Tips gist

Welke soorten gist zijn er en hoe kun je deeg het beste laten rijzen?

Gist wordt gebruikt om deeg te laten rijzen. Onder het rijzen komt er koolzuur vrij waardoor het deeg ‘groeit’ en luchtig word.

Je hebt verschillende soorten gist
:
– Verse gist; verkrijgbaar bij de meeste bakkers in blokjes. Voor gebruik brokkel je stukjes af die je mengt met een eetl lauwwarme melk , een theelepel suiker en 2 eetlepels bloem. Goed roeren en 15 minuten laten staan op een warme plek.

– Gedroogde gist; dit zijn langwerpige korreltjes die je voor gebruik een kwartiertje laat weken in warm water of melk. Deze gist is geconcentreerder dan verse gist dus je hebt er minder voor nodig. De verhouding is 1:3.

– Instant gist, dit is ook gedroogde gist maar deze hoeft vooraf niet geweekt te worden in warm water of melk en kan direct toegepast worden. Het zijn licht grijze korreltjes die lijken op zandkorreltjes. Verkrijgbaar in de meeste supermarkten in zakjes van 7 gr van Dr Oetker. De verhouding met verse gist is ook 1:3.

Om het proces van gisten in werking te zetten is het belangrijk dat het vochtig en warm is. Het beste is om het deeg in een kom te doen en af te dekken met een schone vochtige theedoek. Het deeg rijst het beste bij een temperatuur van ongeveer 30 graden. Plekken waar het deeg goed rijst is:
- Bij of op de verwarming
- Op een elektrisch dekentje
- in de oven bij een temperatuur van 30 – 35 graden

Tip: bestuif de kom waar je het deeg in laat rijzen met een beetje bloem. Hierdoor blijft de het deeg minder snel plakken waardoor het deeg beter kan rijzen.

Gebruik geen zout direct in combinatie met gist, dit kan een negatieve uitwerking hebben.

Vind je dit leuk?
1 stemmen Bedankt voor je stem!
Bewaar
Print
Deel

Reacties

Cindy 16 juni 2020 om 19:54

Tip om deeg te laten rijzen: in een kom met folie in de magnetron met een mok heet water ernaast. Nooit meer tocht!