Banoffee cake met chocolade (glutenvrij)

Ik ging aan de bak met dit heerlijke en makkelijke recept voor bananencake met karamel die tevens glutenvrij is. En ik gebruikte hiervoor een bijzonder en nieuw product!

Een van de leukste dingen als foodblogger is dat je vaak als eerste op de hoogte bent van nieuwe producten en deze ook mag testen en proeven. In dit recept ga ik ook aan de slag met een gloednieuw bakproduct waar ik nog nooit van had gehoord! Maar waar ik na het gebruik ervan heel positief verrast ben. Namelijk Koopmans Bananenmeel. Dit is een glutenvrij meel dat gemaakt is van 100% bakbananen. En dit meel heeft grote voordelen:

  • Het is glutenvrij
  • Het is rijk aan vezels
  • Je lichaam herkent het bananenmeel, dat gemaakt is van onrijpe bakbananen, niet als suiker maar als vezels (ideaal als je moet of wil letten op je suikerinname)
  • Het bevat kalium en magnesium
  • Het verbetert je stoelgang en heeft een beschermend effect op je darmen
  • Makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt (bij AH in het glutenvrije schap, bij Plus en Jumbo in het bakschap)

Koopmans Bananenmeel heeft dus vele voordelen en is daarom ideaal om te gebruiken in gezonde bakrecepten. De kleur is iets donkerder dan gewone bloem maar de smaak is heel neutraal, daarom kun je er alle kanten mee op. Zoals het maken van een cake, pannenkoeken, koekjes en taarten. En ik maakte deze heerlijke banoffee cake met een luchtige basiscake van bananenmeel gemengd met o.a. gepureerde banaan, boter, suiker kaneel en stukjes fudge. En de topping bestaat uit een laag room met banaan, karamelsaus en chocolade. Het is dus geen gezond recept maar wel eentje om lekker van te snoepen in het weekend en bovendien een heerlijk glutenvrij alternatief.

Tip: bananenmeel heeft andere bakeigenschappen dan tarwebloem, het is dus niet 1-op-1 vervangbaar. Meestal heb je 60 tot 80% bananenmeel nodig in een recept t.o.v. gewone bloem.

Naast het bananenmeel bestaat de glutenvrije bakreeks uit nog 2 verschillende soorten bakmeel: Koopmans Boekweitmeel en Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel. Alle 3 de melen zijn dus geheel glutenvrij en hebben verschillende voordelen. Benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? Kijk voor meer glutenvrije recepten op koopmans.com/recepten/bakken-zonder-tarwe

  • Koopmans Boekweitmeel is een biologisch en voedzaam alternatief voor tarwe, ideaal voor pannenkoekjes of een cake. Het heeft een beetje een nootachtige smaak. Je kunt het ook mengen met andere (glutenvrije) melen
  • Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel bestaat uit 38% amandel en is aangevuld met o.a. rijstemeel waardoor je een luchtig resultaat krijgt.

Banoffee cake met chocolade (glutenvrij)

GEBAK – 40 MIN + 30 MIN OVENTIJD + AFKOELEN - 8 - 10 personen

Ingrediënten
120 gr Koopmans Bananenmeel
4 eieren, op kamertemperatuur
90 ml melk
75 gr suiker
Snuf kaneel
1/2 theelepel zout
130 gr boter, op kamertemperatuur
1 theelepel bakpoeder Dr. Oetker
1 banaan
50 gr fudge

Topping:
100 gr fudge
1 banaan
Stukje pure chocolade
250 ml slagroom
1 zakje Klop-fix (slagroomversteviger)

Benodigdheden
Mixer
Bakvorm 26 x 16 cm 
Bakpapier

Bereiding

Verwarm de elektrische oven voor op 170 graden (boven-onder warmte). Indien je een heteluchtoven gebruikt is dit 10 tot 15 graden lager. Mix het bananenmeel, de eieren, melk, suiker, melk, boter, zout, kaneel en bakpoeder in de keukenmachine tot een glad mengsel. Prak 1 banaan fijn en mix ook door het beslag. Het beslag ziet er minder egaal uit als bij een cake met gewone bloem, dat is normaal.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Giet het beslag erin. Snijd de 50 gr fudge in kleine stukjes. Verdeel dit over de bovenzijde van het beslag. Deze zakken tijdens het bakken iets in het beslag. Bak de cake in ca. 30 minuten gaar. Controleer met een prikker of hij goed gaar is en laat afkoelen op een rooster.

Doe de overige 100 gr fudge in een komen samen met een scheutje slagroom en smelt dit samen au bain-marie (in een kom boven een pan met kokend water) tot een karamelsaus. Het duurt wel ongeveer 20 a 30 minuten voordat de saus goed vloeibaar is. Mix ondertussen ook de slagroom en de Klop-Fix stijf. Rasp de pure chocolade met een grove rasp of mesje. Snijd de banaan in plakjes, besprenkel deze eventueel met een beetje citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Besmeer de bovenzijde van de banoffee cake met de slagroom. Verdeel de plakjes banaan er over en de karamelsaus en als laatste de chocolade. Geniet er van 

Tip: Wil je de banoffee cake al van tevoren maken, bak deze dan een dag van tevoren en doe de topping er pas op de dag zelf op. Wil je hem met topping en al bewaren, zet hem dan afgedekt in de koelkast en haal hem een half uur tot een uur voor het serveren eruit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Koopmans.


Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Hans-Wies Kortenschijl-Hofman 25 juli 2021 om 13:07

120 gram meel lijkt me toch wel iets te weinig, klopt dat wel?

Sandra - LeukeRecepten 26 juli 2021 om 12:29

ja dit klopt, van het bananenmeel heb je minder nodig dan gewone bloem.

Nicole 8 juli 2021 om 23:28

Wat is de fudge precies in dit recept?

Mirjam teunis 26 mei 2021 om 21:57

Heeeeeerlijk recept. En dat vind ik niet alleen.

Alie van Beek 8 mei 2021 om 17:22

Als type 2 suiker heb mag je dan deze dan wel hebben.

Sandra - LeukeRecepten 8 mei 2021 om 20:35

Over het bananenmeel: een voordeel is dat in tegenstelling tot ‘gewone koolhydraten’ RS2 niet afgebroken kan worden tot glucose eenheden (oftewel druivensuiker). Dit is een gunstige eigenschap voor als je op je suiker inname moet of wil letten. Alleen het recept wat ik hier in deze blog deel bevat wel veel suiker.

Joke 8 mei 2021 om 14:51

Lekker gezond

Karin 8 mei 2021 om 13:09

Kun je deze taart invriezen?

Sandra - LeukeRecepten 8 mei 2021 om 20:29

Ik denk dat je de taart zonder topping wel kunt invriezen. Maar met zou ik niet doen.