Ga naar de inhoud
5 foodfotografie tips + tikka masala

5 foodfotografie tips + tikka masala

Een van de meest gestelde vragen die ik krijg is hoe je een mooie foodfoto maakt. Want een gerecht smakelijk op de foto zetten is niet altijd even makkelijk. Daarom heeft Eric 5 ultieme tips verzameld voor de perfecte foto. Want een mooie foodfoto is essentieel, zeker als je een eigen blog hebt of regelmatig foodpics deelt op instagram.

30 juni 2016

Sandra Waterschoot

Eric maakt altijd de foto’s van de gerechten van LeukeRecepten. Zodra hij rond half 6 thuis komt van zijn werk heb ik meestal het eten al klaar en gaat het regelrecht de fotostudio in. En als Eric erg hongerig is komt het gerecht niet in zijn geheel terug ;).
Toen we net waren begonnen met LeukeRecepten kon Eric een uur bezig zijn om de perfecte foodfoto te maken. Nu is hij vaak in 5 tot 10 minuten klaar. Door de jaren heen heeft hij veel dingen geleerd, vooral in de praktijk. En deze feitjes wil hij graag in de deze blog met jullie delen. Dus doe er je voordeel mee! Tijdens het fotograferen help ik met de styling. Ik kies bijvoorbeeld welk servies en props mooi zijn bij het recept en welke garnering. Daarna kunnen we (als het eten niet te veel is afgekoeld) direct aan tafel. Sommige dagen zijn vrij druk en hectisch en hebben we niet alle tijd om uitgebreid te koken of te fotograferen. Daarom doe ik ook wel eens stiekem lekker makkelijk en snel met bijvoorbeeld een Wereldspecial van Knorr.
Neem nou bijvoorbeeld de nieuwe Indiase klassieker, de Tikka Masala met kip in een romige en lichtzoete saus. Dit is een van mijn favoriete gerechten en een goeie optie als je snel iets op tafel wil zetten. En ik vind de smaak ook erg lekker. Maar dit is ook een goed voorbeeld van een recept dat vrij lastig te fotograferen is maar met de juiste tips er heel smakelijk en mooi uit kan zien. Want vooral recepten met een saus zijn vrij lastig hebben we al gemerkt. Deze authentieke Indiase Tikka Masala van Knorr bevat verschillende specerijen zoals kerrie, koriander en komijn. Zelf voeg je dan nog verse ingrediënten toe zoals kip, tomaten, komkommer. Dit scheelt ook veel met de fotografie, verse ingrediënten geven namelijk een fris resultaat. Onderstaande fototips zijn gebaseerd op een professionele spiegelreflex camera maar ook met je mobieltje kun je er je voordeel mee doen. Binnenkort deel ik mijn 5 ultieme styling tips voor een stijlvol en fingerlicking resultaat.

5 x foodfotografie tips

1. Voldoende licht

Fotografeer gerechten niet direct in de felle zon, hierdoor ontstaan er harde schaduwen over je gerecht. En maak foto’s in de buurt van een raam waar veel natuurlijk licht is. Gebruik eventueel een dun gordijn, diffuser of doek om het licht te dempen als deze te fel is. Ook kun je een reflectiescherm of een stuk wit piepschuim/canvas gebruiken om het licht te weerkaatsen om de schaduwen minder hard te maken.
Vooral in de winter is voldoende natuurlijk licht een uitdaging. Mocht het te donker zijn dan gebruik ik een speciale daglichtlamp die het zonlicht nabootst en er geen lelijke gele gloed over het gerecht komt. Zo’n daglichtlamp is wel vrij prijzig. Ook kan een statief erg handig zijn. Hierdoor kan je sluitertijd flink omhoog waardoor de camera veel licht kan vangen en de foto er lichter uit ziet dan dat het in werkelijkheid is. Ga je zonder statief fotograferen als het te donker is dan krijg je veel ruis of bewegingsonscherpte.

2. Gebruik geen flitser

Het mooiste is als het licht vanuit achter of de zijkant komt en niet van voren. Dit was een veelgemaakte fout van mij in het begin. Maar door het licht van achter of zijkant over het gerecht te laten schijnen krijg je een mooie glans over het gerecht. Gebruik daarom het liefst ook geen flitser.

3. Juiste standpunt

Ik maak vaak van boven foto’s en van schuin van voren op ongeveer 45 graden. Soms is het ook mooi om vanuit een heel laag standpunt te fotograferen om bijvoorbeeld de binnenkant van een aangesneden taart te laten zien. Het is leuk om hier mee te experimenteren, probeer niet altijd vanuit het zelfde standpunt te fotograferen. Behalve als je een bepaalde eigen stijl wil creëren in je foto’s of op je instagram account 🙂

4. Scherpte diepte

Voor de pro’s onder ons: ik gebruik meestal diafragma 5.6 of 8. Hierdoor is je onderwerp (het gerecht) scherp en je achtergrond ietsjes vaag. Maar dit is ook een kwestie van smaak. Wil je nog meer scherpte diepte toevoegen gebruik dan diafragma 2.8, hierdoor wordt de achtergrond nog onscherper. En ook komt het gerecht zo nog meer los van de achtergrond. Maar let op dat de belangrijke delen van het gerecht wel scherp blijven.

5. Finishing touch

Ook al zien je foto’s er top uit, je kunt ze vaak toch nét iets mooier maken met een fotobewerkingsprogramma. Ik gebruik Photoshop hiervoor en licht de foto vaak nog iets op en geef als nodig is iets meer contrast aan een foto bij de optie helderheid/contrast. Hierdoor ziet de foto er nog iets frisser uit. Een goed gratis alternatief is picmonkey.com, iets minder uitgebreid maar vaak voldoende om je foto goed te editen. Heb je een foodfoto met je telefoon genomen en wil je hem gewoon z.s.m. op Instagram zetten. Gebruik dan Afterlight of LiveCollage om de foto aan te passen of om een effectje of collage toe te passen. Heb je zelf ook nog een goeie tip, laat hem dan hieronder achter. Dit is een gesponsord artikel