Gerechten
Tijd
Soort
Keuken
Thema
Moeilijkheid

Stoofpeer in amandelcake

Leuk toetje voor het kerstdiner: stoofpeertjes in een cake met zelfgemaakte amandelspijs

Ingrediënten 
100 gr suiker
1 liter water
Sap van 1 citroen
6 stoofpeertjes (niet al te grote, ze moeten in het ovenschaaltje passen)
 
Deeg:
3 eieren
100 gr boter + om in te vetten
snufje zout
60 gr suiker
50 gr paneermeel
100 gr blanke amandelen
snuf kaneel
100 ml slagroom
 
Materialen
Mixer
6 ovenschaaltjes
Keukenmachine
 
Bereiding
Schil de stoofperen en laat het steeltje er boven aan zitten. Snijd het kroontje onderin er uit, je kunt van onderuit de peer nog meer uithollen maar dat is niet noodzakelijk. Breng 1 liter water, 100 gr suiker en sap van de citroen zachtjes aan de kook. Stoof de stoofpeertjes 30 minuten gaar. Laat ze daarna afkoelen
 
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
Verwarm de oven op 180 graden. Maak ondertussen het deeg. Mix 60 gr suiker met de boter en een snufje zout met een mixer in ca 5 min romig. Splits de eieren en mix de eierdooiers een voor een bij het boter mengsel. Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. Mix het paneermeel, 80 gr van de gemalen amandelen en een snuf kaneel er door. Giet de slagroom er bij en mix nog kort door.
 
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
Klop met schone mixer, in een schone kom de eiwitten stijf en schep door het andere mengsel. Vet de schaaltjes in met een beetje boter en bestrooi de binnenzijde met de overige 20 gr fijngemalen amandelen. Verdeel het amandelspijs-beslag in de schaaltjes tot ze ongeveer ¾ gevuld zijn.
 
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
stoofpeer in cake 01
Druk de peer zachtjes in midden er in. Bak de taartjes in ongeveer 25 min gaar. Het kan zijn dat er een beetje vocht op de boevnzijde van de taartjes zit maar dit trekt binnen een paar minuten weg. Laat ze minimaal 10 min afkoelen voordat je ze serveert. Bestrooi met een snuf kaneel. Ze zijn zowel warm als koud lekker.
 
Tip: ook lekker met slagroom, vanillesaus of chocoladesaus.

 
 

Beoordeling (10 stemmen)
Bewaar
E-mail
Deel

Pasta recepten

Pasta gerechten zijn vaak makkelijk en snel te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Pasta is warm maar ook koud lekker in een salade bijvoorbeeld. Er zijn vele soorten pasta zoals spaghetti, lasagne of penne, maar ook gnocchi of tortellini. Pasta is makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Bekijk hier alle pasta recepten.

Cannelloni met spinazie en zalm
Pasta ovenschotel met witlof
Bietenlasagne met walnoten
Lasagne met champignon saus
Gegratineerde gnocchi ovenschotel