste gaarheid heeft bereikt. Niet elke biefstuk is natuurlijk even dik. Wist je dat je met je vingers kan voelen of je biefstuk rare – medium of doorbakken is? Hoe meer het vlees ‘terugveert’, hoe rauwer hij zal zijn. Probeer het maar eens voordat je de biefstuk in de pan legt.
Als de biefstuk klaar is, leg deze dan op een schoon bord en dek af met aluminiumfolie (met de glanzende kant naar beneden) en laat nog een minuut of 5 rusten. 
 
 Tip: deze overheerlijke salie room saus kan bij veel soorten vlees geserveerd worden. Vervang de runderfond en –bouillon eens met kalfsfond en het past perfect bij kalfsvlees.
 
Vind je dit leuk?
11 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Sandra

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Ovenschotels zijn mijn specialiteit!