7 populaire granen en zaden op een rijtje – deel 2

Laatst plaatste ik een artikel met daarin uitleg over 7 verschillende soorten granen en zaden zoals freekeh, quinoa en teff. Nu deel 2 met o.a. spelt, havermout en canihua:

Spelt

Spelt is een graansoort die rond de middeleeuwen erg populiar was en nu ook zijn terugkeer begint te maken. Spelt bevat veel gluten en is daarom ideaal om brood mee te bakken, deze zie je daarom steeds meer in de winkels liggen. Houd er wel rekeing mee dat speltbrood, vooral uit de supermarkt, vaak maar een klein percentage spelt bevatten. Spelt begint steeds populiarder te worden dan tarwe omdat spelt meestal biologisch wordt verbouwd en over het algemeen meer voedingstoffen bevat. Inmiddels zijn al vrij veel speltproducten op de markt zoals speltcrackers, speltmuesli en speltpasta. Spelt valt ook wel onder de naam farro, een italiaanse graansoort.

Boekweit

Boekweit is geen graan maar zijn vruchtjes van de boekweitplant. Ze zijn driehoekig van vorm en bevatten dus geen gluten. Boekweit is verkrijgbaar als grutten (grote korrels) of gemalen als meel. De grutten kun je gebruiken in een salade of in pap, het meel wordt vooral gebruikt om pannenkoeken, poffertjes of blini’s te maken. Boekweit is ook een ingredient van de japanse sobanoedels, vaak in combinatie met tarwe dus niet glutenvrij. Boekweitmeel is in de winkel verkrijgbaar van het merk Koopmans en Peak’s.

Havermout

Havermout zijn geperste, gewassen, gewalste en geknipte haverkorrels die van nature geen gluten bevatten. Vaak wordt havermout verwerkt in fabrieken waar ook tarwe wordt verwerkt en op die manier kan het voorkomen dat er toch sporen van gluten in zitten. Havermout is ideaal om ’s morgens je dag mee te beginnen (bijvoorbeeld door de yoghurt, smoothie, cake mug of als pap) want havermout zorgt voor een lange verzadiging en geeft energie. Havermout is in verschillende vormen en van verschillende merken te verkrijgen: lang-kokende, kortkokende en instant havermout

 

Rogge

Een van de bekendste toepassingen van rogge is roggebrood en knäckebröd. Rogge groeit goed met lage temperaturen en wordt daarom ook in Nederland, Duitsland en Polen geoogst en veel gegeten in de Scandinavische landen. Rogge bevat gluten maar niet zo heel veel, vandaar dat roggebrood zo compact is en niet luchtig. Rogge zwelt snel op, daarom zit je snel vol na het eten van bijvoorbeeld roggebrood. Het is een gezonde graansoort die ook een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel en veel vezels bevat.

Couscous

Couscous is al vrij goed ingeburgerd in Nederland en is in bijna alle supermarkten verkrijgbaar. Couscous is gemaakt van grofgemalen gries en durumtarwe en bevat dus gluten. Het wordt vooral veel gegeten in noord Afrika waar couscous het nationale gerecht is zoals aardappels dat zijn in westerse landen. Het is heel makkelijk en snel te bereiden en is heel goed te combineren met groente, vlees, nootjes en kaas. Voor wat extra smaak kook je de couscous in bouillon ipv water.

 

Polenta

Polenta is Noord Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel en mais. Door deze te koken ontstaat er een stevige pap die afgekoeld ook in verschillende vormen gesneden kan worden. Het werd oorspronkelijk vooral door de armen gegeten maar is nu een gerecht dat door iedereen gegeten wordt en ook in restaurants geserveerd wordt. Ook in Nederland zie je steeds vaker polenta voorbij komen. De traditionele polenta moet minimaal 45 min al roerend bereid worden maar tegenwoordig zijn er snelle varianten op de markt die je maar een paar min hoeft te koken.

Canihua

Dit zaadje is nog niet zo bekend maar kan snel gaan veranderen. Canihua wordt ook wel baby quinoa genoemd omdat hij wat kleiner is dan quinoa. Canihua bevat zelfs nog iets meer proteïnen, ijzer, magnesium en calcium dan quinoa en is ook glutenvrij. Het is een ideale vervanger voor rijst, pasta of quinoa. Canihua is nog niet veel te zien in de winkels maar wel verkrijgbaar bij o.a. de Eko Plaza.
Ik heb deze informatie verzameld via Wikipedia, EllenEten, Pit-pit en Gezondheidenco
Vind je dit leuk?
2 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel