Appel vanilletaart

Probeer eens deze lekkere appeltaart met vanilleroom in plaats van de traditionle appeltaart

Ingrediënten 
200 gr suiker
2 eieren
2 eidooiers
375 ml slagroom
4 appels
60 gr amandelen, geschaafd
220 gr bloem + om te bestuiven
100 gr boter, koud
50 gr boter, op kamertemperatuur
snufje zout
abrikozenjam om te bestrijken
1 vanillestokje
rasp van 1 citroen
 
Materialen
Bakvorm van ca 24 tot 28 cm
Mixer of gardeDeegroller
 
Bereiding
Meng 100 gr suiker, 100 gr koude boter, 200 gr bloem, snuf zout en rasp van citroen door elkaar in een kom door met twee messen alles door elkaar te snijden. Voeg 1 ei toe en kneed daarna met je handen tot een egale bal. Wikkel het deeg in een stuk plastic en zet 15 min in de koelkast. Verwarm de oven op 180 graden. Vet de vorm in met een beetje boter.
 
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
Snijd het vanillestokje doormidden en schraap met een mes het merg er uit. Zet een pannetje op het vuur en voeg de slagroom en vanillemerg toe en breng langzaam aan de kook. Als het mengsel net kookt haal je het van het vuur en dek je het pannetje af en laat je het minimaal 20 minuten rusten. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed de bakvorm met het deeg en zet een half uurtje in de koelkast.
 
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
Hak de amandelen fijn in een keukenmachine en voeg 20 gr bloem en 60 gr suiker toe. mix het daarna met 1 ei en 50 gr boter tot een creme. Snijd de appels doormidden, verwijder het klokhuis en schil ze. Maak kleine inkepingen met een mesje. Haal de vorm uit de koelkast en bestrijk de bodem met een laagje amandelcreme. Leg de appelhelften er op. Klop de eidooiers met 40 gr suiker met een mixer of garde door elkaar. Giet de vanilleroom er bij en blijf ondertussen kloppen.
 
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
appelvanille taart 01
Doe het vanillemengsel terug in het pannetje en verwarm (niet koken) nog een paar minuten door. Giet het mengel daarna langs de appels op de taart. Bestrijk de appels met een beetje gesmolten boter. Bak de appeltaart ongeveer 45 min in de oven totdat de bovenzijde bruin begint te kleuren. Bij mij was het vanillemengsel nog vrij vloeibaar toen ik de taart uit de oven haalde maar nadat hij was afgekoeld begon dit stevig te worden. Bestrijk de appels met een beetje abrikozenjam. Bewaar de taart afgedekt in de koelkast.
 
Dit recept heb ik met een paar kleine aanpassingen via HeelHollandbakt
 
39 stemmen
Bewaar
Print
Deel

Sandra - LeukeRecepten

Oprichter van LeukeRecepten. Kookt het liefst makkelijk en snel, maar wel met een leuke twist. Geen gekke ingrediënten of moeilijke technieken, gewoon simpel en leuk! Lees hier meer over mij en over LeukeRecepten.

Lekker & gezond 3 x lekkere zomerse lunch salades + tips

Salade recepten

Vind hier diverse recepten voor heerlijke salades. Van salade met kip tot vegetarische salade en pastasalade. Maak heerlijke combinaties met verschillende ingrediënten bijvoorbeeld geitenkaas, noten, druiven, tomaat, kip, appel, biefstuk, pasta of garnalen. Een salade kan gegeten worden als maaltijdsalade of is lekker als bijgerecht of als makkelijke lunch!

Romige zoete aardappel BBQ salade

Tover de standaard aardappelsalade voor bij de BBQ om tot een gezondere variant van zoete aardappel met een lichte maar romige yoghurt dressing.

Bijgerecht

20 min + 1 uur afkoelen

4 pers.

Aardbeiensalade met geitenkaas

Heerlijke frisse salade met geitenkaas, basilicum en aardbeien en een lichte balsamico dressing

Lunch

15 min

2 pers.

Tabouleh salade

Heerlijke frisse salade van bulgur met citroen en peterselie. Lekker als lunch met wat pita of als of bijgerecht.

Bijgerecht

25 min

6 pers.